callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 21 april 2011 14:53

Någon som minns "dasslocket" i brännboll?

ANNONS
Av admin. - 16 april 2011 22:30

Jag gjorde nytt försök till tunnbröd i mellanösternstil utav  drygt  ett kilo durumvetemjöl, ca halv litern vatten med torrjäst och några nypor salt. Knådade i en bunke medans jag kollade på film. Man måste känna sig fram för bra konsistens, inte för kladdigt och inte för torrt!

Durumvetemjöl innehåller massvis med gluten och måste tänjas ut ordentligt så jag drog ut degen i luften (nästan som om man gör polkagrisar), vek den dubbel, vred den ett kvarts varv och upprepade proceduren. Det tog ca en halvtimme tills jag blev nöjd men degen gick tillslut att dra ut till nästan en meter utan att riva isär den.

Jäste i kylen över natten. Sedan rullade jag en lång limpa som jag delade i åtta bitar och knådade samt kavlade ut på ett lättmjölat bord med lite lite mjöl ovanpå brödet. Värmde därefter upp en metallwok tills den började ryka, samtidigt satte jag ugnen på grill 220grader. När jag kavlat ut degen så tunnt jag kunde lyfte jag upp den och lade snabbt över baksidan på woken och sedan skjuts in i ugnen med öppen lucka i ungefär en minut. Den började bubbla sig så fort den gick in i ugnen. Det viktiga är att den inte får stå inne för länge så att det blir knäckebröd av alltihopa! Degen måste även vara jämntjock oxå så att den bakas jämnt givetvis. Gott som tusan, och en natt, med smör!


 

På denna bild har jag uppdaterat jag lite gräddfilschips genom att  gå  lös på dem med min brulébrännare för en RIKTIG grillsmak! Strödde sen över stark rökt paprika (eller chipotle e ok), lite spiskummin, en aning korianderfrö och vitlök. Synd att det inte verkar gå att framställa torkad vitlökspulver som smakar gott! Vissa saker passar sig inte som torkat, så det fick bli rivjärnet istället.



Sådeså! God Natt 



PS. 2011-04-17 11.05


Ay Caramba! Det var så kul att jag just satte en till deg på det återstående mjölet i påsen. Men det blev alldeles för mycket. Jag kommer kunna använda degen som täcke! Äh det får bli några feta flätor istället.

Nu finns det oxå Saltå Kvarn durumvetemjöl i handeln. Gott mjöl.




....sagt och gjort!


 

ANNONS
Av admin. - 16 april 2011 09:45


1. Kallt sushiris smaksätt med risvinäger å stjärnanis, Välsköjt och sedan blötlagt 30min innan kokning. Typ morotstänger?

2. Rullande med noriblad

3-4 Säger sig självt

5. Tofu penslat med shoyusoja - ? - och överstrött med SantaMaria Wasabikryddning. Tamarisoja är oxå bra.

6. Astunna "sahimi" av färsk ""fiskdisk"-lax av hög kvalitet som läggs i tunnt lager på bricka, plastas väl med flera varv plastfolie. Frys in i tre dagar. Tina på diskbänken en timma innan användning. Frysningen är för att ta kål på ev parasiter (svensk lagstiftning, tänkte varför inte). Kvaliteten är för smak och hygien!

Syns inte på bilderna med jag hyvlade färsk ingefära mot baksidan av en osthyvel och la in i s.k 1-2-3 lag i typ 1 - 2- 3 dar! 1 del vinäger -2delar socker-3 delar vatten. Hyvlad rättika och/eller rädisa är oxå gott till.

Wasabi är bäst att få tag på i pulvervariant. Häll över hett vatten i omgångar och rör om. Färsk wasabi kan ni drömma om!!


Men att kalla detta sushi är väl nästan en förolämpning då de japanska kockarna går lärling i åratal innan de ens tillåts att ta i fisken! (men sen är det oxå ett land av tvångstankar!! F´låt f´låt!!) !

Av admin. - 30 mars 2011 21:16

  Mald småfisk

Av admin. - 30 mars 2011 15:24

Jag gjorde ett pasta-strö. Något crunchigt som blir en kontrastbrytning mot mjuk spagetti eller ris att strö över på tallriken. Kan oxå toppa en gratäng med lite fett innan den går in i ugnen, med eller utan ost.

Kanske gratinera på ngn smakrik fiskfilé, jag kan tänka mej gädda eller gös.

Gratinera på slutet över skivad råstekt ugnspotatis. Då är det gott att blanda i lite svarta oliver (tack "Vårans Anette").

Eller mala lite mer, blöttlägga och använda som utdrygningmedel i te x köttbullar?

Nu använde jag helt enkelt vad som fanns hemma till min blandningen. Den består i torkat bröd från igår, några skorpor, torkad svamp, vallmofrön, oregano, lite vitlökspulver en aningen salt och lätt rostade solrosfrön. Allt mald i matberedare. Börja med brödet  och svampen. Bara några "pulsar", innan du tillsätter resten förutom oregano, vallmo, vitlök och salt. Det kan blandas i efter. Jag var ute efter "olika storlekar på innehållet" - dvs fin och grovmalt samtidigt. Gott!


 

Ser lite ut som musli. Går nog att använda som det oxå om det inte vore för vitlöken. Smakar lite som en blandning mellan popcorn och musli faktiskt. Ni som följt bloggen vet att jag älskar tillbehör!













.....

Av admin. - 29 mars 2011 17:47

Jag var på stan idag på arbetsintervju som kallskänka. Intervjun kändes bra. Efteråt blev jag sugen på att baka bröd, och köpte lite stenmalt mjöl  från K&Y Sjelin Vattholma i Kvarnen. Det är ett gott mjöl. Man ska ha som vana att smaka på varje nytt mjöl man köper, då bröd är 60-70% mjöl bör det vara gott. Det är ju oxå skillnad på mjöl och mjöl, särskilt om man köper ekologiskt.

Införskaffade mej även lite vanligt Kungsörnen durumvete - bra till pizza.  Hittade inte italienska butiken, hade gärna velat haft ett italiensk Semolina. Men  nu kan jag baka "hur mycket som helst" utan att slösa för mycket pengar.


Efteråt till min favorit asien-butik Kina Li på Vaksala torg (Uppsala).

Tjackade några birdseye-chili samt färska galangalrötter. Båda går bra att frysa in, om man skalar galangalen och sköljer chilin innan. Lägg G hel i tät plastburk och chilin i dito plastpåse. Se bara till att burk , påse och grönsaker e torra, annars blir det is och frystorkat dvs förstörd. Isen trasar sönder fibrerna.

Förvara det i frysen, sen tar man fram det man behöver, river galangalen vid behov och lägger tillbaka. Dyrt och billigt är ju inte enbart en fråga om kilopris utan även hur dryg råvaran är, hur länge den räcker. Man ska kunna förvara dessa saker i ett halvår i frysen. Galangalen skulle bara klara sig en dryg vecka i kyl, och jag har inga idéer för användning just nu. Men det är jättebra att ha! Slå in roten i smörgåspapper som drar till sig fukt, och lägg sedan i en burk. i kylen. Det återstår nu att se hur/om frysen försämrar kvaliteten nämnvärt.

För dem som inte vet är galangal en stapelingrediens i thailändska curry-röror. Den beskrivs ofta som påminnande om ingefära, men det håller jag inte riktigt med om. Jag kommer mer tänka på en blandning av pepparrot och koriander! Eller tänk dej ingefära utan sötma, en aningen mildare pepprighet med smak av en eucalyptus och lite koriander. Doftar lätt av Jenka-tuggummi! Jag är nästan beroende.


  Det blev nån slags pita variant. Penslad med vitlöksolja, klart på ungefär tre minuter under grillen. Men den sväller som tusan så se till att de inte står för nära aggregaten så de kan börja brinna! Känn med fingret på brödet tills den är bra konsistens, du vill inte ha knäckebröd.

Efteråt stänger jag ugnen och låter luckan stå öppen så det blir lite varmare i köket. Jag betalar ju för det, så varför inte värma upp lägenheten? Tja har man småbarn kanske det inte är en så bra idé förstås.


Det är iallfall ca 500 ml ljummet vatten med ett paket torrjäst i som får stå å svälla en halvtimme.

Jag tippar på ca 700g mjöl med nästan lika mycket durumvetemjöl i å salt.  Blanda med en gaffel först så du inte kladdar ned dej för mycket på en gång. Om du inte har bakassistent alltså. När den börjar gå ihop sig, knåda som tusan till den är blank och inte kladdar, och du kan sträcka ut den till pizzabottentjocklek utan att det går hål i den. Det kräver sin man/kvinna! Det kan behövas justeringar med mjöl och vatten tills det blir bra. Det e så svårt att skriva recept på bröd man måste känna sig fram.

Jag ska nog göra en surdeg igen.


Ska äta med hoummus som jag gjorde tidigare.

Sådeså. Ha det Gott!


PS. Det e irriterande fult med den stora annonsen MELLAN inläggen...



Av admin. - 22 mars 2011 21:51

Äntligen! Syrran hittade svart spiskummin i england, kala jeera, en grovare och kraftigare variant av den vanliga vita spiskumminen. Har inte sett den någonstans i Sverige.Man bör värma upp den innan användning för att få bort den värsta råa beskan. Främst till indisk och pakistansk mat.

Inte att förväxla med andra kryddor som oxå ibland kallas svart spiskmmin, som te x Kalonji /Nigella (lökfrö) eller svart brödkummin. Det är stor smakskillnad.

Om Johan läser detta; här finns det Hing. Bäst att köpa tio burkar på en gång!


 


Av admin. - 19 mars 2011 16:24

Igår kväll slängde jag ihop en pizzadeg för kalljäsning i kylen. Det var knappt 1,5liter mjöl och en halv liter kallt vatten samt en nypa salt å drygt 1/2 paket torrjäst  Man ska alltid ha lite salt tillsammans med mjöl, det lyfter smaken på mjölet, om du så bakar kakor.

Knåda tills det blir bra konstistens. En smidig deg utan knottror som är blank utan att fastna på bänken. Använd inte mycket mjöl på underlaget, bara ett stänk - du vill inte förändra mängden mjöl i brödet. Degen ska vara slät och när du kavlat  eller plattat ut den kan du hålla upp den mot ljuset. Den ska INTE ha en "vattenstämpel" av ljusa och mörka fläckar, då har inte glutenet tänjts ut ordentligt. För mej tog den drygt en kvart att knåda, det e grejen med vetemjölsbröd. Det måste tänjas ut ordentligt.

I morse delade jag degen i 4delar, knådade och bakade ut dem i ungefär 120cm/diameter med uppvikta kanter. Värmde ugnen på högsta värmens grill. Värmde största gjutjärnpannan på spisen tills den började ryka. Vände på pannan och la över degen. Den började genast tillagas och bubbla upp sig, snabbt hällde jag över lite eldorado örttomatkross, olivolja och lite salt. Lite mer oregano. Köttfärsås med morötter som fanns kvar i kylen. Hade ingen ost.

Bakade av på tre minuter PÅ stekpannan, med ugnens övervärme längst upp med luckan öppen .

Det får inte vara för mycket tomatsås, då blir det kladdigt på en så snabbakad pizza. Inte mer än mägden smör du brukar ha på smörgåsen, eller så mycket du vet att du borde ha på smörgåsen kanske. ;)

Ett annat tips är att använda brieost itsället för mozzarella. Det e lite billigare och ger en mild och krämig ostsmak. Skär bort kanterna bara å klicka ut över pizzan som ett "blommönster".


 


Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se