callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 22 januari 2011 12:47


Croque monsieur (knaprig herre)

Fyrkantigt bröd

smör

Bayonneskinka eller typ rökt gårdskinka

Schweizerost (emmentaler, gruyere)

Fyrkantigt bröd

smör


Grilla


B-L-T

Stek tunnt bacon, låt rinna av


smöra nåt schysst bröd å lägg på ett salladsblad, gärna roman

skivor av tomat

bacon på majonäs

bröd med smör

stek


Du kan byta ut bacon mot osthyvlade skivor av zucchini kryddad med grillkrydda.


Club sandwich

Tre mackor med lite smör på


bröd

längst ned kalkonskivor

majonäs

bröd

salladsblad och en tomatskiva

kokt smörgåsskinka m senap på

bröd


stek

dela från hörn till hörn, sätt tandpetare igenom kanske en grön pimiento-oliv på det (kult)


"Ruben-macka" (Reuben sandwich)

rågbröd m smör

pastrami, surkål, Schweizerost, vit salladsdressing

rågbröd m smör


Grilla


Landgång
En fralla skuren på längden ca 15-20cm lång. Eller av runt sandwichbröd s.k "rundgång". Ska ha minst 4 pålägg. Tänk på att vitt bröd inte brukar passa med för kraftiga ingredinser typ anjovis, grönmögelost osv. Passande kan vara majonäs, salladsblad, räkor, rullar av skinka, tomatskivor, citrontårtbitar, rökt lax, dill, persilja, ägg...Tänk bara på att den inte blir torr!


Avocadobrö med KÖTT

Mosa avocado och blanda i lite färsk (alltid!) citronsaft och kanske lite riven vitlök. Bre på en rostad stor baguette å strimlad rostbiff på eller tuggvänliga bitar bacon. Färsk chili och koriander. Ät tills det är slut som mamma brukade säga.



Detta var vad jag kunde komma på nu, tipsa gärna!

ANNONS
Av admin. - 22 januari 2011 02:36

Skagenröra till toast


Bra räckor, hackade
8delar majonäs
2delar gräddfil
färsk dill, finhackad
citronpeppar
citronjos
rökt lax (valfritt)
salt


Röran ska vara tjock, och full med räkor!

Gubbröra till rågbröd eller kavring


Anjovis i småbitar
Kokta ägg, skurna i tärningar med äggledare
nymald vitpeppar
gräslök
finhackad rödlök, eller tunna ringar att lägga ovanpå
6delar majonäs
4delar gräddfil
salt


Svenne-guacamole


4 mogna avocado, kläm lätt med hela handen för at känna mognaden

ca 1/2 dl citronjos

en klyfta riven vitlök

vitpeppar

salt

ca 1dl creme fraiche

(en näve strimlad färsk koriander)


Mosa avocadon, ta ut kärnan genom attslå kniven i den. Lite citron på avocadon, hacka. Mosa. Blanda i resten. Smaka av.


Hoummus

Garbanzobönor (en burk e ca400g) eller lätt överkokta kikärtor som legat i blöt över natten.

Om du använder burkbönor, värmd dem på spisen i kastrull med ungefär hälften så mycket vatten som bönor. Om du har kokat bönor själv, spara lite spad å kyl inte ned bönorna.

Är det uppvärmt blir smeten jämnare och smakerna blandas bättre.

Använd matberedare eller stavmixer. Häll bönorna i matberedaren eller en hög bunke, typ en hink, för stavmixern.

Tillsätt ca 1/2 dl tahini.

Juicen från ungefär 1/3 del citron.

Ett par klyftor riven vitlök.


Mixa allt med ca 1dl vatten. Späd mer efter förstånd.

Mild olivolja över vid servering, gör en grop å häll i olja, kanske sikta över lite paprikapulver.

Baba Ganoush

Som ovan typ, fast med aubergine istället för kikärtor.

stick hål i skalet på fyra stora auberginer med en gaffel.  Baka dem hela i ugnen på ca225 grader tills de säckat ihop till en tredjedel. Ta ut och dela på längden. Skrapa ur innehållet och finhacka eller kör i matberedare. Det blir kanske 1/5 del kvar av ursp storleken.

Värm en stekpanna på medelvärme och lägg alltihop i pannan, så det fräser bort det mesta av vätskan rör om då å då så det inte bränner. Blanda i mycket finhackad persilja, några nypor salt och riven vitlök efter smak. Tänk på att vitlök blir starkare efter de fått dra.

Ta från spisen, rör ned tahini ungefär 1/2 dl och balansera det med ungefär lika mycket citronjos och dito olivolja. Smaka av. Låt svalna. Klart!

Förvara såserna i kylen några dar med en tunn film matolja på toppen som konserveringsmedel.


Tahinisås


Tjock Tahini (typ Kung Markatta), citronjos, lite vatten. Gott till Falafel. Syra tar bort upplevelsen av beska, så det går att äta rakt av.

Tabouleh

Bulgur, som du sköjer noggrannt å sen blötlägger i ungefär 2h.

Häll av vattnet och tillsätt citronsaft efter smak, massor med finstrimlad bladpersilja, olivolja, hackade tomater och salt. Kanske även lite riven vitlök

Fuul

Finns massa varianter

Värm kokta bruna (torkade) bondbönor i panna på spisen och mosa dem samtidigt. Tillsätt salt, olivolja och pressad citron på värmen.

Servera gärna med tunna skivor rå gul lök , finstrimlad persilja och paprikapulver. Kanske även lite hackad tomat och eller äggskivor. Ät med bröd.


Ajvar


Rosta röd paprika, tills skalet blir svart. Svalna i övertäckt bunke. Dra bort skalet.

Rosta hel aubergine i ugnen precis som Baba Ganoush.

Fräs ur fruktköttet i pannan så mesta vattnet försvinner,  med spiskummin vitlök salt å peppar. Torkade kryddor får mer smak om man värmer dem. Finhacka, purea auberginen.

Finhacka paprikan eller mixa den, blanda med citronjos å nån god chilisort- eller tex harissa chilisås (som brukar innehålla spiskummin salt å vitlök) . 

Brukar vilja ha ca 1/3 aubergine mot mängden paprika.

Blanda allt lägg i en burk med ett tunnt lager rapsolja på. Förslagsvis kallpressad eller nåt annat bra fleromättad fett som inte e så bra att steka i. Olivolja funkar men det stelnar i kyl



ANNONS
Av admin. - 22 januari 2011 02:00

Tunisien

Fräs biff i strimlor med riven vitlök i olja. Ta upp.

Fräs med lite kummin, spiskummin i olja. Tomatpure´ och vatten. Kanelstång.

Puttra på låg låg värme i en timme. Tillsätt lite kaffepulver, puttra ett tag till.

Lägg i köttet. Smaka av med salt.

Servera med rå finhackad lök, hackade tomater och strimlad persilja.

Ris.

Kycklingbitar i en lergryta / tagine. Tillsätt kanel, ingefära, inlagd citron, saffran ooch aprikosmarmelad, tomatpure´. Vatten

Puttra tills köttet lossnar från benen.

Tillsätt strimlad koriander, persilja, torkade plommon och rostad mandel. Smaka av med salt och ev peppar.

Egypten

Aborre eller nåt liknande marineras i citron, saffran och vitllök.

Svetta lök, grön paprika, vitlök. Tillsätt tomatpure´ och sen passerade tomater. Puttra på låg låg värme minst en timme.

Tillsätt fisken och puttra klart i ugnen. Salta. Sådeså.

Av admin. - 22 januari 2011 00:33

Mice en place....




en spis!

stekpanna, gärna gjutjärn, ca 20 cm i diameter

en soppslev eller dl mått

en assiett till slev/måttet för att inte kladda

bunke till smeten

en visp

ev stekspade av metall

en tallrik till pannkakorna


2-3 dl av ditt godaste vetemjöl :) (det e skillnad på mjöl å mjöl i bakning, så varför inte pannkakning?)

3 medelstora ägg

3 dl standardmjölk

smör

salt

sylt.


Knäck 3 ägg i en bunke, bäst med färska som inte flyter ut så förbannat.

Blanda i typ 2dl mjöl i omgångar och vispa ut ordentligt så det inte blir klumpar. Tillsätt en dl mjöl till under idoga vispning.

På med ca 2-3dl mjölk, vispa hela tiden. Är du nöjd med konsistensen? Den ska inte vara för rinnig eller för tjock. Lite tunnare än våffelsmet.

Ställ undan alla ingredienser så fort du e klar med dem, stökig bänk ger stökigt  sinne.

Låt smeten dra i kylen i minst en halvtimme.

Låt smeten tempereras till rumstemperatur så att den inte fastnar i pannan.

Tillsätt en liten nypa salt, rör om.

En del tillsätter lite bubbelvatten här för att ge krispighet å lyft å smeten, men jag vet inte om det funkar (?).


Värm pannan på 4ans värme tills den är ganska het. Tillsätt en matsked (gärna osaltat) smör, den ska smälta bort på ca 10sek.

OK nu måste du vara snabb, ta ca 1dl (knappt) smet å häll i mitten av pannan. Så fort som smeten träffar pannan vinklar du den åt alla håll så hela pannan täcks innan kakan börjar koagulera. Här är det viktigt att ha rätt tjocklek på smeten. Det e bra om det blir lite tunnare i kanterna, så det blir ett fint fras.

När pannkakan stelnat i mitten å verkar ha fin färg på sidorna är det dags att vända. Träna på att vända i luften så slipper du skita ned redskap i onödan. 

Alternera mellan 4an och 3ans värme på plattan.

Tillsätt mera smör cirka varannan lagg.

Det är oxå bra att ha flera pannor på gång samtidigt om du lagar mat till hungriga ungar! Det går ju givetvis att gångra det här receptet. Men du måste inte öka äggmängden, förutom smaken så är poängen givetvis en balans mellan mängderna av vått och torrt -och få dem att lösa sig i varann.


Det finns teknik bakom allt....


Ät med en schysst sylt, gärna hjortron?

Av admin. - 22 januari 2011 00:09


Nötkött

bryn grytbitar av nöt i kastrull. Fräs finhackad lök med vitlök. På med olivoja upp till hälften! I med kalamataoliver å hackade tomater.

Sjud på låg låg värme tills det e mört. Smaka av med salt. Plocka upp köttet, några oliver å tomater med hålslev. Ät med bröd eller nåt. Vita bönor kanske.


Kyckling i gryta.

Kycklinglår, sultanrussin, citronskivor utan kärnor. Tomatkross med kanel å kryddnejlika. Sjud i ca 1,5h tills kycklingen trillar av benen. Smaka av med salt och peppar. Goast är i lergryta.


Meze-paprika

Rosta röd paprika i ugnen till skalet blir helt svart. Ta ut och lägg i en tätt övertäckt bunke tills de svalnar. Dra av 90% av det svarta och dela på hälften samt ta bort kärnorna. Drapera på en tallrik med astunna skivor av vitlök, finstrimlad koriander eller bladpersilja och citronjos samt olivolja. Flingsalt. Låt dra i kylen minst en timme.


Friterad aubergine.


Skär tunna skivor av aubergine som du låter salta ur ngt i ett durkslag eller i ugnen på låg värme om du orkar. Bestryk skivorna med vitlök.

Blanda mjöl å iskallt vatten å en nypa salt tills du får en tjock våffelsmet. Lite klumpar gör inget.

Fritera i ganska mycket olja (inte oliv), låt rinna av på papper. Salta.


Saltinbakad fisk

Fyll en hel fjällad och urtagen seabream (havsbrax) eller annan kompakt fisk med färsk rosmarin, citronskivor å lite salt. Lägg på en lätt oljad plåt.

Blanda bordssalt med vatten till en kladdig deg eller en "snöboll". Täck hela fisken och vid detta laget kan du sticka in en kökstermometer  i tjockaste delen. Stek i ugnen på ca 200 i ca 15-20min beroende på storleken, till 50-52grader innertemp (den går efter lite). Låt svalna. Slå sönder täcket med baksidan av en kniv. Ät med färsk potatis.


Taramasalata

Torkrom eller annan god rom blandas med mosad kokt potatis, olivolja och några stänk färsk citron. Ät på bröd eller te x bakad potatis.


Filoknyten

Fetaost, hackat kokt ägg,och några klickar färskost på filodeg. En aning finstrimlad mynta. Skär fyrkanter som viks till trekanter, pensla med olivolja och strö över sesamfrö. Baka i ugn 200grader ca en kvart.

Av admin. - 21 januari 2011 20:34


 


Gjorde typ tandoorikyckling (men jag har ingen lerkruka att grilla kebab i)




STEG 1 - Masalan (kryddblandning)



Kryddor


pulver:

10 delar vanligt paprika pulver

2 delar klarrött chilipulver eller chiliflagor (vilket ger små överraskningar  i munnen när man äter!)

1 del mald bockhornsklöver (inte ett måste)

+ 2 del lantbuljongpulver (valfritt)


Hela:

3 delar korianderfrö

2 delar spiskummin

1 del kryddnejlika

1 del kryddpeppar

1 del svartpeppar

1 del kardemumma, jag använde både grön å svart



Värm en gjutjärnspanna på spisen tills det börjar ryka. Lägg i de hela kryddorna å fördela jämnt i pannan några sekunder till det börjar dofta och knäppa en aning, men BRÄNN det INTE. Det går fort - se upp!!

Det doftar oxå gott i, åtminstone, hela köket.


Stäng av plattan å mal de hela kryddorna som du sen blandar med pulverkryddorna.  Häll tillbax allt i pannan å låt stå nån minut. Låt svalna. Kryddblandningen bör vara klar-röd!! Justera paprikan å chilimängden efter smak å färg.

Vill man ha ett friskt lyft på det hela kan man tillsätta 1/2 del mald Berberis**. Har inte provat men det borde inte krocka? En lätt lakritston skulle oxå kunna vara gott - tex mald fänkålsfrö (som oxå värmts upp först för att väcka smaken).


STEG 2 - Marinaden


För marinering av kyckling. Antingen drumsticks (skårade längs med benet, med eller utan skinn) eller en hel kyckling uppfläkt som en "bok". Eventuellt delad i två.

Tjock turkisk yoghurt av "hink-typ". Så mycket att det precis täcker kycklingen. Häll i så pass mycket masalakryddor att den blir mörkt rosa. Riv ett par vitlöksklyftor å en tumme (i storlek) färsk ingefära i marianden. Pressa i en färsk apelsin med saffranBlanda ut tills det ungefär är konsistensen av lös gräddfil och smakar bra *- salta kan du göra precis innan tillagning.


Gnid in kycklingen ordentligt med marianden, är du rädd för kladd lägg allt i en påse, pressa ut luften, knyt åt och massera runt kycklingen i diskhon. Låt vara i kylen över natten.


Nästa dag!


Sätt ugnen på 125-150grader. Plocka kycklingen ur mariaden å lägg i ugnspanna som e lätt oljad (eller grilla ute). Låt köttet få rumstemperatur!!

Grilla drumstix i ugn ca 25min, sen höj värmen till grill i knappt10min. Innertempen ska vara ca 70grader med klar vätska när du sticker i dem. Tänk på att de går efter med ett par grader. Ta ut och låt vila i ca 10min.

Är det en hel kyckling ta det lite längre tid, du får tima och tempa, kolla på köttsaften på tjockaste stället nära benet. Man ska inte vara så rädd för att äta kyckling att man hellre steker den grå i köttet. Då kan man äta nåt annat.


Nåt annat som e gott på kycklingen är att precis innan du ska grilla av dem, strö över ett lager grovt majsmjöl eller lite kikärtsmjöl å ringa lite olja på toppen. Det ger lite fint krisp- konsistensbrytningar e viktigt i mat. Man kan oxå linda kycklingbenen med bacon, då är det gott med lite honung i marinaden.


Servera med brytbönor värmda i smör eller ghee. Kanske kokta linser eller kikärtor, kokta i buljong med koriander. Eller ris som kokats med några nävar stärnanis och/eller hela kanelstänger å kanske hela spiskumminfrön.


Indisk mat e bra så här års, då det inte finns så mycket färska saker i affären. Så klart rotfrukter å kål funkar oxå fint.


 

* allt för många smakar inte av maten ofta nog när de lagar. Smaka minst tio ggr under tillagning av mat!

** berberis är ett surt torkad bär från bland annat Iran. Används som kryddning till exempelvis lamm-kebab dvs lammspett. I Indien använder man annars ofta  s.k amchur, torkad surt pulver av grön mango. Mango (likt ananas och papaya) är oxå bra för att möra kött. Här ville jag dock ha en krydda som bidrar med lite röd färg till marinaden!!


Marinad is king!





Av admin. - 17 januari 2011 18:15

Någon stuffar stenhårt i barrträdsföklädnad. Rysligt salt gjort om jag får säga det själv! :D



Dansande gran dansar sin sista dans. En dansande gran faller i trans!

Av admin. - 9 januari 2011 12:15

 

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Arkiv

Följ bloggen

Följ callesmat med Blogkeen
Följ callesmat med Bloglovin'

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se