callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 24 maj 2009 20:16

hembyggd fjäderreverb med lite synth

Av admin. - 17 maj 2009 21:18


Det stora bluesbandet spelar på Hi-jazz i centralstationshuset Uppsala 26/9 kl 22.00

Av admin. - 17 maj 2009 17:53


JAG UTLYSER HAMBURGER COOKOFF, KÖTT ELLER VEG- SKRIV IN FÖRSLAG!!!





Mitt recept på enkla burgare


Mice en place


nymald finmalen nöt- eller lammfärs

matolja som tål hög värme

färsk källarfranska

ostronsås

hummous (eller ajvar eller guacamole)

romansallad

mozzarella eller grovriven ost

rödlök

vitlök

ketchup och senap, eller chilisås eller vad du nu vill äta

salt å peppar


gladpack

skärbräda

vass kniv

en ren stekpanna, eller grill

stekspade 


Ta fram alla grejer först.

Gör en rund rulle av färsen, "längs med fibrerna" (som på bilden), samma tjocklek som du vill ha burgaren. Rulla in i :) -pack och kyl tills den blivit lite stel.

Dela mozzarellan på längden, eller riv nån sorts ost. Skär tunna ringar av löken. 


Ta fram en  HET vass kniv (värm under kranen) utan kladd på. Skär ca 3cm tjocka, de krymper mycket. Har du ingen vass kniv, använd bröd kniv. Krydda ytan med svartpeppar. Temperera tills rumstemperatur så fastnar det inte om de även är torra på ytan.

Om du råkar ha metallringar hemma så kan du få perfekta formar att trycka ut burgarna i, jag tycker ca 10cm diameter är bra. Du har ju brödets storlek att ta hänsyn till.


Dela bröden. Rosta eller stek i pannan. Stryk ytan med vitlök medans de är varma.


Värm pannan så det ryker, under tiden repar du salladen. Alltså ta bort de grova stjälkarna. Lägg bladen i isvatten nåra minuter.


Salta burgarna lätt, stryk på lite olja direkt på burgaren. Lägg i pannan - olja andra sidan. VÄND VAR 30 SEKUND. Stäng av plattan när de fått färg. Kom ihåg att aldrig  fylla pannan mer än till 3/4 delar, annars sänks temperaturen när du steker. Det blir klart på högst 5min med 10x3cm storlek.

När du vänt burgarna för sista gången stryker du på ostronsås på toppen samt lägger på ost.

Precis innan du ska servera, ha på ketchup på insidan av översta brödet. Senap på det andra, sen sallad, burgare med en klick hummous samt rödlök på och på med locket.


Det är oxå gott med inlagd ingefära på burgaren tycker jag. Små bitar knaperbacon e oxå bra. Äggröra på toppen e gott med. Gör du fiskburgare går det bra med pepparrotskräm (av créme fraische).


Som ni ser hade jag ingen tomat på, för de blir inte riktigt bra förrän i augusti.


Den ultimata bit-tjockleken är som bredden av lågfingret och pekfingret ihop. Så det behövs ett tunnt spänstigt bröd å inte för stora burgare samt sparsamt med tillägg. Då får du med allt i varje tugga. Jag tycker hellre flera SMÅ burgare än en stor, eller ät med kniv å gaffel som i norrland!



 ///Calle

Av admin. - 9 maj 2009 17:23



Rosta följande i panna tills det börjar dofta, men inte bränna; 3 delar hel spiskummin, 2 delar korianderfrö, 2-3 st kanelstänger, 1 del  kardemumma kapslar, 1/2-1 del hela kryddnejlikor, 1/2 del torkad muskotblomma (kan uteslutas), 1 del svartpepparkorn,  1 del stjärnanis eller fänkålsfrö (kan skippas). 

Blanda i

1/2 del riven muskot, nåra lagerblad

Mal i elektrisk kaffekvarn, sila i fin sil så du inte får med träiga kanelbitar. Det är viktigt att värma kryddorna för att smaken vaknar ordenligt.

  ...ungefärliga proportioner, dock inte en halv muskot givetvis!


Man kan oxå använda garam masalan hel, men då ofta inte alla kryddor. Vanligt är kanel, kardemumma, kryddnejlika, lagerblad. Minus lagerblad är denna variant även god som thékrydda, gärna svart ceylon.

Av admin. - 9 maj 2009 16:16


I Indien och Pakistan kryddar man ofta maten "underifrån" med en masala, en aromatisk blandning som värms upp i botten av en kastrull eller wok. Man bygger rätten genom att sedan lägga till protein och/eller vegetarier och sedan en vätska och ev garnetyr. Konceptet som engelsmännen kallar "Curry".


Gör dina egna kryddblandningar och kladdiga masolor. Alltid!! Det smakar dubbelt så gott - skillnaden mellan te x egengjord -och köpt garam masala är nästan som skillnaden mellan en släkt -och tänd lampa! Men det är skitenkelt och håller länge. Den köpta smakar sågspån. Vad är tio minuters malande att gnälla om??


Här följer en sjukt stark vindaloo masala - lös indisk kryddpaste som grytbas. Ta det försiktigt. Jag rekommenderar att använda hälften på ca 1,5kg kött.

Jag orkar inte skriva ut hela micen.


Mixa i en kaffekvarn eller stor stenmortel;

Ett gäng röda torkade chili

5 kryddnejlikor

1 tsk spiskummin

1 tsk kanel

1 tsk svartpeppar

Riven ingefära stor som en tumme,

tre stycken finhackade gröna chilis.

ev lite kardemumma

ev svarta senapsfrön


Rör ihop allt och skvätt i rödvinsvinäger tills du får en halvtjock slät paste.


Det blir en varm mustig aromatisk kryddighet. Du kan spara det i kylen med det tunnt lager matolja på toppen.


Ofta brukar man göra biff vindaloo av detta. Fräs rödlök, sedan masala och grytbitar sen på med vatten, eller rö´vin, å puttra tills halvklart. Rå potatis i bitar. Puttra färdigt. Smaka av med salt och lite socker.

Det är oxå kanongott med hela små shallotenlökar eller steklök som får puttra med allting.

Kyckling, jätteräkor, fläsk och lamm funkar oxå. Kyckling och lamm på benet är godast. Puttra tills köttet lossnar från benen.


Eller varför inte gör det helt vegetariskt? Som en indisk variant av den franska ratatouille. Grönsaker passar kanon med indiska kyddor.


Skär upp bitar av aubergine, squash (skrapa ur de vattniga fröna), halvmånar av rödlök fräses, sen masalan. Täck med vatten eller tomat eller vin.

Häften så stora bitar potatis som grönsaker, alternativ lägg i grönsakerna tio minuter mot slutet.


Om du gör väldigt stora bitar av aubergine kan det vara en bra idé att ta bort hälften av skalet med en potatisskalare, eftersom det är lite beskt. De kan tjäna på att saltas ur lite och pressas lätt för att få bort en del av vattnet. Förstek grönsakerna om du vill, men låt dem inte blir mosiga! Hög värme, torrt i pannan och avtorkade grönsaker så fastnar det inte.


Blir det för starkt, ät med vitt bröd och creme fraische.


För mej finns det inte nån större andledning för vegetarianer att köpa massa dyra quorn och tofu-produkter hela tiden som inte smakar nåt i sig!

Det finns ju MASSA rejäla och goda grönsaker om man VET vad man gör med dem. Vill du ha fullvärdigt protein - drick en kopp miso-soppa till frukost/mellanmål.


Fan det e otroligt att jag inte har nåt jobb just nu. Den här smakar Um-mm-mmm!!!



















Av admin. - 4 maj 2009 18:10


Här är en indisk/mellanöstern/afrikansk -aktig gryta. Mest indiskt. Typ.


Mice en place


  • Ris, gärna basmati
  • Bitar av lamm på ben, inte för feta. Funkar med kyckling på ben oxå.
  • Ca 200g gröna linser -  Inte nån sån där snabbvariant, köp såna som du får blötlägga nån timme. Funkar oxå att använda gröna ärter för en lite sötare grönsakssmak. Men då har du inte i dem förrän mot slutet. Går oxå bra med potatis eller okra.
  • Ungefär 10 färska hackade tomater, eller ren tomatjos utan kem.tillsatser (ca 0,5-1l). Fontana gör en bra sort, finns i affären bland annan drickjos. Färska tomater är bäst i augusti, och burktomat e ofta besk.
  • Ett ägg per skalle.
  • Cashewnötter
  • Färsk koriander, späd och gulaktig samt gärna lösvikt.
  • Sesamolja
  • Salt
  • ev stjärnanis
  • ev kanelstänger
 
Till masala
  • Slät färsk ingefära
  • Vitlök. 
  • Olja (jordnöt eller matolja)
  • Gurkmeja
  • Hel spiskummin
  • Röd stark å finmald chilipulver, köpt på "invandrarbutik" -inget sånt fegt Santa Maria tjafs ;)
  • Kardemummakapslar -ca 4st.
  • Rödlök, ungefär 3 st, inte allt för stora. Eller bananshallotten, ca 4-5st
  • Ganska stor kastrull/-er med lock (till lamm,  ägg och linser)
  • Rejäl wok
  • Slev
  • Träslev
  • Durkslag
  • 1 msk, 1 tsk
  • Skärbrädor
  • Kniv
  • Stort fat för "prepade grejer"
  • Spis

Innan du lagar- plocka fram allt ovan. Förpreparera så du har allt uppradat som en pizzabagare eller tv-kock. Då kan du inte glömma eller stressa sen. Tro mej - det går fortare.

PREP: Blötlägg linserna. Blanchera lammbenen nåra minuter i vatten. Häll av.

Förkoka linserna tills de blir halvklara, ca 10min. Förslagsvis i samma kastrull som äggen på låg värme i drygt 10 min- äggen kan gå i  efter halva tiden.

Under tiden- finriv en matsked ingefära och en msk vitlök. Det är en KLASSISK indisk kombo.

Finhacka rödlöken- lägg en av dem åt sidan till garnityr. Lätt-hacka nötterna. Strimla koriander (isåfall lägg i påse) eller vänta med det till servering.


Slå av linser och ägg i durkslag. Kallspola  och SKALA äggen. Blir inte så mycket disk, snabbare och effektivare!


-----------------

Hetta på lite olja i förslagsvis en wok, bara den e stor.  Fräs 1 msk spiskumminfrön tills de börjar sprätta lite, men bränn inte.


MASALAN- Fräs finhackad lök, ca 1tsk  chilipulver, ingefära/vitlöken samt 1tsk gurkmeja å låt fräsa runt nån minut- inte för länge då kan det bli beskt. Kardemumman i.


Lägg i lammet och blanda runt med masalan en stund.  Häll över tomat sedan ägg och nötter. Puttra tills köttet lossnar från benen. Linserna går oxå i närmare slutet tills de blir mjuka. Kött tål lite "överkokning" med inte linserna.

Under tiden Koka ris. Gärna med gurkmeja, kanelstång å nåra stjärnanis i vattnet.


Passa grytan å rör om! Om det blir för tjockt späd med lite vatten.

Smaka av med salt för att lyfta allt -och binda ihop smakerna. Stänk över sesamolja.

Servera med finhackad koriander, rå finhackad lök på toppen och ris. Kanske nåt vitt bröd.


Självklart kan du göra detta helt vego, linser är ju mättande. Detta är en ganska tung rätt - laga den en dag som inte är för varm ;)

Precis som alla grytor blir den godare dagen efter  då smakerna har fått gifta sig ordentligt.







Av admin. - 28 april 2009 17:22


Nån som vet var man kan få tag på en tandoor-ugn???? Essentiellt för att få rätta sotade grillytan som är viktig i indisk matlagning. Grillyta är en INGREDIENS/KRYDDA! Bästa sättet att laga kebab och naanbröd, pga av att det blir så fruktansvärt varmt och därav intressant grillyta/smak. Naan-degen kan penslas med yoghurt och "smackas" upp på insidan av ugnens vägg, varpå den blir tjockare i ena änden.


Vanlig ugn har en skittråkigt "död" och steril atmosfär. Zzzzzzz


Det GÅR att bygga en tandoor genom att bygga ett trekantigt torn (inte så högt att det välter!!) av tegelsten. Den ska sluta tätt och ställs i grillen med kol runt om på utsidan. Temperaturen i ugnen blir över tre hundra grader. Sen hänger man marinerade spett rakt ned i ugnen på en stång, med en rå potatis längst ut. Då trillar grejerna inte av.

Om det är kol inuti så droppar det fett ned och det börjar brinna, vilket inte är meningen, det är väggarna som ska vara varma.

Om man har en egen sandlåda som inte används kan man ju bygga en sån  i mitten av tegelsten, lägga kol runt på utsidan, kanske en skyddande stenring ytterst- som en lägereld. Men det e ju omständigt.

Jag vill ha en liten riktig  tandoori att ställa mitt i grillen.  De ser ut som stora vaser, av te x lera och är mindre uppe än nere.




///Calle

Av admin. - 28 april 2009 14:30

Många vet inte  hur man håller i en kökskniv  ordentligt när man skär. Vill bara påminna.

I övrigt kolla under kategorierna till höger på sidan, för enkel navigering och intressanta ämnen...

Det här e oxå en bra intern länk om bakning.


Martin har sin egen blogg nu om "ljudteknikskolan" i Solna. Tryck på April (eller vilken månad det nu är) för nya inlägg.

Så nu ska jag ge mej med länkar för ett tag.

///Calle

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards