callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 26 maj 2011 08:10


Det var skäggigt på jobbet igår, jag hade tagit på mej för mycket att göra som vanligt. Utöver det vanliga- putsa, tärna samt steka 8kg biff till idag torsdag. Göra senapssås av majonäs, gräddfil, dijon, vanlig senap, honung, salladskrydda, citronpeppar och vitlök. Dito laktos -och äggfri sås. Smörgåsgurka och majs.

Onsdagar är lite jobbiga då jag förbereder mat till två dagar. Ledig torsdagar. Måste dra ned på avancemanget här. Kommer ju varor oxå som måst bockas av och temperaturer på kyl -och frysvaror registreras. Slänga alla kartonger, fylla på med mjölk till avdelningar osv osv. Nästa vecka blir det färdiga hamburgare på torsdag vilket alla gillar. Menyn kan ses under gårdagens kommentarer.



Jag avskyr att man inte kan centrera filmen på sidan.  Jag är redigeringstokig.

ANNONS
Av admin. - 23 maj 2011 19:07



Tillade ingefära och några deciliter soja till marinaden jag nämnde igår. Strimlad kycklingfilé som fick mariera i en timme. Ca 30 ml limejos på ca 7 kg kyckling. Smakade surt men inte för mycket, fräscht. Purjolök på precis i slutet för krispighet. Skar på snedden i ca 2 cm skivor för att det blir snyggt och inte försvinner in bland det andra. Purjo är ju bra för det fungerar både som mildare kryddning och som grönsak. Man får ju tänka tjocklek med tanke på tillagningstid men även vilka sorters bitar man vill ha i munnen. Passar detta till rätten?

Vill du te x ha en sofrito som bara ger smak men inte textur till rätten är det bäst att tärna bitar stora som halva sockerbitar, som blir en del av buljongen, som jag tänker göra i morron då det blir kalvfärsragu. Man kan ju oxå givetvis tillsätta större bitar selleri och morot närmare slutet om man vill ge mer "kropp" till maten. Jag försöker tänka i "lager av smak". Som att t ex svetta lök i olivolja sen rå olivolja precis vid servering. Bara lite tips.


Hursomhelst, detta blev mycket populärt i allafall.


 

Bakade bröd av 2liter laktosfri fil, 3dl sirap, 1,8liter vetemjöl 1,4liter gramham, salt, brödkryddor, 3msk bikarbonat, ca 3msk bakpulver i mjölet. Det sista var nog onödigt. Men det reste sig fint. Bakade av i form. Man kan oxå tillsätta russin eller torkade aprikoser. Ska väl göra morotsbröd någon dag. Jag kan inte "gömma" för mycket synliga ingredienser, då blir vissa av barnen misstänksamma.  :)

ANNONS
Av admin. - 22 maj 2011 09:01


Jag kan presentera menyn för nästa vecka. Små ändringar i recepten lär förekomma.


Må - Kycklingfilé i limesås med ris

Delar kycklingfiléer på "tvärsen" och marinerar i limejos, vitlök och torkad basilika i ca 1 timme. Kokar upp kokosmjölk i omgångar och tillsätter kycklingbuljong och kanske lite grönpeppar. Bräserar kycklingen i ugnen med koksmjölken tills den håller 65graders innertemp - eller så köttsaften är klar.


Strimlad rödkål och dito morot.

Ris


Ti   - Kalvfärsragu med potatis

Finhackad selleri, morot, gul lök fräses i lite olja med vitlök och timjan.Brukar inte använda smör till färs för det blir så mycket djurfett ändå, lättare smak med olja. Vitt vin kokas in. Krossad tomat och 1/3 oxbuljong 1/1 del hönsbuljong. Svartpeppar och basilika?  Färsen brynes i ugn för det finns för lite plats på spisen - tillsätts till såsen som får sjuda. Potatis för det var ett tag sen.

Grönsaker vet ej.


On -  Köttfärscrepes med ost och ris

Varuleveransdag. Behövs enklare mat. Färdiga crepes på smöjda bleck går in ugnen på 150grader med riven ost. Kokt ris. Gräddfilsås. Majs och ärtor?


To  - Biff Rydberg med senapssås

Tärnad biff brynes med salt och peppar och stekt i ugn tills 60graders innertemp.

Tärnad kokt potatis blandad med hackad lök, au par (Prettouttryck för "på sidan").

Senapssås av 3 delar lätt-majonäs, 1del gräddfil, 1 del dijonsenap 2delar söt senap.

Skippar äggulan då en kille är allergisk.

Grönsakerna får jag se vad det blir, kanske strimlad smörgåsgurka och någe mer.


Fre - Strömmingslåda med dill och kokt potatis

Rullar ihop strömmingsfiléer som jag saltar och vitpepprar samt lägger i bleck som smörjts lätt längs kanterna. På med dill och saltad samt puread tomat. Sist ströbröd och några klickar smör. In i ugnen tills fisken håller 55graders innertemperatur, eller fenor lossnar från skinnet utan ansträngning.

Kokt potatis och får se vad det finns för grönsaker.

Av admin. - 20 maj 2011 17:15

Viva Zapata!(?) Såg denna skylt på centralstationen på väg till jobbet.

Av admin. - 19 maj 2011 22:05


Jodå, det mörka brödet reste sig, efter ca åtta timmar. Som det kan vara med surdeg. Men har inte delat det än, men det fick ta sin tid i ugnen. Hmm tittade just på ett southparkavsnitt där Stans pappa har tvångstankar om matlagning. Jag är lite patalogisk oxå kanske ;). Det ljusa brödet blev lite för "underbakat". Blev inte så nöjd med snittytan - tog ut det några grader för tidigt. Ljust bröd bör hålla 95grader, mörkt 98 och kladdiga bröd lite över hundra. Dessa skulle inte vara värda att sälja, jag försöker tänka professionellt, sådär på skoj!


Första bilden är efter trettio minuter jäsning, andra efter ca en timme. Kallt vatten, torrjäst, Saltå durumvete, Saltå graham, salt, olivolja.



Bröden får vila i pappkasse från willys över natten. Helt bröd bör förvaras i papperskasse, delat bröd i plastpåse. Jag antar för att papper absorberar fukt och plast inte gör det. Man vill inte ha torkat inkrom. Ibland brukar jag lägga nybakt och varmt bröd i plastpåse en stund om det blivit för hård skorpa, tills fukten från brödet mjukar upp den. Man bara en stund, glömmer man det till exempel över natten kan brödet mögla om man inte luftar det. Det har jag märkt från stressade bagerier som försöker möta efterfrågan på leveranser. Men det är inte kul att sitta i skiten, man ska inte döma.


I morrn blir det Nasi Goreng av kycklingfilé, grön paprika,  soja, vitlök, purjo och curry. Koka ris i kycklingbuljong och paprikapulver. Sen måste jag faktiskt baka oxå, hahaha. Ska försöka att inte filma -pretentiöst - men jag lovar inget.


Vid den här redigeringen är klockan elva och jag måste sova. Tur att jag deckade några timmar på min lediga dag, annars skulle det vara tufft att gå upp klockan fem. Jag vill gärna vakna lite tidigare och hinna ta en kaffe med frulle och titta på lite webtv innan jag far kl tjugosju minuter över sex.

Nu ska jag lyssna på Tintin tills jag somnar. Det är trevligt med banala barnsagor på natten -ibland blir de en del av drömmarna - och den där kärvänlige alkoholisten är rolig. "Rapportera att Adonis har fått en satellit som heter Haddock!".


Jag kanske äter macor till frukost, om det finns nåt bröd..?

Gosnatt!

Av admin. - 19 maj 2011 11:32

...men nu får det vara nog med sånt.



 

 

Av admin. - 17 maj 2011 20:16

Slängde just in marinerade kycklingklubbor i ugnen. Smaksatta med en slags tikka/tandoori-kryddrub nedrört i yoghurt och citron. Hade glömt bort kyckling som stått i kylen i två dar, men det e lugnt den var fryst först så de tinade antagligen inte på 12h ändå - tätt försluten i en påse. Sen funkar marineringen som konservering oxå. Ska avsluta med att griljera med honung.

Kryddorna är vanligt paprikapulver, korianderfrö, kryddpeppar, chili, spiskummin, bockhornsklöver, svart kardemumma, kryddnejlika, lantbuljong och saffran. Saffran är jättegott med ljust kött. Saltade givetvis oxå. Fråga mej inte om proportionerna det minns jag inte. Fast de är i rakt nedstigande led från mest till minst. Det ska vara så mycket paprika att det ger den röda färgen som ni ser. Skulle uppskatta ungefär så här, men smaka efter varje tillsatt krydda:


5 delar paprika

3 delar korianderfrö

1-2 delar kryddpeppar

1-1,5 del röd chili

1 del spiskummin

1 del bockhornsklöver

1/2 del sv.kardemumma

1/2 del kryddnejlika

1/2 del saffran

1/2 del buljongpulver eller salt eller skippa helt


Man kan skippa bockhorn, buljong, saffran, spiskummin och vad man vill, eller byta ut dessa.  Ta vanlig kardemumma till exempel.

Mal gärna hela kryddor uppvärmda i en torr panna tills de börjat dofta. Utom då paprikapulver, buljong och saffran. Saffran kan bytas ut mot gurkmeja eller skippas helt. Hitta på! Kolla flera versioner av tikkamasala-krydda på nätet. Lägg märke till likheter, skillnader. Bara tips, då jag tror att detta är en del av public service eller nåt.


Passar på att rosta grön chili och baka vitlök samtidigt. Kan man lägga in i olja eller på en pizza sen. Eller varför inte vitlöken som bredbart pålägg på mackan?? Den blir ju mild i ugnen.


Före:

  Efter:

 



Jag vet inte riktigt vad folk vill läsa om på den här bloggen, tyck gärna till!

Av admin. - 17 maj 2011 18:31


In i köket vid halv åtta och röra ihop kalvfärs med vitpeppar, salt, grädde, ägg ströbröd, potatismjöl och lite olja. Oljan är till för att det ska blir lättare att blanda stor mängd för hand. Potatismjölet för att suga upp en del av fettet så de inte spricker. Blev ris till för jag inte orkade skala potatis.

Trodde jag hade mycket lingonsylt men där fick jag tji. Det blev 1/4 lingonsylt resten hallonsylt!! Man kan ju göra så, men det är inte rätt! Ungarna gillade det dock, då det var sött och gott.



Varför filmar jag hela tiden? För att jag kan, eller nåt....och i morrn blire isterband och stuvad potatis. Och varuleverans och förberadande av salladsbuffé till torsdan och bakande av baguetter. Kommer bli tight. Skäggigt alltså.

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se