Direktlänk till inlägg 4 juli 2009
En jättepåse med stora svarta kardemummakapslar. Den har en grovare och syltigare arom än den gröna och smakar en del eucalyptus och har en lätt rökighet. Kamfersmak läste jag nånstans? Den torkas över eld för att få sin karaktär, och används inte i efterrätter.
Den kan användas till ris, linser, buljonger, soppor, inläggningar, marinader, bakning och övrigt ersätta den gröna i maten. Billigare än den gröna oxå. Ok det är inte verklig kardemumma, det bara heter så men skitsamma! De påminner om varan.
En parantes är att grön kardemumma bör inte vara blek i skalet, då är den gammal!! Hur man ser det på den svarta har jag ingen aning om- man får väl smaka sig fram.
Sedan en påse REJÄL torkad muskotblomma (eng; mace)- snyggt tecknad figur oxå på märket TRS. Muskotbl är höljet som sluter runt muskotnöten (som är en kärna) inne i sitt ytterskal. Mb påminner om muskotnöt, fast den är inte lika söt och har en viss saffransaktig färgeffekt.
Används mycket i marinader och vissa kryddblandningar och i inläggningar som chili-, lime-, ingefära-, gurk-pickle te x. Självklart oxå till princip allt man använder vanlig muskotnöt till. Vanligt i husmanskost från 1700talet, särskilt Cajsa Wargs.
<<>>>
Guajillo- rejäl mexikansk torkad chili (inte -peppar, det är två olika saker). Ett trick för att använda stor (och seg) torkad chili är att lägga den i hett vatten, sedan dela på längden och grilla snabbt för att väcka smaken. Denna är inte superstark tror jag. Kombinera med andra sorter! Färsk -eller rökt jalapeno (s.k chipotle) tex.
Bockhornsklöver-frön (eng; fenugreek seeds). I etiopiska språket Amharic kallas den Abesh. Finns som blad oxå- färska eller torkade- mestadels till bakning.
Till spenaträtter, auberginerätter, grundsmak i curryblandningar, inläggningar m.m
Cool stuff!! tycker Calle
Tipsa om "egna" kryddor/örter vettja..!
Grattis USA!
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
|||
13 | 14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 |
21 |
22 | 23 | 24 |
25 |
26 | |||
27 | 28 | 29 |
30 | 31 | |||||
|