callesmat

Direktlänk till inlägg 14 augusti 2011

Min förskolemeny vecka 33

Av admin. - 14 augusti 2011 21:42

 

Må      Skördepanna med bratwurst och potatis


Hackar munsbitar av paprika, halvmånar av rödlök, hela skalade vitlöksklyftor, hackad vitlök. Ca tre cm tjocka bitar  squash och aubergine. Klär dessa i olivolja, timjan, rosmarin, lite dragon samt örtsalt. In ugnen på ca 200C.

Slantar korv lite på snedden och oxå den in i ugnen med lite paprikapulver tills den blivit ordentligt ugnstekt fast inte bränd såklart!

Lägg ihop korven med grönsakerna, knäck ägg över alltihop, ungefär ett till ett halvt ägg per portion. Sikta lite mildare chilipulver över hela. Stoppa in i ugnen (på ca 175grader) tills äggen koagulerat men fortfarande är löskokta.Precis innan servering droppar jag lite färsk citron över.

Om man vill kan man oxå ha grovt ströbröd på toppen, gärna av en dagsgammal limpa med några klickar smör på.  Strö persilja över. Kokt potatis. Vill du ha ugnstekt så varsegod, men det kan bli lite jobbit för magen.

Ti        Inkokt lax med kokt potatis


Tog vad jag hade hemma. Använd  lax av God kvalitet för denna, eller laga något annat. Värm ugnen till 200grader. Kokar upp en lag med torrt vitt vin, lökhalvor, Hela vitlökar, lagerblad, vitpepparkorn, ganska rejält med salt och lite örter.

Jag lägger upp urbenade laxsidor i ett ugnsbleck. Häller den heta lagen över laxen (mina bitar var ca 2kg) så att det täcker. Förslut med aluminiumfolie och in i ugnen ca 10min. Hemma är det lättare att göra detta på spisen, se till att laxen enbart sjuder. Det behöver inte vara övertäckt.

Ta ut ur ugnen/från värmen och låt svalna i spadet utan folie. När laxen är kall smaka och se om det behövs mer sälta (sälta försvinner när laxen kallnar). Fisken borde vara medium -dvs rosa inuti och ljusare utanpå. Trillar sönder i flak och inte i trådiga bitar!


Enkel Sauce verte -välsköjd spenat som fått "säcka ihop" i en kastrull med lock fast utan vätska. Hacka eller kör i matberedare. På jobbet använde jag fryst spenat som fått tina i durkslag över natten i kyl. Kläm ur Det mesta av vätskan. Blanda i mycket, fet, majonäs. Gräddfil. Proportioner majo/gräddfil ca 4del/1 del. Mycket finstrimlad persilja och gärna dill. Örtsalt och lite vitpeppar samt en aning finriven vitlök.

Serverade med dill, kokt potatis, ärtor och citronskivor.

Ons   Chili Con Carne


Blötlägg en halv påse små vita bönor eller black eye eller vad du gillar - i dubbel mängd vatten dagen innan. Byt ut vattnet och skölj bönorna, se till att det inte finns grus i. Sjud bönorna tills al dente i lika mycket vatten, utan salt (gärna i porslinskastrull, men inte aluminium). Spola kallt.


Fräs 500g nötfärs i olja och finfördela den med ex en gaffel. Tillsätt lite salt, paprikakrydda, spiskummin och lite svartpeppar samt kryddpeppar och timjan. Ställ åt sidan lite på sneden så fettet rinner undan och du kan ta bort det.

Kryssa ca 500g tomater i änden, lägg i sjudande vatten tills skalet börjar lossna. Kallspola och dra av skalet. Hacka.

Hacka gul lök och finhacka ungefär hälften så mycket vitlök. Svetta tills genomskinligt i olja.

Tillsätt och koka upp tomaterna med tomatpuré, lite vitt vin och köttbuljong och lite vatten. Ungefär hälften så stor mängd som du vill att såsen ska bli- köttfärsen kommer att vätska sig och du vill inte ha för lös sås. Låt sjuda några minuter, smaka av. 


Tillsätt köttfärsen utan fettet i pannan, låt puttra i 30min. Smaka av, känner du dej tvungen att tillsätta socker så gör det ;). Själv finner jag att vitlök oxå rundar av tomatsyra ganska bra.

Smaka av -försök balansera köttsmak från köttbuljong (om du har ngn) och salt. Själv tycker jag örtsalt passar bättre här , det är oxå lite nyttigare.  Tillsätt bönorna och blanda väl. Smaka av igen. Behövs det mer  buljong, paprikapulver, spiskummin?

Tillsätt lite eller mycket chili.  Servera m ris och youghurt/gräddfil.


To     Potatisbullar med bacon.


De här var redan klara så det tänker jag inte kommentera mera. Köp FINDUS potatisbullar med bacon och ät med lingonsylt, om du har ont om tid.


Fre    Spagetti Marinara


Skolköksversionen. Crabflakes, tonfisk i olja. Tomatsås ungefär som ovan fast använde grönsaksbuljong. Alltså lök, vitlök, vitt vin, tomater, buljong. Sedan basilika, fänkålspulver, dragon, svartpeppar. Gröna oliver och lite chili. Puttra bort pulversmaken.  Mot slutet tillsatte jag fusk-krabban och ton-fisken. Låt koka upp och smaka av.

Servera med spagetti, blanda allt. Kanske återigen rostat grovt ströbröd på toppen -tycker inte ost passar till skaldjur.

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se