callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 13 mars 2009 14:26


WE NAILED IT


Tja nu när jag kolla igenom så var det lite småfel å fler lär vi hitta men jag e otroligt lättad. satt till halv fyra i går natt å sen nie nu imorse!! Skrivit om reklamens inverkan på massmedia


Det fick man fira med femton bitar! Mikaku sushi utansidan av kvarnenhuset på Vaksala torg bakom station i uppsala. Kanon gott, snabbt och det e nåt speciellt med deras soja. Lite vass men inte för salt.


Efteråt köpte jag en påse ljus miso på Kina-li mittemot eftersom jag åt misosoppa därinne såklart!!


Ok asså rökt slemmig tång funkar, men vad är grejen med apelsin till sushi ? det hajjar inte jag.


///Calle




Av admin. - 11 mars 2009 22:03

VEGETARISKT

Har Ni färsk lök- eller vitlök hemma som börjar grodda sig? ;) ; ) Sätt dem så de sticker upp i en blomkruka. efter ett par dar har du råschysst gräslök. klipp av, det växer upp IGEN. världens bästa grej alla borde görat. dubbelt så nyttigt som vanligt. inte lika stark men definitivt samma karaktär!!! Supergott till nudlarna.

Går att göra samma med potatis. Fast de ska ha lite sandigt tror jag.

Hoppas alla mår bra- Ni e bäst allihop!! Har du kramat nån idag?? gör det

///Calle

Av admin. - 11 mars 2009 10:20

Hej på eder!

Martin som skriver några rader från jobbet.

Det har inte hörts så mycket från mitt håll på sistone.

Vi har flyttat o att vara föräldrer tar upp en del tid...:)

Vilket bara är helt fantastiskt!

Har en del att blogga här men det har inte blivit av än.

Det är fullt upp hela dagarna och när Annie somnat, då e man rätt slut själv så då går man till sängs. Men ni ska veta att jag är fortfarande verksam :)

Tills vi hörs igen!

Ha det!

Av admin. - 10 mars 2009 15:17


ta råa glasnudlar lägg i en skål. Häll över kallt vatten stå i nåra minuter tills de blir genomskinliga å färdiga. Bort med vattnet. Knäck ett rått ägg över dem å låt stå.


Koka upp buljong, smaka av, ta bort från plattan lägg i en förbaskat massa goda örter på med lock, låt dra en stund.Man bör alltid smaka med en större sked, så smaken lägger sig över hela tungan.


Hacka upp vårlök på snedden, ta lite späda råa svampar, lite tillagade kycklingbitar eller lövtunna bitar rå biff å lite färsk chili, lägg åt sidan. Allt måste vara tunna skivor/bitar så att detblir varmt i buljongen- som ska vara KOKANDE nästan. Du kanske får sila av örterna först och koka upp igen snabbt.


buljonen över nudlarna, fortfarande HET. SNABBT i med grejerna. Rör om ät DIREKT: först nudlarna, sen drickeru buljongen.

Av admin. - 8 mars 2009 16:05

......

Jag säger inte ordet som börjar på "p" å slutar med "lugg."

Det ger så tråkiga associationer- BRRRRRR

men asså kursplanen e inget vidare, två specialarbeten samt en tenta på 15hp alla med nåra dagars mellanrum! But I will prevail !

Här e lite vad jag lagat senaste veckorna

BORTTAGEN BILD

från övfre vänstra hörnet; snabbpitapizza-följt av ensam tonfiskstek,

sen egen laxsushi å en vanlig typ J.Oliver kyckling- blancherar kycklingen i tät plast på ca 80grader ca tio minuter- tanken e att starta en långsam tillagningsprocess UTIFRÅN och IN, vilket liknar fransmännens sous vide!

Sen öppnar man skinnet och gnider in en blandning med massvis av mortlad citronskal, vitlök flingsalt rosmarin/timjan samt en droppe olivolja. Mortla detta först för att få en aromomatisk massa som du kan gnida in över hela kycklingen. Peppra

Som ni ser har jag böjt benen bakåt å knytit ihop över det känsliga bröstet. Jag  vill nämligen att allt ska tillagas lika fort så det inte blir torrt bröst å rött lår. Snitta gärna låren på indidan å lite på utsidan innan du gör detta.

Kör en rejäl knippe persilja och en varm kokad citron i skrovet så  den får smak- värmes inifrån samtidigt. 

In i ugn på 125grader i knappt 2h beroende på storlek, tillsammans med nåra lök halvor- så att det inte blir en helt torr atmosfär. Har du inte varmluftugn är det bra att vrida på ugnbläcket då å då så det blir jämt värme. Om man ändå gör kan man lika gärna göra bra tycker jag!!

Mot slutet slänger jag in kokt potatis som får rostas i botten samt suga upp fettet, ta smak av kycklingen, höjer värmen så det blir en krispigt skinn (man kan bryna i pannan innan oxå) å färg på potatisen.

Ta ut å VILA 10min när det e klart. Men utan övertäckt annars får du mjukt skinn igen!

Deglacera undertiden pannan med nån vätska, sila å servera som sky. Strö över strimlad koriander det e pricken över IIIIIIIt!!!!

 ev släng med nån kaninmat på tallriken åzzå. Kokt ägg till funkar. Samma djur. Mamma barn kanske???

Köp alltid HEL kyckling (av bra kvalitet). Det e BILLIGARE ,SAFTIGARE (alltid bättre på benet samt ostyckad så ingen saft runnit ut) samt  ger kanske RESTER FÖR FLERA DAR!! :) Inte särskilt svårt att laga heller. 

Nästa vecka- lemurragu!!

närå

///Calle

Av admin. - 25 februari 2009 18:50


Var å köpte en bit färsk tonfisk på affärn som ligger  å tempereras. Världens enklast fisk att laga. Krydda. Grilla i rykande panna en min varje sida.  Låt vila efteråt. Fast fisk som tonfisk bör kryddas innan den går i pannan, som en biff, annars går kryddorna inte in i köttet. Tunnare fiskar med löst kött kan kryddas efteråt.

Kunde inte komma på ngt "värdigt" tillbehör så jag äter den som det är utan nånting alls!

Har slutat tänka på att man måste ha tillbehör till allting.

Orkar inte koka potatis eller ris till fisken bara för för sakens skull. Grillar på den som den e, sen får det va. Kanske äter en morot om nåra timmar eller nåt. Jag får se.

Man kan äta en frukt efter maten.

Ok jag kunde ha haft nåra mosade uppvärda minitomater med örter och ruccola till. Men Zzzzz, dyrare, åsså e jag e hungrig nu!

Detta är anledningen till att jag tar upp frysning så ofta i min inlägg,  förutom att det blir billigare så kan man laga mycket när man har tid å lust, sen värma när man inte har det! Ingen fantasi? Värm upp eller gör det enkelt för dej!! Bönor med olja å salt till lunch kanske (om du e själv).

Själv tycker jag oxå det e så att om man inte äter allti-ett-mat typ nyttig pizza eller nånslags pytt så bör man komma på nåt sätt att integrera tillbehören med rätten- så att det e en del av en helhet å inte ett "tillbehör". Men även om man lyckas hyfsat så brukar man ÄNDÅ föredra bara EN  -eller nåra saker i maträtten (oftast huvudingrediensen, som man var sugen på. Särskilt om kött) å  ev kokt potatis förvandlas till en hög med dåligt samvete. "Jag borde ju äta det där fast jag inte är sugen, det e ju nyttigt", eller "synd att slänga". Men man blir sjuk av att hetsa upp sig över småsaker hela tiden väljer jag att tro. För att det gagnar mitt resonemang kanske ;)

Jag e ingen j*vla stjärnkock men tänker heller inte ha tråkigt ris eller nån onödig sås eller grönsaker på sidan av "bara för att"! Som blir just På sidan av! Man MÅSTE heller inte ha hela  kostcirkeln på tallriken varje gång man äter även om man har fått det inbankat i huvet sen man var liten. Då blir det heller inte nöje utan tvång.

"Men du måste ta potatis oxå!! Ska du inte ha morötter!?" Om jag vill äta en karré eller korv utan nåt annat till så är det mitt problem. Kan man ÅTMINSTONE få äta en sak I TAGET iallfall? Tänk efter, det finns (oxå) en psykologisk poäng med att servera tapas separat, man skulle kunna göra EN rätt av alltihop. Smårätterna står för sig själva både fysiskt och upplevelsemässigt. Men nu är jag övertydlig.

HA HA! Jag kom att tänka på en långsökt  pretentiös parallell men det e jag bra på... om den zenbuddistiska inställningen i traditionellt japanskt bågskytte! Du ska alltid ha enbart en pil när du tränar, för att du ska vara i nuet och inte tänka på nästa pil när du spänner strängen. Om jag äter en bit fisk (spänner en pil på bågen) så vill jag äta en bit fisk och kanske inte till exempel tänka på om jag borde äta den med potatisen och såsen på tallriken ("nästa pil") för att inte slösa mat eller nåt.

Äh det e inte alls samma sak egentligen men jag flummar som vanligt. Det var bara att inte bli distraherad i tanken som jag menade. Whatever. He he det e roligt att prata sönder något så banalt som detta!! Så här ere iallfall i min hjärna, take it or leave it!


Visst visst om jag kunde tänka i smaker hela tiden å väga upp dem i en perfekt balans där maträtten är en ärlig återgivning av sina ingredienser men som tillsammans utgör en helhet som är större än summan av rättens beståndsdelar.

Bollox! Om jag minns rätt så är det där mer eller mindre definitionen av gastronomi. Eller åtminstone gastronomins mål. Men Ni får gärna gnälla om jag skrivit fel.

 Kunde/orkade jag åstadkomma det varje gång hade jag säkert varit kvar i branchen. Men jag vill laga mat när jag vill och hur jag vill. Det är en annan fördom man stöter på ofta, om man är intresserad av ngt så antas det alltid att man måste vilja ha det som yrke!

Matlagning är så otroligt livsstils fetischerad med (antaganden om) enorma krav på prestation! Strunta i allt det hemma- det leder inte till kreativitet ändå (Men jag menar inte att kreativitet och disciplin är oförenligt) Det är nästan ingen som lever som det visas på tv- du måste inte vara lika "intressant"!


Så där nu har jag upprepat min poäng för mycket i detta inlägg känner jag. Om det finns någon poäng. Till nästa gång...!



///calle

Av admin. - 22 februari 2009 15:59



Jag "hittade på"  den oglamorösaste versionen av middag jag kommit på (eller en sen lunch egentligen) på länge. Stekte upp fiskpinnar,vände pitabröd i ägg som jag stekte i pannan med rödlök- idéen från fattiga riddare å crouque monsiuer. I slutet ganska hårddstek för att det inte skulle bli disktrasa av allt. lägg ihop allt strö hel del koriander- eller bladpersilja på toppen å stänk över hetsås, eller tomatsalsa eller soja kanske. Klart. Lite hårdsmält bara- dubbelpanering och vitt bröd!

Men alltså man ju ha lax istället för fiskpinnar eller vad som helst. Strimlad överblivna rester av kyckling eller revbensspjäll- som man fräser på med lite sås. Den sista kanske med ärter i?


I övrigt är det rätt mycket i skolan nu, så mycket att jag köpte en beg laptop å en SKRIVARE. Har klarat mej i fyra år utan den sistnämda men så klart den här inrättningen har litet gammaldags version av utbildning - så att det blir i längden svårt klara sig utan papperskopior där. Själv tycker jag papperskopior är helt ut-daterat- bara när du ska läsa väldigt mycket text kan det behövas- böcker typ.



///Calle


Av admin. - 16 februari 2009 21:43

VEGETARISKT


1 SPRIT

1 VATTENMELON

1 TRATT

1 KYL

 1 VINKORK


Gör litet hål i melonen. häll i spriten genom tratten. In i kylen över natten

täck hålet med vinkork. Gör om några dar tills allt sugits in i melonen. 

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards