Alla inlägg under december 2008
...att det e tyst från calles håll på denna blogg nu....
VEGETARISKT
Här e en tomatsallad som framförallt passar till tacos eller liknande. Men visst passar det till annat osså.
Prova er fram!
Tärnad tomat.
Fin hackad gul lök (typ 1/8 lök till 3 pers).
Saften från citron
lite hackad jalapeno
lite hackad koriander.
Salt o peppar
Blanda allt o ställ det i kylen. Låt dra 1 dygn.
...själv e man en slacker som knappt jobbar! :)
Just skickat ut lunchen till alla barn, totalt ca 90 portioner. I dag äter de skink- och blomkålsgratäng med kokt potatis.
Mellanmålet blir yoghurt smaksatt med honung och ingefära. Tii detta en skiva grovt och mörkt bröd. Ost på den kanske???? Nån grönsak till??? Vi får se vad det blir. Nu ska jag dricka te.
VEGETARISKT
Jag lagar gryta med rökt spanskt paprikapulver jag köpt på hötorgshallen. Varför finns inte denna underbara självklara krydda överallt?? Pimenton heter det i spanien, gott med spiskummin å vitlök.
Finns knappt chipotlepulver (rökt jalapeno) att hitta här i Uppsala.
Tyvärr e ju sverige sååå efter. Om vi inte hade intressanta nysvenskar så hade maten varit lika tråkig som på åttitalet!!
Mmmm mjölkbaserad sezhuenpeppar-gryta på fläsk e oxå gott! eller kyckling.
///Calle
Martin tyckte jag skulle skriva lite om kinesisk fem-krydda. Den består i, som ni hajjar, 5 stycken kryddor vilka kan variera lite i sort och till proportionerna. Påminner en del om Tore Wretmans Epice Riche.
Blandningen har jag hört ska balansera som yin och yang.
jag gör den av
1 del kanel, helst den hela platta tunna sorten
1 del stjärnanis
1 del sezchuanpeppar
1 del fänkålsfrö
1/2 del kryddnejlika
Gör HELST av hela kryddor. Den passar bra till anka, gås, kalkon, fläsk, wok, vit fisk, karamelliserad lök, söta saker med mera.
Får man inte tag på sezchuenpeppar går det ganska bra med kryddpeppar.
En annan variant är Stjärnanis, Kryddnejlika, Ingefära, Kanel, Svartpeppar.
Detta är en aromatisk blandning som påminner lite om julafton, jag ska prova att göra rödvinsglögg på den. Eller pepparkakor?
Hemma har jag dels en nymald variant (med elektrisk kaffekvarn) och blandning av hela ingredienserna, till buljoner eller te.
Tips med hela kryddor till buljonger/grytor e att använda en stor tekula.
Kryddorna ska helst vara färska såklart. Det finns ett trick att se om kryddnejlikan e ny eller gammal (lite för stark att smaka på kanske).
Lägg en nejlika i ett glas vatten, om den står lodrätt är den färsk, om den flyter vågrätt är den uttorkad å har inte lika mycket smak, då kan du tillsätta mer. Prova dej fram! F.ö är kryddnejlika jättegott till rotfrukter!
5-kryddan e en underbar smakblandning av julafton, lakrits, sötma och syra, jordighet, beska, bärighet och en ton av en dragonliknande vass "tvålighet"! Tillsammans blir kryddan mer än summan av sina ingredienser. Lite som gastronomins fulländning mellan mat och vin, 1+1=3! Fast här e det snarare 1+1+1+1+1=6? Det e inte jag som hittat på blandningen. :) :) :)
Tillsätter man spiskummin, korianderfrö, muskot, kardemumma (starkt gröna) och -om man så vill- byter sezchuan mot svartpeppar har man en jättegod köttfärskrydda. Lite malda sura sumac-bär på det så passar det bra till kebab.
10 thai-kryddor:
Chili, vitlök, ingefära, stjärnanis, korianderfrö, spiskummin, kryddnejlika, paprikapulver, citroncest och havssalt.
VEGETARISKT
Riv potatis, morot o tex palsternacka grovt. Tillsätt tex färsk timjan. Salta o peppra. Stek i olja/smör.
Här har jag serverat det tillsamman med salsan o en sallad på stjälkseller, morot, sockerärtor och gurka. Saksatt med lime (IGEN) och grönmynta
///Martin
VEGETARISKT
Finhacka mango, avocado, lite koriander och lite chili. Pressa i massa lime o blanda samman. Låt stå ett par dagar. Innan servering tillsärr finhackade körsbärstomater och smaka av med salt o lime.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 |
5 |
6 | 7 | |||
8 |
9 | 10 | 11 |
12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 |
19 |
20 | 21 | |||
22 |
23 |
24 | 25 | 26 |
27 |
28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|