callesmat

Direktlänk till inlägg 10 november 2011

Odd jobb

Av admin. - 10 november 2011 11:31

 


Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsaker, falafel/biff, ris och sås  (plus rivna morötter osv). En vegetarisk i veckan skall det vara.

Jag gillar det, men det är en utmaning. Det gäller att ha en helhetssyn. Det är dumt att vara fanatiskt hälsomedveten, man kan inte tvinga barn att äta.  Det måste finnas balans i kosten. Vitaminer är inte vitaminer om de inte kommer in i kroppen! Men jag är utbildad i näringslära, om ngn förälder undrar.


Andra påhitt som ungarna har gillat har varit:


Flundra med majonästäcke - Vik filéer (hälst färska) i en långpanna, örtsalt på. Blanda fet majonäs med lite vatten, citronjos (riktig citron för guds skull) och dill och smeta ett cm lager över. Bättre ha riktig majonäs å späda ut än att använda sån där fadd smalmajonäs som ändå inte smakar gott. *
Ingen ost på -det passar inte med fisk!!! 175grader i ugnen tills det e klart å det blivit gyllebrunt. Kokt potatis. Inge tjafs!


Thailändsk fisk i kokosmjölk


Hoprullade filéer. Ingefära och limejos över (färsk och färskt HELST). Strimlad purjolök. Örtsalt. Koka upp kokosmjölken snabbt, häll över upp till hälften av fisken. Inntemp på fisken -ca 52grader.
Kanske servera sweet chilisås brevid å måhända strö koriander över!!


Välsköljt jasminris till (koka gärna med stjärnanis).


Indisk Kycklinggryta/panna


Kycklingfiléer sjudes 5min i buljong eller saltat vatten. Lägg i långpanna. Salta lätt. Garam Mala eller curry uppå. Halvmånar av rödlök, riven ingefära, bitar av ananas (helst färsk) på. Pudra gurkmeja över. samt häll på kokosmjölk. In i Ugn


Basmatiris (koka gärna med kanelstång eller kardemumma eller spiskummin eller citronskal eller senapsfrön)


--------
När riset är halvfärdigt, häll bort 99% av vattnet. Du kan blanda i russin. Det kan vara lite lattjo. Lägg snabbt på locket. stäng av plattan å ställ kastrullen varmt. När riset är klart - ta ut ev stora kryddor å luckra upp riset med en gaffel.
____________


Marockansk kyckling - filéer (de små på jobbet klara inte ben) marinerade i citron, paprikapulver, vitlök och garam masala, kikärtor och russin i ugnen. Med ris eller coscous eller bulgur, naturellt.


Grillade Kalkonbröst - Sous Vide Kalkonfiléer - marinerad i paprikapulver och citron igen, samt lite citronpeppar å olivolja. Grilla ute (grillning är en ingrediens). Ibland med stekt potatis eller potatissallad med fransk dressing (på våren/sommaren)


Grekiska färsbiffar -färs (gärna lamm) salt, pot.mjöl, ägg, kryddpeppar, persilja, vitlök, rödlök och en hel del rivet citronskal. Kanske lite mynta. Doftar otroligt när man skär i det!


Inkokt lax .... hel sida ca femton minuter beroende på storlek, i 150graders ugn med folie över i spad (lök, pepparkorn, persilja citronskivor, vatten. Sk court bullion). Stäng av och låt svalna i spadet med foilien på.

Örtsås på majo, en klick gräddfil, spenat, persilja, dill, citron....kokt pot.


Mat är ENKELT!!! för det finns så mycket klassiker att välja mellan ... beprövade recept. Men man måste laga det med omsorg -laxen 52-55graders innertemp med kanske citronklyftor till. !Lite örsalt på....å man ska inte oroa sig för att måste VARIERA så förbannat mycket!! Tänk DJUP inte BREDD (ordentligt tillagat med ordentlig smak). Det är iNGET fel på vanlig kokt potatis. Ha typ tio -20 rätter som du alternerar mellan, stek inte för mycket saker. Små barn gillar upprepning. Det e lugnt. Göra det man är bra på...Så det är ju TIDEN å ORKEN som är problemet om man har tusen saker att hålla koll på, som om ngn småtting skulle hälla vatten i dvdn eller nåt


METOD/tillagningsteknik är viktigare än VARIATION. .... HUSMAN!!! (dillkött, kålpudding, lasagne, köttfärslimpa, oxrulad, schnitzel, raggmunk m fläsk/kalkonbacon, fläsklägg (eller lamm??) rotmos, kräftströmming, flygande jacob, pasta carbonara/al fredo m kyckl, chicken ala King, hemgjord pyttipanna .... )


För att få en bra tomatsås. Förutom en nypa rökt paprikapulver mot slutet. En hel del riven vitlök. Pureade morötter för sötma.
Stormkoka inte såsen och koka inte för länge. Laga inte i gjutjärn -syran reagerar med matrialet så det bli beskt. Inte för mycket salt, hellre för lite än för mycket - det ska ändå bara komplettera maten. Ev bara lite grönsaksbuljong.


Har nu beställt dinkelfullkornmjöl att smyga in i bakningen. Rekommederas. Om du bakar själv men dina barn är beroende av sötade skogaholmslimpor - ha lite nyponmjöl i degen. Det höjer sötman på ett nyttigare sätt.


(* ...med majonäs som med Kelda matlagnings/mellangrädde. Ofta innehåller det en del kemikalier (http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27815). Köp då en liten vanlig grädde å tillsätt mjölk. Nä jag är inte fundamentalist men....duh!! :)


 

 
ANNONS
 
gochick.se

gochick.se

26 december 2011 22:36

Kika in bland våra glamorösa smycken och kika om du vill ha något. Tipsar att kika bland ringarna först! ;)

Vinn även ett valfritt smycke på GOCHICK.SE genom att skriva jag är med! Hur simpelt?

Blädra bland kategorierna för att kika våra varor.

Anmäl dig här:
http://gochick.se/2011/december/gochick-contest-1.html#comment

http://GOCHICK.SE

admin.

27 december 2011 09:00

SPAM!!!

 
elin

elin

9 april 2013 01:30

heter du Lillsunde ? :)

http://nattstad.se/elinlillsunde

admin.

9 april 2013 19:17

jupp! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Av admin. - 1 september 2011 14:15


  Recept; se kommentarerna här. Låt vila i MINST 45min. Den tyska ankan blir geschmackt!! Jawohl! Inte så nyttigt, men akta´rej va go´ren e! ...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9 10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se