callesmat

Direktlänk till inlägg 13 juni 2009

Tips till Gabriella (och alla andra)

Av admin. - 13 juni 2009 15:16


Första korta tipsen till Gabriella. Intressanta ?annorlunda? grejer...

Black bean-paste eller -curd, gott å saltigt att ha i buljoner och såser.

Miso att ha som soppa i kopp eller med nudlar, nyttigt och fullt med fullvärdigt protein. Bara att vispa ut i hett vatten med gaffel.

Tamarind-paste, underbar sur röra. Smakar lite som lime och nästan som sura brun-vita nappar. Fast naturligt. Strunta i de som innehåller citronsyra, det är onödigt.


Se självklart till att grejerna är ekologiska. Asiatiska matprodukter innehåller ofta E621- monosodiumglutamat. Det vill säga konstgjord Umami. Umami är en smakförhöjande grundsmak som finns NATURLIGT i fisk, lagrad ost, tomat osv. Umami kan beskrivas som smaken av protein.

Många undersökningar visar på hälsoproblem med monosodiumglutamat, som även kallas arom-salt och annat skitsnack. Produkten är en fysisk lögn då det både är onyttigt och överflödigt. Bara en billig utfyllnad.


Undvik allt som heter Arom-nånting förresten. Läs bara  innehållsförteckningen till Aromat!! Grillkrydda, flintastek å grilllsåser innehåller oxå massa skräp. Gör egen det tar två minuter, eller gör egen marinad. (olja soja massa kryddor lite citron i en påse?) Grejen e den att umami FÖRHÖJER smaken på kött (anledningen till fisksås)- därav så mycket E621- TÄNK PÅ DET UNDER GRILLSÄSONGEN ALLIHOP!!!

En sista sak- buljongerna i vanliga svenska butiker innehåller ALLA dåliga tillsatser - FÖRUTOM ekologiska vegetariska lantbuljonger. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards