callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 23 juni 2009 17:39


Tips till dem som har färsk timjan (Nurre), oregano eller mejram i trädgården -klipp av en stor buske å knyt ihop med kökssnöre. Stoppa denna "borste" av kryddor med stjälkarna uppåt i en öppen burk i köket. Låt torka. När du behöver är det bara repa (dra av) bladen från stjälkarna över burken så dammar det inte över hela köket. Detta är SÅ mycket bättre än köpta torkade kryddor. Särskilt för OREGANO och MEJRAM (nästan samma krydda) där smaken kommer fram starkare i torkad form!

Varför finns det inte mera örter i lösvikt i Sverige!! Det finns mer varierad mat i Engelska matvarubutiker, to m riktiga slaktare!! Där  lagar folk inte på långa vägar lika mycket egen mat som här!! Varför är det så!!!????? GAAAAAHHHHHHH!!!

En krydda som inte blir sämre av torkning är KYNDEL, bra till baljväxter

Av admin. - 19 juni 2009 22:18


Jag åt just upp ett kilo räkdjur! Det var gott.

Av admin. - 19 juni 2009 19:44


Man ska inte "dumma" ner och förenkla mat till barn tycker jag, kanske bara dra ned på  starka kryddor. Här följer ett enkelt snabbt recept på soppa jag har snott, som är supergott för ALLA:


Mice en place


grön färsk broccoli

vatten

ett par nypor salt

smör

peppar

olivolja

kastrull med lock

hålslev

kniv

frukt puré-mixer

durkslag


Köp grön broccoli. Vänd upp och ned på den och snurra samtidigt som du skär loss de små "träden" i lika stora delar.

Koka upp det saltade vatten till det stormkokar (för att driva ur syret ur vattnet). Salta på toppen oxå men inte jättemycket.

Lägg i broccoliträden och koka under lock i ca 3min- känn efter med kniven tills du skär igenom med lätthet.


Sila av men spara vattnet.


Lägg genast i broccolin i mixern och fyll upp med vattnet tills det når upp till halva broccolin. Det ska helst vara en hög mixer som man puréar frukt med.

Mixa till den blir tjock och SLÄT (om du väntar tills den svalnar blir den trådig).

Smaka av med salt. Tillsätt en klick smör.

Servera. Lite svartpeppar och ringla en snurra med olivolja överst.



Detsamma kan göras med frysta gröna ärtor, blomkål , majs eller spenat eller vad du vill. Varför inte pumpa/rostad paprika?


Om du vill "kötta till det" kan du tillexempel ta smörgåsskinka, lägga ihop och skära små fyrkanter och blanda ned det i soppan.

Till gröna ärtor passar det bra med lite färsk mynta.

Spenat är kompis med vitlök och muskot, ägg är gott till.


Ta med ungarna till gatuhandlarna och titta på grönsaker med blasten kvar- odla morötter i trädgården. Låt dem vara med och handla. Låt dem lukta på örter, men köp det från friland- dill, basilika & koriander. Använd kryddor som doftar i hela huset- det gör alla glada och ungarna blir intresserade.  Spela musik i köket. Jätteskoj.


SKRIV GÄRNA IN EGNA FÖRSLAG TILL RECEPT!!!!


///C-F

Av admin. - 19 juni 2009 19:21


Jag har tänkt mej att söka jobb som vikarierande dagiskock inom kommunen, det är tydligen stor brist. Däremot blir det inte förrän till höst men jag ringer redan måndag. Äntligen har jag fått en idé jag ska följa upp, och inte känna mej kass. Jag vill laga mat så mycket jag kan från grunden, utan tillsatser.Fast som vikaire har man inte en suck inflytande.

Ska fråga råd med min kompis dagiskock-Martin om alla rutiner.


Tänkte även en uppmaning till ALLA. Köp plantor eller frön av rejäla tåliga fleråriga örter och plantera ute på allmänna platser, i parker, vid skogskanter och diken!! Under årens lopp kan ALLA ta del av detta. Tanken slog mej när jag var i England och såg att det fanns salvia och rosmarin i rabatter längs gatorna, fast där kan "ingen" laga mat och vet säkert inte ens vad det är!! Det är BRA att betala skatt och dela med sig! Var inte egoist! Var kompis!!


Kom igen, rösta till höger...

///Calle

Av admin. - 17 juni 2009 19:04

Visste ni att när man skördar fänkål så har de upp till nästan två meter höga stjälkar av dilliknande anis-smakande örter!? FULLT ätbart, supernyttigt och jättegott. Detta kastas för det mesta bort innan det når butiken. Likaså med blasten på rödbetor som är goda att äta som sallad. Handeln är fullt med sånt här perverst slöseri.

Det är billigast för dem att köpa in jättemängder och  grossisterna har specifika volymer som minimum till försäljning, samt att det alltid måste vara dignande volymer i butiken! För att överflöd och billigt är lockande för kunden. Tex citrus och oliver avgörs inte SÅ mycket på färgen om hur mogna de är. Ofta har de behandlats med mognadsgas (oliver) och värme (citrus) för att se aptitligt "mogna" ut. Citrusfrukters spänst är den verkliga mognadsindikatorn. Särskilt småcitrus och svarta oliver är ojämna i färgen när de är naturligt mogna. Varför??? Gigantisk efterfrågan!

Samma med parmaskinkan, efterfrågan är för stora för att den ska hinna lagras som den bör! Handla oxå färskskuren lufttorkad från charkdisken om du vill ha smak. Gå inte på hypen! :)

Men är det billigt för dej får nån annan betala! Det finns ju alltid en anledning att något kostar vad det gör. 

Handla grönsaker från gatuhandlare. Bojkotta storkedjorna  eller ställ krav på ledningen! Om folk bara SÅG vad som slängs bort skulle de bli arga tror jag, det gör iallafall MEJ förbannad. Vi förväntas arbeta varje dag direkt eller indirekt för att producera/konsumera mer varor som inte ens behövs..!

Hundratals kg i veckan av paprikor från hela Europa och andra färskvaror slängs för att de har blivit LITE mjuka i skalet eller en aningen skrynkliga, dock fullt ätbara.

Eller massvis med annan perfekt utmärkt färdigpaketerad mat som går ut samma dag men inte FÅR säljas men som håller sig fräscht ett par dagar till (jag snackar INTE om köttfärs nu, utan sallader och mjölk osv).

Det samma gäller dagsfärskt bröd som inte sålts vid dagens slut. Allt slängs. Det är olagligt att plocka ut avskrivna varor ur butiken utan specialtillstånd av chefen.

Många matbutiker skänker inte mat till behövande organisationer pga rädsla för stämningar och logistiktrassel etc. Jag vet, jag har jobbat med detta. Det finns vissa butiker som gör det, men de är få.

Bredda er miljösyn! Bara en sån sak som att kylen inte behöver stå på mindre än 6-7grader kallt, nästan alla dina kylvaror (utom färs och fisk te x) tål värme på 8grader. Vi behöver inte göra av med så mycket ENERGI!! Massvis med lågenergilampor innehåller kvicksilver. Man ska inte ta nåt förgivet. Jag skulle påstå att de flesta matvarorna som slängs i butiker är ganska fräscha. Men gör era egna eftersökningar.

Det går att sälja massa torrvaror i lösvikt, tex bönor utan dyra emballage. Men det är sällan så eftersom det inte går att styra hur stora mängder folk köper. Det är oxå få svenskar som äter baljväxter numera. 


Av admin. - 13 juni 2009 15:50


Tankar för alla som inte känner de har tid att laga bra mat. Arbeta snabbare i köket! Jag menar inte att tala ner till någon, utan försöker inspirera- och det här e ju bara MINA tankar.


Det går fortare att laga mat än att beställa pizza och att skapa bra smaker är inte magi, man behöver inte komplicera till det. Ju flera smaker på tallriken, desto större chans att de krockar och maskerar huvudingrediensen. Salt, fett och lök är smakbärare och smaklyftare, keep it simple!

Trick att äta nyttigt- ät så många olika färger du kan! Och fibrer. Fryst grönt e toppen och billigt.


Bra, nyttig mat kan ta fem minuter, om man tar hänsyn till mice en place , inte för många redskap -inkl kastruller samt inte slöar. Att  arbeta snabbare, röra sig fortare i köket behöver inte vara stress! Människor är byggda för att röra sig. Var ekonomisk i dina rörelser, ha allt inom räckhåll. Variera dina rörelser. Gå inte fram och tillbax mer än nödvändigt.

Om du inte vill börja om från början varje gång, laga mer än du äter upp vid ett tillfälle. Enkelt. Men många lagar bara för ett mål i taget och blir less och slarvar sen, JAG fattar inte varför.

Släng mikron- värm med ugn och spis.


Ställ fram en stor skål som slask för "kompostgrejer" och töm den först när den blir full. Då måste du inte böja dej ner till komposthinken hela tiden.

Diska och plocka undan det du inte behöver under hela tiden du jobbar. Arbetsytan är en förlängning av din hjärna - är det stökigt på bänken är det stökigt i hjärnan. Det går faktiskt snabbare när du hela tiden håller snyggt efter dig. Det är ännu en sån sak som är tvärtom än vad man kanske tror,  det var det allafall för mej när jag gick kockskolan.


Rör på dej, vandra på stället för att hålla upp blodcirkulationen! Det ger syre till hjärnan och du kan tänka bättre, minns bättre och blir inte lika trött. Arbeta inte med för hög eller för låg bänk. Ha vassa knivar.

Arbeta inte runt ingredienserna, utan låt ingredienserna "arbeta" runt dej!! Dvs vrid vänd och flytta runt på maten, inte dej själv runt Den- till exempel.


Jobba så fort du är bekväm med. Gör det till ett spel, till en utmaning att jobba fort men skär inte fingrarna.  Titta på klockan. Saken är den att om man till exempel hackar massa lök och koncentrerar sig för hårt får man ju lätt  "tunnelseende", tappar lätt farten och sugen.

Ljummet vatten får lökskalet att lossna bättre och ta bort den genomskinliga hinnan som man slinter på. Spola kallvatten nära ditt lökhackande, så absorberar det ämnet som får dej att gråta.

Om du lagar formell middag till många eller till en date, prova laga receptet innan.


Ät tills du är ungefär 80% mätt. Det tar tio minuter att hinna bli mätt.


Skölj inte ner mat med massa dryck, du får sämre salivproduktion som står emot bakterier (fråga din tandläkare!! ;) "Närå"). Ät ibland mat som behöver SKÄRAS på tallriken, tuggande är bra. Ät hel frukt, Varför ÄNDRA på naturen? Jos å smoothies innehålller massa kalorier. 

Experimentera! Det är BRA att göra fel, för man utvecklas och MINNS misstagen.

Allt detta handlar ju givetvis oxå om intresse - men om man äter varje dag i hela sitt liv varför inte göra når BRA av det!!! Och allt det här e mer omständigt att skriva om än att göra!


Om du nu gillar matlagning eller inte, så behöver alla människor ett intresse som de är barnsligt passionerade inför- som de inte vill kompromissa med. Det blir som ringar på vattnet och inspirerar andra. Det är bra att vara nörd, de bryr sig om något!


///Calle

Av admin. - 13 juni 2009 15:16


Första korta tipsen till Gabriella. Intressanta ?annorlunda? grejer...

Black bean-paste eller -curd, gott å saltigt att ha i buljoner och såser.

Miso att ha som soppa i kopp eller med nudlar, nyttigt och fullt med fullvärdigt protein. Bara att vispa ut i hett vatten med gaffel.

Tamarind-paste, underbar sur röra. Smakar lite som lime och nästan som sura brun-vita nappar. Fast naturligt. Strunta i de som innehåller citronsyra, det är onödigt.


Se självklart till att grejerna är ekologiska. Asiatiska matprodukter innehåller ofta E621- monosodiumglutamat. Det vill säga konstgjord Umami. Umami är en smakförhöjande grundsmak som finns NATURLIGT i fisk, lagrad ost, tomat osv. Umami kan beskrivas som smaken av protein.

Många undersökningar visar på hälsoproblem med monosodiumglutamat, som även kallas arom-salt och annat skitsnack. Produkten är en fysisk lögn då det både är onyttigt och överflödigt. Bara en billig utfyllnad.


Undvik allt som heter Arom-nånting förresten. Läs bara  innehållsförteckningen till Aromat!! Grillkrydda, flintastek å grilllsåser innehåller oxå massa skräp. Gör egen det tar två minuter, eller gör egen marinad. (olja soja massa kryddor lite citron i en påse?) Grejen e den att umami FÖRHÖJER smaken på kött (anledningen till fisksås)- därav så mycket E621- TÄNK PÅ DET UNDER GRILLSÄSONGEN ALLIHOP!!!

En sista sak- buljongerna i vanliga svenska butiker innehåller ALLA dåliga tillsatser - FÖRUTOM ekologiska vegetariska lantbuljonger. 

Av admin. - 13 juni 2009 15:01


Det kom fram en kille igår som gav oss fyra gratisbiljetter till festivalen som han hade fått, från företag antagligen. Häftigt när coola saker händer. Vi var fem men jag åkte  hem för jag var trött.


Idag har jag ätit grillad ugnspotatis kryddat med rökt paprika, salt, spiskummin chili, vitlök å lite citronjos.


Bästa potatisen är mjölig sort, som man skär i tunna klyftor å kokar tills yttersta ytan BÖRJAR luckras upp. Ringla över enkel värmetålig olja och kryddor försiktigt när det e varmt. Gratinera det snabbt i ugn med förvärmd ugnsplåt på hög värme tills det blir krispigt.



///Calle

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards