Direktlänk till inlägg 19 februari 2011
Hittade Ugli på ICA, en ful västindisk citrusfrukt som namnet avslöjar. Blev sugen på västindisk mat. Ugli smakar som en saftig och aromatisk satsumas.
Slängt ihop en jamaicansk jerk-kryddblandning. 2delar kryddpeppar, 1del kanelstång, 1/2 del kryddnejlika, 1 del svartpeppar, 1 del cayenne lite riven muskot och 2 delar torkad timjan. Hela kryddor givetvis!
Mal allt i stenmortel utan timjan som ska vara hel.
Sen fräsa strimlad paprika, selleri och kul lök i skivor. Vitlök. Jerk-krydda eller lite curry å kryddpeppar. Vill du ha det starkare, blanda i lite habanero. Gärna mycket grönsaker.
Lägg ned fina stora bitar torsk samt lite vatten. Låt småsjuda under lock tills det bli klart, ca 5-15min beroende på hur stora bitar du använder. Fisken ska trilla sönder i stora flak när du tar upp den. Man behöver inte ha massa beska krossade tomater eller andra såser för att det ska bli bra.
Egentligen skulle det vara saltad tork men det fanns inte, så jag saltade manuellt!
En annan grönsak som är god i denna är ackee, eller möjligtvis okra. Har sett ackee på konserv i östasien-butiker.
Hade jag gjort maten med kött istället för fisk hade jag säkert tillsatt lite worchestershiresås (uttalas typ "uo´sstr-sås"), och kanske reda av med lite roux (smör+mjöl). Uttalas Ro, haha. Gärna fläsk eller kyckling.
Uglin pressade jag och drack till spetsad med mynta-isbitar, några stänk tabasco och lite muskot. Red Stripe skulle kanske oxå ha passat!
PS. Man kan ju oxå fräsa på bitar av bacon i början, som sen läss åt sidan på hushållspapper för att lägga i i slutet. Lite rökt paprikapulver över paprikan kan vara gott oxå. Kanske rostade pinjenötter eller solrosfrön för lite krunch. Enkla elementära smaker. Gärna olivolja över allt på slutet som en sås, men nu har vi lämnat Jamaica!
Ska äta saffransris till, får se hur det smakar. Kanske för mycket smaker på en gång.
spiskummin, korianderfrö, garam masala och KANEL , som den ska se ut!!
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 | 20 |
|||
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 | |||||||||
|