callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 30 juli 2009 12:47


Surdeg är en spontant frambringad jästkultur som skapas av goda bakterier i  luften och i mjölet. Ph-värdet och mjölk- resp ättiksyrebakterierna hindrar degen från att ruttna.

Ett sätt är att spara en bit rå deg från brödbaket på köksbänken till dagen efter. Detta är f.ö det bästa sättet att sätta en pizzadeg enligt mej- men där brukar man tillsätta  ytterst  lite lite köpt färskjäst oxå (typ 8-15g), för att ha en tillräckligt stark jäsning men får två olika "effekter". Surdegen blir storbubblig och syrlig och en kombination kan bli en fin balans. Jag gillar dock att baka bröd helt på surdeg.


Surdegen är nog snart klar- recept. Jag har faktiskt höftat lite. Varför skulle den PERFEKTA surdegen vara exakt 100-europeiska-gram vatten å 50-dito-g rågmjöl? Det är inte rimligt, utan givetvis bara en fingervisning, det är de ungefärliga proportionerna  som är det wikiaste. JAG brukar göra en lite smetaktig sur- jag tror att den blir "starkare" så? Man märker när den börjar växa å blir storbubblig. Det ska lukta syrligt fräscht, inte ammoniak eller sprit!

Jag skrev tidigare att man kan baka av suren som den är , men det gäller nog främst för bageri-bakning, då man då använder större mängder. I bageri bakar man ju varje dag och behöver kanske aldrig ställa in i kylen eftersom den friskas/matas med nytt mjöl och vatten varje dag- varpå den aldrig "kan" bli dålig- trots att den står framme. Hemma är det givetvis annan sak, du måste "pausa" degen i kyl för det mesta, å sen måste den "väckas" vilket tar lite tid.

Jag kanske sätter en sur till för att få upp mängden lite. Sen när jag vill baka har jag tänkt att ta fram hälften (den mängden jag tar bort ersätts mot nytt vatten å mjöl) ur kylen och matar med mjöl tills det blir en vanlig bröddeg, som får jäsa över dan eller natten (vad det nu blir).

Alltså bara jäsning en gång på färdig surdeg, som en kompromiss. Jag har inte tid att baka i tre dar! Även om det sköter sig själv måste man passa den- å det blir för jobbigt då. Vill du ha ett surare bröd, jäs bröddegen dubbelt så länge i kylskåp eller sval.




///Calle

Av admin. - 28 juli 2009 12:24

....som folk säger när de inte klarar av tystnad men inte har nåt vettigt att säga.

Snart ska jag gå in till centrum å panta burkar. Köpa olja å glödlampor.

Ville bara bidra till havet av banaliteter, som en ren Dada-handling. Det finns så mycket skräp-info överallt. Från reklam och dåliga tvserier-  till inlägg på youtube å diverse trådar där folk förolämpar varan hela tiden och i allmännhet skriver det första som faller dem in. Lite som att skratta lite för högt på bio- åt reklam som de sett tjugo gånger hemma redan.  HAHAHA -jag SITTER HÄR och e del av en gemenskap !!!

Kommer tänka på ett avsnitt av simpsons  när ungarna ska avslöja hemligheter om dem vuxna- och undrar hur de bäst ska sprida det. "we could put it on the internet"
"No we need to reach people who´s opinions matter!"

Det är så mycket brus på internet- mänskligheten måste försöka släppa att nå ut med personliga egodrivna budskap (jag med). Trots att maskinen uppmuntrar gemensamma stridigheter och kunkurrens i försök att alltid sträva uppåt (uppmärksamhet å framgång) , istället för att försöka riva ned toppen till våran nivå. Ett samhälle som låter människor gå hungriga är ett ruttet samhälle.....

appropå det....

Måste planera mat- kanske blir rökt fisk å rulltårta!! ?

///Calle 

Av admin. - 27 juli 2009 16:41




Jaget sätter ny surdeg av råg (enklast), bara mjöl å vatten. Dag ett av tre. Timme ett av...nånting. Spontantjäsning e da bomb! Nu har jag lärt mej att man inte måste jäsa flera gånger när man ska göra bröd av färdig surdeg- det ska bara vara att baka av "suren" som den e.  FÖR DET HAR DEM SAGT PÅ TEVÄÄ!!! Men jag antar att den bör inte vara allt för rinnig. Kanske nån som kan mer om detta, annars blir jag autodidakt.

Ville utbildas till bagare, men det fick jag inte- elaka skolväsen! När man till och med VILL ngt ska man inte "få"!! Det e lixom inte att jag (eller nån) e underkvalificerad. Kassa kockutbildningar växer på trän däremot, det e ju trendigt. J*kla markandsekonomi.



///Calle lille


Av admin. - 27 juli 2009 10:35



Hoummus - blev lite för grynig för jag är en klantskalle. Det ska vara SLÄTT egentligen. Fyll inte upp matberedaren för mycket. Haft i massa rökt paprika oxå- jag tycker det lyfter.


Andra bilden (borttagen) är bara pomme chateau- omsorgsfullt brynta på alla sidor- i pannan- tunna halvmånar så att det inte blir mosigt i mitten. De ska vara så nära bra pommes som möjligt- fast med mjuk kärna (annars är det chips). Därför blancherar jag dessa innan.

Dessa är gjorda på fast potatis (går inte få tag på annan, utom bak) nu när det e färskpotat-tider.

Hade jag gjort dem ugnen hade jag nog tagit en mjölig sort- och låtit dem sjuda som råa klyftor till de NÄSTAN vittrar sönder i kanterna. Häll av och sen tillbaka på (den avstängda) plattan så avdunstar resten av vattnet, så temperaturen inte sänks för mycket i ugnen. Bränn av på förvärm bleck/stekpanna eller vad du nu eller vad du nu använder, på övervärme. Potatisen uppluckrade kanter gör att den blir krispigare. Använd så enkla kryddor som möjligt.

Har man inte varmluftugn måste man vrida på ugn blecket nåra gånger så det blir jämn färg. 

Servera direkt, värmhåll inte under lock eller folie eller annat dumt då blir de bara mjuka igen.

Stekpannestekta pären klarar sig bättre att spara som rester- då det får ett annan yta av direktvärmen- ugnvarianten blir segt lixom å bör ätas ögona-bums!



///Calle

Av admin. - 27 juli 2009 08:29


De kommer inte förrän på tisdag då planet fejlade! F*n jag kände på mej det !!

Av admin. - 26 juli 2009 12:51


Jag gör ett normalt blogginlägg nu, dvs tråkigt. Håller på att städa lägenheten å sen förråddet för mina kompisar kommer hit från USA i morrn å ska bo här lite samt jag behöver grejer från källaren.


Dricker kaffe och kollar på Heroes.

Antagligen kommer jag göra soja-biffar till lunch av mosade sojabönor blandat med lite vatten, potatismjöl å diverse kryddor. Förslagsvis salt, svartpepper, chili (eller ras al hanout), lök, vitlök, spiskummin, rökt paprika, lite citronjos. En näve strimlad persilja eller två är oxå gott, men det har jag inte.

Gör hellre flera små å platta än större och tjocka så att de blir knapriga. Stek i olja tills de blir klara, ungefär som falafel- låt rinn av på papper. Gott med mynta youghurt och bröd.


2009-07-26 20:53


Är så slö att jag inte orkat laga middag,  vilket lätt till att jag blivit mer å slö och inte orkar laga middag. Så därför åt jag äpplen istället. Jag som skulle rensat förrådet idag!! Får göra´t i morron bitti istället. De landar 11 å lär ju inte springa hem till mej det första som händer.





///Calle

Av admin. - 23 juli 2009 15:27


För flera hundra år sedan spånade jag och nåra kompisar dem mest stördaste pizzapåläggen i världshistorien....och det blev bara värre och värre. Jag gillar sjuk humor. Reglerna var...börja med tomat ost, och försök få resten att åtminstone LÅTA som mat, om inte måste avvikleserna vara roligt.   I övrigt bör inte samma ingrediens förekomma två ggr. Kom gärna med eget hitte på!

VAD SÄGS OM.....


Tomat, ost, pim-pim, luktsalt, blodplättar


Tomat, ost, agn, vete, kapris, kutterspån


Tomat, ost, spröjs, marsansås, arom, bestick, batterier ingår ej


Tomat, ost, löpe, korv stroganov, korvsk krokfjälst


Tomat, ost, ris, ros, Din växel, spenat, tokoferol


Tomat, ost, bintje, karoten, dessert, sjögurka


Tomat, ost, skorpmjöl, rökt fisk, rulltårta, söderbönor


Tomat, ost, vinthund, tångräka, havregryn


Tomat, ost, matjord, hallonsaft, gråsugga, läkemedel


Tomat, ost,  kost, proviant, förplägnad, andlig spis


Tomat, ost,  äpplen, soltorkad val, öl, skåpmat


Tomat, ost, spicken sill, berguv, lök, russin


Tomat, ost, blodriska, pålägg, hemjärn,


Tomat, ost, ajowan, carob, cubeb, kalonji, kapun, lenrimmade myrlejon


Tomat, ost, fjäderfä, sesamfrö, alfabets-pasta


Tomat, ost,  caprichosa, aprikos, surdeg


Tomat, ost,  jordskorpan, jordärtskockan, talgbollen från trädgården, E-220, molotov-cocktail


Tomat, ost, kli, lut, stek, gräddglass, varsågod! 


Tomat, ost, rulle, pomerans, gecko, apskav 


Tomat, ost, sylta, testosteron, karamellfärg


Tomat, ost, organ, påtår


Tomat, ost,  bäcköring, fjällröding, vätternröding, femtiöring


Tomat, ost,  rester, potatismos, mumma, spelt, hockeybilder


Tomat, ost,  skrubbskädda, näbbgädda, kadaver, koncentrat


Tomat, ost, smaklig måltid 


Tomat, ost,  allt, knölsvan


Tomat, ost, puré, amalgam, zinkpasta 


Tomat, ost, dryckjom, gummi arabicum, njutningsmedel 


Tomat, ost, ost, ost, ost, helgerån


Tomat, ost, salami, champinjoner, oliver, Amazonas




---------------------------------------------------------------------------------------




Mmmmmmmmmmmm !!!! Eller Hur??


Herregud jag är inte riktigt klok!!


///Calle



Av admin. - 22 juli 2009 20:22


Ja, det är ju bara att konstatera att inte mycket verkar stämma i den värld vi lever i. Fler och fler vaknar upp och frågar: "är det här allt?", "hur kan det få finnas sådan orättvisa?",  och känner fruktansvärd leda eller blir helt enkelt utbrända. Undertecknad fick möjlighet att kliva ur ekorrhjulet genom en sådan utbrändhet. Det var det bästa som kunde hända mig, även om jag inte såg det så då. Jag vill inte vara en kugge i hjulet längre, och börjar mer och mer inse att jag heller aldrig egentligen varit det. Ty vi lever i en dröm. Som mest liknar en mardröm.


Många orkar inte leva på det sätt som den stora massan i det stora maskineriet gör. I vårt innersta har det tänts en djupare känsla, en gnista av sanning. Det är inte oss det är fel på, det är världen som är upp-och-ned. Och RÄDSLAN dominerar. Det är denna rädsla som (tycks) styr(a) världen, som kontrollerar oss. Men det går att bryta sig fri. Det är dags att dyka rakt in i den där gnistan av sanning som finns inuti. Släppa taget om alla världens åsikter, sluta tro på radion i huvet som om det var våra egna tankar. Vi kan ta ett steg tillbaka, vila i tystnaden mellan alla orden. Och se på allt därifrån. Sluta identifiera oss.


Att fortsätta vara rädd, att gå igång om och om igen gör oss inte fria. Så länge vi blir rädda matar vi systemet. Det får kraft när människorna är rädda, när vi går igång och tror på tankarna om "den skrämmande verkligheten", när vi oroar oss för framtiden, barnen, jobbet eller grämer oss över vad vi gjorde igår osv. Men samtidigt är allt en illusion. Vår "värld" existerar bara för att vi tror att den gör det. "Världen" du är rädd för finns bara i ditt huvud och du kan förändra det när du vill genom att förändra din verklighetsuppfattning.


ALLT som inte är KÄRLEK (och med kärlek menar jag då inte denna världens "kärlek" av typen "i need you baby, I´m so lost without you" och blablabla) är illusion.

Slappna av. Släpp taget. Inget är på riktigt.

Vi är inte små separata offer i en sinnessjuk värld. Vi är inte ens här.

Vi bara drömmer och har glömt bort att vi drömmer. Men nu är tiden mogen för många att vakna och se att vi faktiskt gör just det - drömmer.


Så länge vi tror på skuld och rädsla är det det vi "får". Vårt jobb är alltså att vakna upp. Det går att använda världen till det syftet (det är det primära syftet enligt mig), att vakna upp, alltså att se var vi fortfarande "sitter fast", vad vi går igång på, vad vi är rädda för. När vi väl har vaknat helt ur drömmen, vill vi bara göra vad vi kan för att väcka andra från denna glädjelösa plats. När illusionen skingras och vi blir medvetna om vår sanna essens vill vi bara ge och ge och ge, föra in kärlek i världen, hjälpa andra att se sanningen. Vi ger upp, slutar kämpa och handlar istället helt från vår inre visdom. Först då kan vi verkligen åstadkomma något. Men alla har sin väg att vandra. Det går inte att hjälpa någon som inte räcker ut sin hand. Alla måste få förlora sig färdigt i detta universum, tills de ledsnar på det och börjar leta efter utgången.


Läs David Icke!!!! Han avslöjar den drömvärld vi tror är verklig, som han kallar matrisen (the matrix). Kan inte rekommendera den nog om du som läser söker efter "utgången".

                                                  
                     

                                                  
                        Gästbloggare:  Maria


Ps. Jag vet att detta är en matblogg :)

Kunde inte hålla mig bara när jag läste de föregående inläggen.


Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards