callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 2 november 2009 20:20

Studentmat


Greppade nåra burkar tonfisk när jag var på willys -tänkte det kan vara schysst i sallad. Det konstiga är att jag inte ens kollade om de låg i olja, vilket är godare än vatten. När jag kom hem såg jag att det var varken eller, utan tonfisk i sataysås! Jaha.


Strimlade lite rödlök tunt, tog lite oliver som jag kärnade ur genom att trycka till med bredsidan på kniven. Tog lite glasnudlar som jag la i hett vatten en minut. Upp och skölja av snabbt med kallt vatten. Klippte nudlarna med saxen. På med tonfisk och de andra grejerna och rör om. Kryddade med ett stänk japansk shoyo-soja och lite limejos. Några varv med min pepparblandning av kryddpeppar, svart -vitpeppar, korianderfrö, kryddnejlika och cubebe-peppar. Men vanlig peppar funkar. Chili om man vill. Inget salt.



Sen tog jag ett medelstort ägg och knäckte i en skål, droppade i typ en msk kallt vatten och rör runt. Sen får pannan gå ganska het och snabbsteka en jättetunn omelett av enbart ägget och vattnet. Du behöver inte ens krydda. Sen när omeletten är klar strimlar jag den tunn, tänker hur jag skulle vilja ha den på gaffeln. Har faktiskt inte kommit på denna vattenomelett själv utan har sätt det på tv. Allt klart på tio minuter om man inte slöar och mice en placerar genom att ta fram allt innan man börjar.


Nåt frasigt på toppen skulle kunna varit schysst, typ krutonger eller nötter eller nåt.

Smakade helt ok, återstår att se om jag får mer ont i magen. Undvek starka kryddor.


Hmmm te´med honung kanske är bra! Honung har antiseptiska egenskaper.  Fast egentligen bör man nog låta bli att stoppa i sig saker  hela tiden så magen har en chans.

Av admin. - 2 november 2009 17:25


Då har man ätit blåbär då!


Jaså?


Ja-aa!

Av admin. - 2 november 2009 17:11


Idag är jag taskig i kistan av en eller flera anledningar. Det har varit på gång ett tag , nu känns det som innan man börjar bli magsjuk. Jag som aldrig e sjuk! Fast det e lite skönt faktiskt, om man slipper lida. Att vara friskt jämnt kan kännas så hurtigt och nästan kravfyllt. Som om man aldrig har rätt till att sunka, vilket jag egentligen förkastar. J'vla produktionsamhälle! Så nu fick jag in en sån kommentar igen oxå!


Så iväg till apotek och hälsokost å köpte magsyretabletter, resorb och någe mer. Samt frysta blåbär. Jag vill inte ha koncentrerad blåbärsoppa med massa extra tjafs i! Kom och plocka j'vla sjukdom så slåss vi!!

Av admin. - 2 november 2009 17:10




 

Av admin. - 2 november 2009 17:07



Vickade för Martin på hans dagis och lagade höstgryta! Alla gillade det verkade det som. Skav, grädde och vatten, buljong, svamp, rotfrukter, salt och peppar. Maizena. Alltså inget knas! Enkelt kan vara gott


 



Av admin. - 30 oktober 2009 22:04

Blanda fläsk -eller lammfärs med oregano (lika bra torkad som färsk), strimlad bladpersilja, och om du har -  ett par blad färsk salvia. Salt och peppar samt potatismjöl och nåra stänk olja. Blanda runt allt till fettet börjar lösa ut sig och binda ihop allt tillsammans med mjölet. Det ska vara ganska kladdigt. Gör ett stekprov för att kontrollera konsistensen och smaken. Om smeten är kladdig behövs inte massa sås.

Forma järpar, rulla i grovmalen mjöl eller polenta. Trä upp antingen på spett å grilla i ugn eller stekt direkt i pannan.  Fläskfärs behöver vara mer genomstekt än lammet.

Ät med oliver/kapris och grönsallad och citron.

i morrn ska jag köpa nån färsk majskyckling i plast. Sjuda med plasten på ! -ca 70grader kycklingen i 10min. Sen ta upp å svalna- spretta upp plasten och dela kycken på mitten och längden. Den ska få marinera en dag med min överblivna röda currypaste som jag blandar ut med lite vatten och citronjos. 

Ska grilla kycklingen i ett fiskhalster i ugn -så får den snygga galler-rutor!typ 200grader i ca 50min - men det beror på hur tjock kycklingen är.

Tänk på att kyckling är inte bara vitt kött! Fileerna kan vara en aningen rosa annars blir det torrt. Benen tar även mycket längre tid att laga så fläk upp dem och snitta låren innan.

Någon kolhydrat till. Couscos/bulgur är tacksamt.

Tänkte om jag oxå skulle fritera nåt till -typ zucchinislantar som jag gör med osthyvel. Direkt ned i het olja. Ha lock redo vid fritering. Stäng av fläkten.

Man kan t.om fritera kokt ris! Längkorning -typ basmati funkar- bara inte är överkokt för det går FORT- ha  hålslev redo. Det blir lite puffat ris lixom. Om du inte smaksatt riset innan kan du välja om du vill åt mat-smakhållet eller  efterrätthållet. Dvs salt osv eller socker.

Bra trick att kolla om oljan (använd INTE oliv) e het nog är att ta en smal rundskaftat trägaffel -stick ned skaftet i oljan. Om det börjar stänka upp kring skaftet är det varmt. Salta efter du friterat.

Tänk på att ha tillräckligt mycket olja, inte jättemycket i oljan samtidgt samt det bör vara rumstempereade och torra saker. Vatten spräcker som bara den! Fritera inte med bar överkropp.

Av admin. - 26 oktober 2009 13:18


Igår gjorde jag egen "dijon". Väldigt enkelt. Bara mortla svarta -och lite gula senapsfrön sen blanda i rödvinäger och en aning wasabipulver. Röra ut med kokande vatten.

Av admin. - 24 oktober 2009 17:13


Gjorde köttfärslåda av strimlade pannkakor och nötfärs som varvas i ugnsform. Pannkaka på översta lagret.


Blandade i färsk spenat och persilja i färsen. Timjan hade oxå varit bra.  Finfördelar färsen i pannan genom att först mosa med gaffeln medans den ännu är rå, sedan skär upp färsen med bestick när det börjat koka.  Jag avskyr klumpar i färs! Ingen tomat bara lite vatten eller buljong.

Smaksatte färsen med salt och en pepparblandning av svart- vit, krydd- cubebepeppar, korianderfrö och kryddnejlikor. Muskot och vitlök till spenaten. Värmde upp i ugnen på två hundra grader- med lite smör ovanpå. Lägg folie på om det börjar bränna.


Som tillbehör gula linser smaksatt med asafoetidapulver (dyvelsträck), salt och lagerblad. Vitlöksyoughurt till, en halv klyfta på ca 3dl. Blir det för mycket vitlök blir det beskt. Vitlök blir starkare ju längre det får dra. Själv pressar jag aldrig vitlök, det förstör smaken, utan river på rivjärn.


Det blev bra, enkel mat e fint. Om det blir rätt.

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards