Senaste inläggen
....och då har jag inte tagit med de blandningar som finns i frysen...!
Thai-sjukrydda (egentligen tio), hel garam masala, egen jerkblandning, kryddnejlika, timjan, muskot, lagerblad, OLD BAY seasoning (tack Knas!), galangal, fänkål, sechuan, baharat (paprika, kanel, svartpeppar, spiskummin, koriander, kryddnejlika, muskot), stark rökt paprika, kina5krydda, Bakokrydda, svart senapsfrö, svart kardemumma, mild rökt paprika, masala dabba (med bla kanel, garam masala, korianderfrö) wasabipulver, ajwain, curryblad, limeblad, chilipulver, "mild" madras curry, vallmofrö.
Frånvarande elever: gurkmeja, kyndel, oregano och hel spiskummin.
Jag kom på mej själv med att friterade chips genom att först hyvla potatis mot baksidan av en osthyvel. Smaksatt med chipotle, vitlök, spiskummin och salt. Smakar helt O.K Precis lagom till Sveriges Mästerkock.
PS. Calle rasar! Man fick knappt se nåt av kocken som visade dem japansk mat!! Blir så förbannad, det här programmet handlar inte om mat - det visar bara folk som tävlar om nåt som lika gärna skulle kunna vara...höjdhopp. Som årets kock. Blir så trött på det. Ni lär er mer av Mej ;)
Jaget tipsade nyss en kompis om hur man kan börja med indisk vegmat. Här var vad jag skrev på fejjan, rakt av. Orkar inte ändra för jag e trött.
Att ha hemma
baskryddor: hel spiskummin, hel korianderfrö, gurkmeja, kardemumma, chilipulver till att börja med. sen använder de mycket vitlök och färsk ingefära i en 50/50 mos. som en masala, dvs grundsmak i botten på kastrullen. Jag river alltid på rivjärn. Hel kanel e bra att ha oxå. HELST hela kryddor. smakar bäst. Oxå bra att ha hemma är garam masala. Asafoetida (hing) e vanligt i indisk veg. Det e en rot som luktar illa och ofta mals till ett pulver. När man värmer upp den försvinner stanken och en mild pujolökssmak framträder. Ät den inte rå!
----
linser, blomkål, tomater, rödlök, vitlök, igefära (ofta mosad ihop 50/50, jag river på fint rivjärn)
kokosmjölk
matlagningsyoghurt (hink med tjock turkisk e billig, kan blanda ut med vatten). Men man kan lika gärna göra vattenbaserade saker med masala (här menat bottenkryddningen) å grönsaker.
basmatiris.
ett enkelt påhittat recept kan vara olja, sen i med svarta senapsfrön (vanligt), några kardemummakapslar och lite spiskummin som får sprätta (kanske curryblad). på med gingerfära/vitlök och sedan lök. gurkmeja å lite chili. steka på kanske kyckling eller vad vet jag, auberginebitar. på med vätska och sedan grönsake, låt koka in. salta.
Jag tycker indiskt e bra för att använder så mycket torkade kryddor som håller längre än färska! det e mycket billigare än resten av asiens ingredieser.
det kan vara lättare att lära sig från matlagningsprogram http://www.youtube.com/results?search_query=indian+vegetarian+recipes&aq=0
det är mycket asafoetida i de där recepten. Det e en rot som man mosar eller maler å torkar eller köper som pulver. Det smakar lök när man värmer upp det...
med många av dem här ingredienserna kan man sedan fara ned i mellanöstern och afrika!
här e ett av MINA tolkningar av kurma (överst i listan bland videosarna annars). http://callesmat.bloggplatsen.se/2010/06/26/3170412-kyckling-kurma/
i andra delen hade jag rationaliserat receptet som f*n till dagiset. Bara så att du kanske kan få en uppfattning av vilka omständiga ingredienser man kan skita i men en hyfsat indisk smak. Jag tycker man bör ha lite kardemumma i, men inte mycket. Då blir det beskt i eftersmaken.
kyckling kan du byta ut mot vafan som helst. en korma ska helst vara ljus dvs med grön chili.
korma å kurma e liknande om inte samma sak (fast det finns alltid variationer ändå så vaddådå :)
som du ser i videosarna är det viktigt med tekniken i indis k mat. Mycket av det är timing och passning. dvs ha dina grejer uppradade brevid spisen (mice en place). tex fräs lök så att den börjar få färg, sen tiöllätt olka torkade kryddor. då är det viktigt att man inte måste gräva i skået så att man bränner (fast går ju att dra från plattan, man ska inte komplicera till det :) . Sen är det en stor grej i indisk mat att koka in såser i sig själv (koka ihop) eller in i grönsaker. Det är tjocka såser med HÖG smak. det är tricket till att få ordentlig autentisk smak!! röra röra röra så det inte bränner bränner bränner!
fenugreek är sk bockhornsklöver. det smakar som "basen i currypulver" . Kan inte beskriva det bättre
blomkål å potatis används en del i indien. det finns ett bra potatisrecept bland videosarna! har just kollat tio stycken. blomkål e ganska vanligt oxå, det kan man fan köpa fryst. samma mde ärtor!!
annars morötter å kålrot är inte ett helgerån tycker jag!!
de använder en del kkombinationen kanel kardemumma, kryddnejlika (cloves) och lagerblad - vilket är basen i garam masala.
curryblad e inte ...supeviktigt heller. till en början.
http://www.theepicentre.com/Spices/spiceref.html
...längst ned olika regioners kryddor.
jag har ett bättre garam masala recept på min blogg , bara att söka på sidan ;)
Där fick du!!!
gosnatt!!!
Svavagallerian i Uppsala har stängt för ombyggnad och har en sida om det på facebook. Fan vad m*n tror man e hip då typ! Inte så hip sida dock.
Det ska iallafall tydligen bli ett "matmecka!". HA!! Det tror jag när jag ser det! Fast kan man få jobb i nån charkdisk eller kryddbod där, så visst! Då kanske de har någon chans (arrogant ofta? haha ;) !!
Som arbetsfri är detta det tidigaste jag vart uppe på ganska länge. Måste ha koffein! Ska se om det e gott med stark rökt paprika i kaffepulvret! Jag kände smaken i tanken å tänkte prova. Det är en sak som e bra med att smaka kryddor för sig själva igen å igen, så man bygger upp ett mentalt bibliotek. Smakminne. Kaffe är asgott med lite lite cayenne i pulvret. Tack Martin! Kaffe är oxå gott med turkiskt peppar till, kanske att servera brevid som voro de småkakor! Tack killen från MKV som jag inte minns namnet på! Wow, jag är nästan glad nu! Det är inte nomalt...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|