callesmat

Direktlänk till inlägg 20 juli 2011

Ordentlig falafel

Av admin. - 20 juli 2011 14:29

 


Mice en place


Råa kikärtor

En rejäl knippe bladpersilja efter smak

En nypa färsk mynta eller lite koriander

Salt

Olivolja

Färsk citron

Vitlök

Några msk potatismjöl (kan utestlutas)

Bakpulver


Matolja som tål hög värme


Durkslag

Metallkastrull med lock, inte teflon.

Hålslev eller stor metallsked

Hushållspapper

Ett fat eller stor tallrik


Blötlägg kikärtor i ett dygn! Byt vatten några ggr under tiden. Jag skulle rekommendera att du blötlägger minst en hel påse på en gång, sen frysa in det du inte använder i platta påsar till en annan gång.


Sila bort vattnet ordentligt och mal i matberedare ( inte mer än ca 1/3 fullt åt gången) tillsammans med lite salt, med en rejäl bunt bladpersilja, riven vitlök och citronjos. Du får smaka dej fram, börja med några teskedar. Vidare lite olivolja och en aning färsk mynta.

Konsistensen på ärtorna ungefär som finhackade majskorn. Innan det nästan är klart, stopp i maskin och skrapa ned det som samlats på sidorna, du vill inte tugga på stora bitar eller hela skal.

Smaka a, justera ev kryddningen. Tillsätt ett par tsk bakpulver och mixa ordentligt igen.

Jag vet att vissa gillar smaksätta med chili och spiskummin och grejer, men jag vill ha det enkelt.


Provstek en liten bulle i kastrullen eller en stekpanna. Justera ev kryddning, och konsistens. Håller den ihop tilläckligt? Det är en balans mellan blött och torrt. Är den för blöt, krama ur smeten lite.


Forma pingisbolls-stora avlånga järpar och lägg på en tallrik eller fat. Värm några cm matolja i kastrullen tills den krusar sig en aning och det börjar småbubbla när du lägger i en liten smula falafelmix eller brödbit som blir gyllene på en minut. Stäng av ev köksfläkt! Ha ditt lock redo om det mot förmodan skulle bli så varmt att det börjar brinna!! Men då är man bra klantig.

Tja, nu är det är bara att fritera! Vrid ned värmen två "snäpp". Lägg i dina falaflar och fritera en sida i taget. Låt rinna av på hushållspapper. Det går att steka dem om du vill, men det "är inte rätt" (tycker Calle).


Ät förslagsvis med pita, strimlad sallad och/eller gurka och yoghurt eller Tahini (sesampuré). Kanske tärnade tomater.


Det går oxå bra att använda linser istället för kikärtor, som du blötlagt några timmar och sedan lagar på samma sätt.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Johan på snippen

20 juli 2011 15:33

Men, varför ägg?! Använder man råa kikärtor så håller ju bullarna ihop som cement ändå!

admin.

20 juli 2011 23:34

uuUUUuuuu!!!! ;)

men visst, det stämmer jag var bara förvirrad när jag skrev ur minnet (inlägg redigerat).

 
Ingen bild

mmmmm kikärtor

4 augusti 2011 18:00

ääääääääääääähhhhhhhhhhhhh

 
Ingen bild

Johan på snippen

20 augusti 2011 19:48

Om man äter ägg får man skägg i handflatorna! Dom ser sjukt smarriga ut. Mycket finare än mina! Jag tror fritering kan vara ett av framgångsknepen ;)

admin.

25 augusti 2011 16:29

tack

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58


  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31


    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se