callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 23 augusti 2009 12:47


Köpt rostad surlimpa med russin (på affärn ofta massa E-nr i dock)-ägg och bacon. Russinen går bra ihop med sältan. Skulle passat med lite surkål på sidan oxå. Ägg ska SJUDA i smör- inte stekas.

Jag trasslar inte med olivolja på mackan vi uppläggning eller sånt larv, som Jamie -är så nittital!

Snart ska jag på barnkalas och jag har varit duktig och strukigt kläder.

Träffade Jossan i centrum- hon skulle till Italien på matresa till sin födelsedag. Coolt. 





Lyssnar på John Lee Hooker, Lightnin´ Hopkins och Elmore James.

Av admin. - 20 augusti 2009 22:53

Gänget har åkt hem. Har sökt jobb på ica-torgkassen och uppsala kommun. Kommunen sa att jag skulle ringa upp igen 1 sept. Ett jobb är ett jobb är ett jobb. Matfronten är oinspirerad. Funderar på andra saker nu. Vore "kul" att starta eget företag framöver- nåt med Martin när han går ut skolan kanske. Nåt som har med musik att göra- vad det nu skulle kunna vara. Sidoverksamhet självklart- men i längden vill jag vara min "egen boss" (fast marknaden e den verkliga bossen).

Vi funderar oxå på att vilja fixa en mini-bluesspelning med skitig roots- med skramlig sättning. Bara tre pers kanske- boka nån pub, sång, gitarr, munspel kanske bas eller piano- thats it. Men det får bli om nåt år eller så. Fast lösa funderingar ännu, press på sånt blir fort ett tvång och sånt e jag trött på. Man vet ju inte vad som händer i framtiden.

Det e svårt med stora band att få logistiken att klaffa. Särskilt när många har apa häst å villa att hålla reda på.

Det verkar helt omöjligt att plugga till bagare- man måste ha massa specifika bagerikunskaper för att ens komma in- så det blir moment 22 för mej. För att komma in på kurs måste jag ha proffesionell erfarenhet- men för att få det måste jag ha utbildning. De enda riktigt grundläggande bageri-utbildningarna  (utom dem som kostar pengar) är på GYMNASIET. Men dåså, ge mej en tidsmaskin så ere klart!! Vilka vet vad de vill bli i gymnasiet?? Då är det ändå ett bristyrke- jag fattar inte ens hur kommunerna tänker!! Skrattretande. Något som jag trodde skulle kunna vara relativt möjligt är plötsligt helt j*kla omöjligt. Praktik får man bara om man är arbetslös jättelänge.

Om alla fick testa på vad som helst samtidigt som de te x gick på akassa å ändå inte "gjorde nåt", skulle arbetslösheten kunna halveras jättefort. Men AHA det är inte meningen att alla ska ha jobb!! Det anses som en samhällelig balansåtgärd att ha en arbetslös "reservarmé, som går att tvingas på vad som helst med hot om indragna bidrag. Man hetsas att söka jobb hela tiden, som inte avgörs utifrån ens arbetsförmåga. Man ska ta det som finns och hålla käften!

Om det nu är sån brist, hur kommer det sig då att det inte går någon nöd på rekryteringsbolag och telemarketing till exempel. Jo för en oreglerad privatmarkand urholkar omgärdande brancher, te x. Det är min uppfattning. Det är inte alla i arbete, det är "rätt" folk i arbete som gäller. Kristider är oxå ett utmärkt tillfälle att utnyttja människor, om man nu gillar sånt. Varför vill alla telefonförsäljare att du ska binda upp dej på xx antal månader??? För att du ska ta ett förhastat beslut och sen inte kunna ångra dig.

 

 Bara för att det är ekonomisk kris (ekonomin är alltid i kris, det finns lixom inbyggt) betyder det inte att det finns mindre att göra, tvärtom.

Det e liksom något seriöst fel på det här landet. Inte konstigt att "alla" flyttar.

Jag struntar i byråkratiksa ursäkter, det är MYCKET enkelt. Jag kan inte skola om mej till bagare trots kockutbildning!!! Skare va så kan de behålla sk*ten!! :D Jag är supertrött på att oroa mej för saker- jag ska bara göra så gott jag kan och det är mantrat.

Whatever jag är intresserad av flera saker. :) I aint done yet!!! 

///C

Av admin. - 16 augusti 2009 13:28


Rosta röda paprikor i ugnen tills skalet blir svart. Ta ut och lägg i en skål med tät plastfilm över tills de svalnat. Dra av skalet, men spara lite svart här och där för grillsmakens skull. Gillas inte paprika, eller om det är allergiskt, skär fasta tomater i åtta bitar på en halva istället- och gör sen resten...


Gör en paste av 1/5 sked mald lättrostat spiskummin

1/5 sked mald lättrostade bockhornsklöverfrön

1/2 sked gurkmeja

1 nypa hela svarta senapsfrön

lite riven vitlök

2 skedar korianderfrö

ev 2 skedar socker eller lite honung mot slutet av tillagningen om du vill, och ev en aning rött chilipulver alt. lite svartpeppar.


Blanda kryddorna med lite vatten tills det blir ungefär samma konsistens som tomatpuré.


Dela paprikorna på längden och skrapa ur fröna och mellan väggen. Hacka paprikan grovt.


Fräs purén i olja på låg värme ett par minuter, blanda i paprikan. Häll i vatten så att det når upp till hälften, blanda ut lite tomatpuré  i vattnet (helst gjort på soltork tomat, inte lika beskt) så att det blir en röd tunn sky. Sjud i minst tio minuter.

Mixa allt i matberedare när det är riktigt varmt, koka upp igen, eventuellt mixa efter med stavmix om det inte är riktigt slätt.  Salta.


Servera. Rosta nåra fänkålsfrön eller pumpafrön och strö över soppan. Om du vill kan du blanda lite lätt-creme fraische med riven vitlök och lite lös syrlig youghurt så att det nästan bli filkonsistens, ringla i en spiral i mitten av skålen. Ät mjukt färskt morgonbröd till.


Går oxå att äta kall som en Gazpacho, kanske med riven gurka i. Bör då vara lite lösare.


///Calle

Av admin. - 12 augusti 2009 19:13



jag grillar en hel majskyckling i ugnen på 125grader.



mice en place


en hel Bjärekyckling i sin förpackning
en hel medelstor citron
citronsaft
thaibasilika
salt
peppar
currysmör
nymald siktad kanel
rödlök
vitlök

färsk koriander

flytande honung


medelstor ugnsbleck

Katrull nog att rymma kycklingen

Stor tång att ta upp kycklingen med

hett vatten

skärbräda

vass liten kniv

sil

stor grilltång att lyfta kycklingen med


ev koka ris



Temperera kycklingen så att den inte är kall, men ta inte av plasten.

Värm ugnen till 125-150grader, ställ in ett tomt bleck.

Koka upp vatten å dra det åt sidan.


När vattnet svalnat lite blancherar jag kycklingen I FÖRPACKNINGEN!!!- i ca 80gradit vatten i tio minuter- för att efterlikna Sous vide.
Undertiden plocka basilikan, mal mycket kanel, gör halvmånar av löken och skala vitlöksklyftorna. Koka upp vattnet igen.
Ta upp kyckl å låt den svalna. Sen öppna plasten.

Koka hela citronen tills den blir mjuk. Dra av plattan å låt ligga i vattnet.


Kanel- blanda med salt och ytterst lite citronsaft så det blir en "rubb". Masserar över hela kycklingen noggrant.


Skär snitt i låren och fläk upp dem lite.
Nu tar jag och FÖRSIKTIGT öppnar skinnet på bröstet med en vass liten kniv.
Efter detta tar jag smöret och mjukar upp i handen om det behövs, gnider in under skinnet hela vägen in.
Nu måste arbeta ganska snabbt innan smöret smälter.


Ta basilikan och tryck in i skrovet, men spara lite- ta upp citronen och stick nåra små hål i den. Tryck in den varma citronen i skrovet- för över allt till det uppvärmda ugnsblecket.

Lägg löken å vitlöken runt om.


Salta lätt (ev) och peppra!


In i nedre delen av ugnen till det blir klart- när det e klar saft på låret och köttet lossnar lätt- typ 1-1,5.

Höj värmen till 225grader.

Ta ut kyckl och höj ugnsgallret.

Ringla tunnt med honung över skinnet å griljera så det blir sprött.


Ta ut kycklingen och låt den vila på sidan av utan att täcka över den.

Gör sky med vatten eller vin direkt i ugnblecket direkt på plattan, sila av.


Häll över kycklingen på mattallriken. Strimla koriander och resten av basilikan samt strö det över maten. Ät tills det är slut.




///Calle


Av admin. - 11 augusti 2009 22:18


Gjorde nyss ett aromsmör genom att smälta smör (duh!) med curry, riven ingefära och vitlök. Sen fick den svalna varpå jag rörde i strimlad och mortlad thai-koriander, olivolja samt nåra droppar citron. Inget salt.


På grund av olivoljan blir blandningen mjuk nog att bre på ljust bröd (med kokt ägg Mmm!!!) men funkar fortfarande att ha i matlagning. Till exempel till att steka i, till kokta/grillade grönsaker eller kanske till att avsluta grytor och såser. Prova gnida in under bröstskinnet på hel kyckling- som lätt annars kan bli torrt. Om du vill kan du prova att konservera olika saker i smöret som fransmännen gör i gås/ankfett (confit). Tex små skivor stekt svamp eller finhackad rödlök kanske. Ha inte oljesmöret i rumstemperatur för länge för då smälter och "spricker" det.


Nyttigare än säkert (?) både margarin och Lätta. Men testa vilka kryddor och örter ni vill.


Att blanda olja med smör tycker jag är en bättre variant än ghee/skirat smör då sådant förlorar massa smakämnen när man tar bort bottensatsen. Den produkten skapades nog främst för att vara hållbart i varma länder.


En mindre arbetsam variant av alternativt bredpålägg till mackan är att kyla olivolja i en låg skål- eftersom den stelnar i kylen. Vissa sorter skär sig dock och vägrar gå ihop sig i rumstemperatur, men det tycker jag inte är så vanligt.




///Calle





Av admin. - 3 augusti 2009 11:48


Har gjort ett surlimpa nu som blev så där, för det var ett tag sen. För det första glömde jag salta degen (rookiemiss) men kom på det efter ett tag och försökte arbeta in lite salt. Mjöl bör alltid ha lite salt, om du så gör sockerkaka.

Sen la jag den i form direkt för övernattning. Flyttar du bröddeg på sur är det jättelätt att den sjunker. Penslade med soja.

Det går oxå bra att kombinera surdeg med lite industrijäst - ca 8-15g om du vill ha ett högre bröd med annan smak och textur. Men jag måste alltid försöka vara hardcore! 

Alltså suren ger långsammare jäsning, är nyttigare, intressantare och hållbarare men ofta instabilare och blir ofta inte lika högt som av industrijäst! Därför rekommenderar jag nybörjare att använda höga brödformar. Är brödet lågt blir det lättare för mycket skorpa i förhållande till inkråm.

Ungefär en fjärdedel av den ojästa bröddegen ska/kan utgöras av sur.

Alltså det ÄR lite förvirrande med begreppen, det är så mycket bättre på engelska där man pratar om sourdough-starter. Det är en mycket bättre term än generellt bara säga surdeg. Min surdeg är oxå en smet egentligen så det blir förvirrande med vilket stadium i bakningen jag menar- och jag tycker man måste göra en begreppsskillnad för de olika stadierna. Bara "sur", "sur-start", eller "mamma" te x. Fast mamman är den delen som får vara kvar i kylen, som man tar av -lixom gör "barn" på, bröddegar mao. Det finns garanterat massa perfekta termer i industrin.

Alla surdegar är heller inte smetaktiga. Det går att spara en bit ogräddad vanlig deg framme över natten - så vips har du en snabbsur (komba den gärna med jättelite industrijäst). Åter till sakenn, det här blev  en lång dags färd mot natt (som surjäsningen)...


Alltså; Med bröddeg menar jag här stadiet/tillståndet efter den absolut sista tillsatsen av vatten och mjöl osv samt ev knådning då det ser ut som ett ogräddad bröd!! Dvs det ÄR ett ogräddat bröd (om än ännu ojäst)- alltså bröddeg. Denna bröddeg består ungefär av en fjärdedel sur.

Suren är ju lite kombi av jäst och degvätska. Bry er inte så mycket om proportionerna utan baka ut en bröddeg som känns bra- ja som en bröddeg helt enkelt. Fast ha en ungefärlig uppskattning av proportionerna så du inte tillsätter massa vätska -vetemjöl -vätska -mjöl och det tillslut bara är en tiondel sur mot hela mängden.

Jäs över natten eller över dan i form i rumstemp tills den växt till sig tre, fyra ggr. Med min kassa ugn tar det ungefär en timme att grädda klart oxå- vilket är ett skäl till att kanske göra ett par små -hellre än en stor limpa!


Ps. Mamman i kylen rör sig!!


///Calle

Av admin. - 31 juli 2009 18:25

Här e suren jag gjorde på slatten i morse. Det syns inte riktigt men den e rund ser redan ut som en bröddeg. Fast den får stå till i morrn bitti. Det ska den nog palla.



Av admin. - 31 juli 2009 08:13


Jag sätter en till likadan, det här var skoj. Vad ska jag med vetesur till?



2009-07-31 08:55

Nu har jag satt mer på slatten från den första. Det var så lite så. Bakar inte nu utan om tre-fyra dar när den nya e klar (kanske kortare tid då det e på slatt). Då bakar jag med hälften av den i kylen och byter ut med Dagens påbörjade sur- och lixom "korsbefrukta" de små j*vla liven!

Jag tror jag ska baka bröd med öl faktiskt (å lite salt å kanske frön). Jag brukar lägga degen på plåt eller i form direkt, vid sista jäsningen innan avbak,  så man inte behöver flytta då den kan sjunka. Bara en snabbknådning vid tillsatsen av mjöl innan så det blir riktig bröddeg, samt en dags jäs.

Köp en riktig ugnstemp som tar temp på ugnen om du inte har varmluftsugn. Temperaturanvisningen på en vanlig elugn kan diffa med 10grader åt olika håll- och den är varmast längst upp å längst bak. Noob. Fast med varmluftsugn blir det knäppt nog alltid tie grader varmare än vad som står! :) Man kan oxå ha en s.k baksten i botten på ugnen som fungerar som en tempererare. Eller så bakar man direkt på den.

Det är viktigt med rätt värme för matbröd. Baka av tills det "inte är nån hemma"- dvs ihåligt ljud. Tydligen ska man inte använda bakmaskin när man knådar surdeg, det kan bryta ned/förstöra syrebakterierna eller nåt sånt. I övrigt rätt försiktig knådning. Jag gör alltid bakdegen med tillsats av vetemjöl.

Det finns oxå många bra videorecept på dutuben. Lika mycket mjöl och vatten funkar oxå bra, vilket jag alltid använder när jag ska friska degen. För att jag annars inte kommer ihåg hur mycket jag tar bort i proportion till mängderna vilket blir snurrigt och  du måste dela grundreceptet med hälften å bla bla bla vem bryr sig!! Matlagning görs med sinnena  och förståndet, inte ett memorerande av formler. Efter ett tag blandar man tills man känner igen rätt konsistens. Det e bara att köra lixom, inget tjafs! Det e inte svårt, tänkt inte. Gör.

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards