callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 9 mars 2011 22:22

 


Enda som fattas e en youghurtklick samt kanske lite tärnad tomat på pytten. Ett bladpersiljaknippe över tunnbrödet. Hade jag blandat spenat i degen hade det blivit ännu sexigare. Man tar vad man havre!

ANNONS
ANNONS
Av admin. - 6 mars 2011 12:58




Hittade gamla torkade chilisorter i torrförrådet (skåpet). De hade gått ut men tappar bara smak, så jag rostade dem alla i en panna och malde till ett pulver. Tänkte jag kunde få till ngn schysst chilimix då jag ju gillar blandningar. Blev inspirerad av Texaschili-grytor där många gör sina egna chili-blends. Det var lite Guoilljo, lite spansk peppar och några runda mildare sorter vid namn Cherry bomb. Tog bort de mesta av fröna för en rundare smak å rostade dem mörka. På detta sätt kommer smakerna fram mer. Malde allt å la på pappåse. Det blev lite ojämnt mald, vilket ger intressant struktur. Som chiliaska blandad med grova flagor. Besk och stark grillsmak att tillsätta i små mängder till kokande vätskor! Jag tänker på karaktären av Cajun blackened beef eller svenska sotare. Varför inte blanda chilin ihop med rökt paprika och färsk söt chili!? En nypa socker om nödvändigt.


Man kan tänka sig att blanda lite med kanel och kakao och kanske försöka sig på att göra en mexikansk Mole (hah!). Kakaobeskan (liksom syra och sötma f.ö) tar den värsta udden av hettan .


Man känner en härlig doften det ger, i hela lägenheten. De stora frukterna svällde upp blev mjuka och lite röda! Om jag svällde dem i vatten kanske jag skulle kunna hänga tillbaka dem på busken ;).

VARNING: Detta var relativt milda sorter, när jag tidigare rostade spanskt peppar stack det i ögonen och halsen i hela lägenheten sen. Vad som dock är bra med chili är att det är bra för halsen och för andningssvårigheter trots allt. Bra även för rökare. Även då i "inandad" form, men man kanske inte ska göra det varje dag pga av den starka irritationen. Inga barn hemma! Andas man in över spisen kan man få stark brännande hosta! Då gäller det att dricka fil eller yoghurt, inte vatten.


 

Av mina kompisar Martin&Maria fick jag en etioptisk chilimix i stil med Berbere, som kallas Bako från North & South Fairtrade, och innehåller 18 ingredienser. Tack! Den är mycket stark men det magiska med denna är att om man kokar den i 2-4h så mjuknar smaken och blir varm och mustig istället. Tillskillnad från den mesta chilin som blir starkare ju mer man värmer den.

Kan inte vänta på att testa den. Köpte några lamm-lägg som ska småputtra med lite lök och typ morötter. Givetvis vitlök - riven- gärna mot slutet för att bevara smaken. Om man oxå låter några hela klyftor koka med tills de blir mjuka så ger det en söt köttig karaktär som en extra dimension i maten. I vissa indiska recept använder man tex både hel och mald spiskummin i samma rätt, för att ge flera nivåer i smaken! Jag gillar oxå att fräsa i olivolja och sen tillsätta "rå" olivolja på tallriken som en sås. Men nu är jag påväg från ämnet.


Halverade bananshalotten skulle vara gott med lamm, bra för två anledningar. De små shalottenlökarna med sina milda underton av vitlök anses vara mycket mer aromatiska. Men det är lite bortkastade i ett långkok eller till en stek då dess subtila eleganta smaker drunknar. "Bananerna" är mycket större å oxå lättare att skala. Man kan gärna fräsa löken innan, tills den får lätt färg, för att återigen bygga upp flera lager smak i maten. "Flera våningar" liksom.


Enkla ödmjuka ingredienser är iallafall godast...


PS. Appropå vitlök så är detta supergott i tomatsås, en påtaglig mängd, då det rundar av smaken och tar bort lite av beskan ur konserverade tomater. Istället för socker! Tomatsås ska inte smaka ketchup ;)

Av admin. - 4 mars 2011 00:44


Gjorde en god pizza av irakisk surdegs-samon, tjocka passerade tomater, vitlök, strimlor av utbankat fläskkarré (saftigare än kotlett) marinerad i jerk-krydda å lite söt balsamvinäger. Klickad jättemjuk brieost, som voro det mozarella. Jättegott!


Jag vet att det inte är så intressanta inlägg just nu, men jag har inte varit så skrivsugen.

Av admin. - 2 mars 2011 13:32

Lagade på vad som fanns hemma...


Bryn tärnat sidfläsk. Svetta lök, selleri, och vitlök. Lagerblad, vitpepparkorn, timjan, några fänkålsfrö och gärna lite torrt vitt vin å skaldjurs -eller lantgrönsaksbuljong eller musselspad. Vatten. Torskfile eller vilken fast fisk du vill. Gröna ärtor. Riven pepparrot. Kan göras vegetariskt med svamp istället för fisk eller kött.


Går lika bra med kyckling och hönsbuljong (helst hemgjord).

Av admin. - 1 mars 2011 17:50


Jag har just lärt mej att när man lagar mat med kokosmjölk så ska man hälla i det i omgångar, för att inte späda ut kryddsmaker som ska in i maten, men MEST för att fräshheten i smak försvinner fort i uppvärmd kokosmjölk!!! Spara alltid lite till slutet. Jag brukar använda den tunna genomskinliga delen först och den tjocka delen mot slutet på lägre värme , så motverkar man oxå att den skär sig.Man kan oxå vispa ut dem i varandra. Hur som helst ska man inte kraftigt koka kokosmjölk.
Det är nyttigare än grädde, och man kan göra veganglass av det!


  silar tjock kokosmjölk genom chinois -finmaskig "kinasil"-till en halvkantin.


Av admin. - 28 februari 2011 23:55



Nya kategorier nere till höger...för lättare navigation på bloggen. Som tex kategori predikan!

Av admin. - 28 februari 2011 19:30

OK jag har gjort grön curry/chilipaste nu. Blev lite experimenterande fram och tillbax- för jag fick inte smakerna bra på en gång, men jag vet varför. Använde basilika i grunden som jag trodde var s.k söt basilika men det var i själva verket vanlig Thai-basilika (horapa tror jag), eller lakritsbasilika som den oxå är kallad. Har en rätt påtaglig smak av anis. Klant!

Ett tips är att inte använda den som ensam ört i en röra, som jag gjorde- den tar lätt över- rookie mistake!! Tips är att blanda ut med lite koriander och resten persilja.

Ett annat tips är att ta det lugnt med korianderfrö, gurkmeja och framför allt shrimp-paste- så inte allt ihop smakar "janssons frestelse"- en halv msk shrimp-paste räcker.

Jag använder ca två nävar smö gröna chilifrukter ("bird´s eye" eller nåt)- som jag lätt krossade med bredsidan på kniven för att lossa fröna. Sen delade jag på dem och skrapade bort innehållet. Om du inte är van vid små chilifrukter går det bra att köpa stor grön spansk peppar. Det är den vanligaste chilin i hela Sverige. Dessa rullar man för att lossa fröna lättare. Ha lite matolja på handen som hanterar chilin så smakar de inte "av sig" lika mycket på fingrarna.


 

Bilderna föreställer min mice en place samt tillredning.


1) Basilika och en halv liten gullök. Det ska egentligen vara shallottenlök men hade ingen hemma.

2) Andra bilden föreställer shrimp-paste, gurkmeja (hade inte färsk) och inlagd galangal. Grön färsk chili, citrongräs och vitlöksröra.


3) Därefter rostade jag de torra kryddorna i pannan tills de började dofta. Det är två nypor svartpeppar, en nypa korianderfrö, två kanelstänger, ca sex- sju torkade limeblad och ett par matskedar spiskummin. Man värmer upp kryddorna först för att väcka- och mjuka till smakerna samt få bort eventuell pulversmak.


4)Sen finmalde jag allt i elektrisk kaffekvarn. När man maler hel kanel är det viktigt att sikta det sedan, så att inte små små små elaka och vassa bitar bark hamnar i halsen när du äter!


 

5) Efter det svettade jag löken, för att mjuka till smaken och så den håller längre i kylen. Blandade i gurkmeja och lite shrimp-paste samt nån msk vitlök i pannan mot slutet.


6) Mortlar de repade (avdragna från stjälken) örterna som jag hackat fint innan. Ca två tre nävar fulla, minst!

Det kan vara bra att tillsätta en liten nypa flingsalt, då blir det lättare friktion samt bladen släpper vätska vilket blandar allt bättre. När röran börjat bli krämigt tillsätter jag finhackad chili utan frön samt de pulveriserde och siktade torrkryddorna! Mortlar igen. Till sist tillsätts lökröran.


Allt detta kan göras i matberedare, se bara till att det blir finfördelat.


7) Oooops!! Jag glömde citrongräset. Den har en fräsch och frisk syrlig smak av eucalyptus vilket behövs för att lyfta allt sammans. Har du inte citrongräs går det bra med lite limeskal och limesaft.

På citrongräs använder man bara den tjockare nedre delen, ca en tredjedel av längden, skär av lilla stocken i änden- dela på längden. Ta bort ca två lager av de omkringsittande bladen. Den inre kärnan bankar du lätt med baksidan av kniven, hackar fint och tillsätter till morteln.


(8) Kanske inte det vackraste som finns men det smakar bra- den smakar bättre när den fått någon dag oxå.

Det tar bara tid att göra första gången!


Den gröna currypasten är inte lika hållbar som den röda- då denna innehåller känsliga örter och svagare chili. Jag brukar förvara den i kylskåp med en tunn film av matolja på toppen, för att skydda. Det är ett bra trick för de flesta kalla röror, särskilt tomatpuré och "svagare" saker. 

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se