callesmat

Direktlänk till inlägg 13 juni 2009

Arroganta råd kanske?

Av admin. - 13 juni 2009 15:50


Tankar för alla som inte känner de har tid att laga bra mat. Arbeta snabbare i köket! Jag menar inte att tala ner till någon, utan försöker inspirera- och det här e ju bara MINA tankar.


Det går fortare att laga mat än att beställa pizza och att skapa bra smaker är inte magi, man behöver inte komplicera till det. Ju flera smaker på tallriken, desto större chans att de krockar och maskerar huvudingrediensen. Salt, fett och lök är smakbärare och smaklyftare, keep it simple!

Trick att äta nyttigt- ät så många olika färger du kan! Och fibrer. Fryst grönt e toppen och billigt.


Bra, nyttig mat kan ta fem minuter, om man tar hänsyn till mice en place , inte för många redskap -inkl kastruller samt inte slöar. Att  arbeta snabbare, röra sig fortare i köket behöver inte vara stress! Människor är byggda för att röra sig. Var ekonomisk i dina rörelser, ha allt inom räckhåll. Variera dina rörelser. Gå inte fram och tillbax mer än nödvändigt.

Om du inte vill börja om från början varje gång, laga mer än du äter upp vid ett tillfälle. Enkelt. Men många lagar bara för ett mål i taget och blir less och slarvar sen, JAG fattar inte varför.

Släng mikron- värm med ugn och spis.


Ställ fram en stor skål som slask för "kompostgrejer" och töm den först när den blir full. Då måste du inte böja dej ner till komposthinken hela tiden.

Diska och plocka undan det du inte behöver under hela tiden du jobbar. Arbetsytan är en förlängning av din hjärna - är det stökigt på bänken är det stökigt i hjärnan. Det går faktiskt snabbare när du hela tiden håller snyggt efter dig. Det är ännu en sån sak som är tvärtom än vad man kanske tror,  det var det allafall för mej när jag gick kockskolan.


Rör på dej, vandra på stället för att hålla upp blodcirkulationen! Det ger syre till hjärnan och du kan tänka bättre, minns bättre och blir inte lika trött. Arbeta inte med för hög eller för låg bänk. Ha vassa knivar.

Arbeta inte runt ingredienserna, utan låt ingredienserna "arbeta" runt dej!! Dvs vrid vänd och flytta runt på maten, inte dej själv runt Den- till exempel.


Jobba så fort du är bekväm med. Gör det till ett spel, till en utmaning att jobba fort men skär inte fingrarna.  Titta på klockan. Saken är den att om man till exempel hackar massa lök och koncentrerar sig för hårt får man ju lätt  "tunnelseende", tappar lätt farten och sugen.

Ljummet vatten får lökskalet att lossna bättre och ta bort den genomskinliga hinnan som man slinter på. Spola kallvatten nära ditt lökhackande, så absorberar det ämnet som får dej att gråta.

Om du lagar formell middag till många eller till en date, prova laga receptet innan.


Ät tills du är ungefär 80% mätt. Det tar tio minuter att hinna bli mätt.


Skölj inte ner mat med massa dryck, du får sämre salivproduktion som står emot bakterier (fråga din tandläkare!! ;) "Närå"). Ät ibland mat som behöver SKÄRAS på tallriken, tuggande är bra. Ät hel frukt, Varför ÄNDRA på naturen? Jos å smoothies innehålller massa kalorier. 

Experimentera! Det är BRA att göra fel, för man utvecklas och MINNS misstagen.

Allt detta handlar ju givetvis oxå om intresse - men om man äter varje dag i hela sitt liv varför inte göra når BRA av det!!! Och allt det här e mer omständigt att skriva om än att göra!


Om du nu gillar matlagning eller inte, så behöver alla människor ett intresse som de är barnsligt passionerade inför- som de inte vill kompromissa med. Det blir som ringar på vattnet och inspirerar andra. Det är bra att vara nörd, de bryr sig om något!


///Calle

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards