callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 8 januari 2011 14:37


Ett tips till gott te. Svart te av earl grey eller ceylontyp. Rakt upp å ner alltså , kanske smaksatt med bergamott. Inte en massa blommor i å sånt tjafs. Tillsätt en Garam Masala-bas av hel lättkrossad kardemumma, några plattare kanelstänger (sån med bark på) å några få kryddnejlikor.


Garam betyder ungefär "varm", eller "värma".


Om du behöver så häll i lite honung eller nåt. Själv gillar jag mest kanel. Sen kardemumma å minst nejlika. God arabisk/indisk/nord -nordöstafrikansk smak!!

Av admin. - 4 januari 2011 22:44


Såg en ny glassmaskin online vilket funkar ungefär som en termos inuti en boll. Bollen fylls med is, sen häller man i glassingredienser i termosen. Skaka bollen länge eller kasta den till varandra så ska man få glass efter ca 10-20min!! Sök på "glassmaskin boll "i ngn sökmotor.


Däremot...


Problemet med elektriska glassmaskiner som säljs till konsumenter är att de inte riktigt fryser glassen ordentligt. Tricket med en bra glass är att få ned den till mjukfrys ( typ minus 12-14 eller nåt) samtidigt som man rör om så iskristallerna finfördelas. Detta för att ge en så jämn glass som möjligt.
En riktigt proffesionell glassmaskin kostar från ca 15tusen, vilka är de enda jag har sett som  klarar tricket. Jag tvivlar på att bollen klarar detta heller. Men kanske en hyfsad sorbet eller parfait åtminstone. Typ grädde å nån smaksättning. Kanske äggulor.


En annan variant av hemmaglass är att mixa glassingredienser i en assistent å samtidigt tillsätta kolsyreis. Frysningen går så fort att mycket små iskristaller bildas, dvs jämn och riktig glass. TYP samma variant gör man inom industrin för att frysa in jordgubbar så de ej säckar ihop vid upptining (det är de stora iskristallerna som förstör gubbarna) eller ärtor osv för att behålla vitaminer å färg. Tänk T-1000 i terminator 2 - en "super-chockfrysning" (kallas flashfreeze eller blastfreeze )



PS. För visst är man sugen på glass i 20 minus eller hur!! ;)

Av admin. - 31 december 2010 16:23

Av admin. - 29 december 2010 21:08



Kryddsnus!


För dem som gillar snus...och för dem som inte gör det.


Typ 4-5delar sechuanpeppar och 1del svartpeppar males och blandas med 1/2-1del chilipulver samt 1del färsk ingefära,  1del senapsfrö, 1 del vitlök och en nypa korianderfrö. Mosa ihop med ett par stänk hett vatten tills konsistensen blir som baksnus. Stoppa under läppen, det biter bra och känns fräscht. Man kanske snabbt kan steka snuset innan som små små köttbullar så vaknar smakerna ytterligare. Förvara tätt i kylen.


En kanske oxå kan experimentera med andra ingredienser som "biter". Wasabi (hehe), kryddnejlika, galangal. Whisky?? Galangalen....


Är jag galen???

Av admin. - 26 december 2010 10:40


Nu ere bara en vecka kvar på vikariaret, sen blire tillbax till vikariepoolen tills jag hittar nåt annat. Fast det e lite skönt ockå. Sista veckan är det bara upplägg av mat från Sävjaskolan. Jag behöver inte ens göra sallad, zzzz. Kommer nog bli masskonsumtion av kaffe....






Hejdå alla härliga människor, jag kommer och hälsar på!

Av admin. - 24 december 2010 22:47

 


God Jul!

Av admin. - 24 december 2010 21:34


 

Av admin. - 7 december 2010 17:21

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards