Alla inlägg under december 2008
Jag som till och med bor själv har inte fått så mycket lugn på hela julen det e alltid nåt att göra.
idag fyller jag år tydligen men ska ta det lugnt mest äta tårta. Det e bara en annan dag inte så noga.
nu ska jag göra typ Taboleh på couscous
VEGETARISKT
Gjorde även ghee idag.
Finns många sätt att göra ghee på men jag gör så här.
500g osaltat smör, gärna ekologiskt, ner i kastrull.
Sätt på ettan o låt stå tills smöret smält.
RÖR ALDRIG OM!
När smöret smält sätt äggkloclan på en timme.
Efter en timme kan man ta av det från plattan eller löåta det stå ett tag tll beroende på hur man vill ha sin ghee. Ni får fråga om ni undrar nåt.
Man tar kastrullen från plattan o låter det bara stå svalna i ca 15 min.
Sen skummar man av gheen så att ytan blir alldeles blank.
Sen silar man genom silduk eller kaffe filter.
Förvara i REN O TORR burk me lock.
Förvara antingen i rumstemp eller i kyl.
I kylen stelnar den o får en ljusare färg. O i kyl håller den utna risk
4 månader.
///Martin
Köpte saffran idag på den härliga grönsaksboden i Gottsunda.
Vi var förbi Gottsunda Centrum men allt var stängt.
Trevligt på boden är att de har 2 sorters saffran. De kostar 20 kr resp. 36 kr.
Vi köpte den för 20 kr denna gång. Även trevligt att den INTE är stött/mald utan hela trådar. Bättre smak o helt enkelt bättre kvalitet då. Calle, rätta mig om jag e ute o cyklar i badkaret....
Ska testa den andra nästa gång. Den e förpackad i en fin liten låda... Laddar upp bild på den i framtiden....(då allt är stort...:))
///Martin
Ps. Nä du har rätt Martin- Calle.
pweh!
varit ute hela dan å jagat efter presenter men jag TROR jag e typ klar. fasen att jag ska jobba må tisdag. nu diskar jag å måste hinna städa å äta (BLT har jag tänkt) å bränna skivor å tänka å blanchera kyckling bitar samtidigt (tinade den för två dar sen visste inte att jag skulle ha så ont om tid). Detta kräver musik!
appropå inget men Laibach kommer till Uppsala konsert & kongresshus 13feb. Det e klassisk slovensk industri. Kanonbra.
nu msåte jag äta bacon-sallat-tomat-trekantsmacka!!!
BORT TAGEN BILD
På bilden översta raden BLT, nästa rad inlagd paprika sen blancherad kyckling, den blir saftigare så. En bonus med detta är oxå att du slipper tvätta händerna "bara du tittar på den" sen.
Hällde över citron lite salt å chili å slängde ihop en tandoorimarinad på sidan av utav yoghurt- mjölk/grädde- saffran- spiskummin- vitlök å ingefära att marinera i morgon. Fast gör jag den nu hinner den dra. Det e oxå vikigt att chilin å citronen får direkt kontakt med kycklingen så man häller på det först.
...bröd till soppan i dag. Hade dock ingen jäst så det fick bli bakpulver istället. Funkade fint. Använde en blandning av fin mix o soja mjöl. O vatten, olja o salt. Gräddade av i 250 grader ca 10 min.
///M
Idag på promenad med Annie o Maria så gjordes ett besök på Gottsundas förnämsta grönsaksbod. Där införskaffades en knippe av vardera koriander, bladpersilja och grön mynta. Mmmmm mycket trevlig o inspirerande!
Till lunch så åt vi sedan linssoppan som finns här på bloggen med mycket korandr o persilja i...Smaskens.
VEGETARISKT
Fick en enkel idé som kanske inte är ett dugg unik.
Göra italiensk maräng (med varmsockerlag å citron) och blanda i krossad polkagris i smeten samt en liten nypa salt (gör det lättare att vispa). Grädda av sen doppa i smält mörkt choklad??? Undrar om det skulle funka med vanilj i marängen eller om det bli overkill å äckligt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 | 26 |
27 |
28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|