callesmat

Direktlänk till inlägg 11 januari 2009

Mmmm CHILI !!!

Av admin. - 11 januari 2009 14:16

VEGETARISKT

Om man ska hantera stark chilifrukt är det bra att ta LITE matolja på fingrarna. Vill du bli av med fröna i färsk chilifrukt, rulla den med lite tryck innan du skär upp så trillar de ur lättare. Oxå hacka från insidan av chilin, eller paprikan, så halkar du inte  med kniven på det glattiga skalet. Har sett att många oxå tar i chilin onödigt mycket, och sen råkar ta sig själv på känsliga ställen! Alltså använd handen bara att hålla fast den när du hackar, sen rör runt eller skrapa av med kniven eller en sked eller nåt...

Det är oxå gott att rosta färsk chili (eller röka den- tex chipotle) eller paprika, men för guds skull gör små hål i skalet först - annars kan de explodera av värmen! Använd gasspis, gasolbrännare, ugnsgrill på ca 225 grader, salamander eller lägereld! När skalet är helt sotsvart runt om, släng ned alltihop genast i en bunke  som du plastar rikigt tätt. Skaka lite å låt svalna, ångan som bildas gör att skalet släpper från fruktköttet, och du kan skrapa bort det enkelt. LITE svart kan det gott vara kvar, det ger en god grillsmak.

ANLEDNING TILL DETTA?? Man får en mjuk å grillad chilifrukt utan massa smaklöst hårt skal. Sen kan du lägga in i olja, men de svaga sorterna jäser efter ngn vecka  å blir förstörd.

Om du har STARK STARK STARK chili som du vill dämpa lite grann, kan du antingen sjuda dem i olja nåra timmar på lägsta värmen (tex habanero som du sen gröper ur och fyller med tex getost? - Ninnis idé :) - sen spara oljan till annat.  OBS CHILIN ÄR FORTFARANDE STARK. Håll sjudande olja under uppsikt!! Med lock redo, brinnande olja exploderar av vatten. Samma procedur vid fritering alltså, ha inte köksfläkt på om det brinner.

Annat sätt är att dela dem, ta bort fröna sedan skölja under kallt vatten nåra minuter. Däremot försvinner oxå en del av smaken. Man ska inte glömma att chili är inte bara hett det är väldigt skillnad i smak oxå. En del smakar mer som paprika andra är fruktiga, vassa eller söta osv. Det finns hundratals sorter- prova dej fram! Spansk peppar, poblano (torkad heter ancho), cayenne, ananheim, Hungerian wax osv osv. I Ungern är man jättebra på paprika förresten (Tex gulash).

Ofta desto mindre en chilisort är desto starkare! Men inte ALLTID.

Torkad chili är ofta starkare än färsk, men mindre nyanserad i smaken. Torkad är alltid mer eller mindre röd eller svart. Fått för mej att det stora torkade svarta sorterna inte brukar vara så starka, men de brukar alltid vara förpackade med styrke-angivelse ändå.

Stora sega sorters torkad chili brukar jag hacka ganska fint i matberedare, så har man ett schysst "chili-strö".

Du kan oxå lägga hel torkad chili i hett vatten ett tag tills de blir mjuka (oxå bra för soltorkad tomat),  eller såklart koka dem hela i anrättningar. Tänk bara på att ju längre man hettar upp starka kryddor desto starkare blir maten det ligger i, tex soppa eller gryta med cayenne.  

Chilins styrka mäts i s.k scovillegrader- spansk peppar ligger mellan ca 2-3500 SHU (Scoville Heat Units) om jag inte missminner mej, jalapenjo på runt 2500-8000 och piri piri på upp till 150 000. Habanero är från det till över det dubbla. Dem rikigt starka sorterna är INTE mildare när de är gröna!

Det heta ämnet i chilin- Capsaicin- är en olja som flyter, varför det inte lindras av att du dricker vatten! Det sprids istället till andra delar av munnen. Man behöver äta fil, yoghurt, bröd eller banan. Ren capsiacinolja är över en miljon scovillegrader, och är mer eller mindre vad som är i pepparspray!

Ska man vara petnoga är chilipeppar inte en peppar, utan en paprika. Pepparfrukt har en annan typ av hetta, som känns mer på sidan i munnen medans chili mest är stark bak i halsen å ugefär mitt på tungan. 

Chilifrukt är en av världens vanligaste grödor, å capsiacinet ska tydligen frigöra endorfiner i kroppen, men kan oxå  var skadligt för magen i längden.

Förvara chilifrukt å paprika svalt.

 ----

Usch pissväder ute idag, sitter i morronrock å känner inte för att röra mej- jag vet - sunkigt som en luffare men det e söndag så det struntar jag i. Glo på rulle hela dan. Å TÄNK FÖR ATT JAG KAN DET VA!!!!

Men asså kan kommunen plocka ned lamporna ur stora granen utanför  mitt fönster nångång!!! Det e för fan snart februari!!!

Hare som ni vill!

//CALLE

 
 
PS Calle

PS Calle

22 februari 2011 16:40

Bhut Jolokia är världens starkaste chili på 1 000.000 SHU!!! http://en.wikipedia.org/wiki/Bhut_Jolokia_chili_pepper

http://callesmat.bloggplatsen.se

 
LiLo

LiLo

24 februari 2011 11:21

Och dom första av även denna sort börjar nu titta upp i mitt pytteväxthus. Tre andra sorter av de fem jag satt visar sig också!

http://www.kucke-li-lo.bloggplatsen.se

admin.

24 februari 2011 13:00

intresant!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards