callesmat

Direktlänk till inlägg 31 juli 2009

Fuldeg?

Av admin. - 31 juli 2009 08:13


Jag sätter en till likadan, det här var skoj. Vad ska jag med vetesur till?



2009-07-31 08:55

Nu har jag satt mer på slatten från den första. Det var så lite så. Bakar inte nu utan om tre-fyra dar när den nya e klar (kanske kortare tid då det e på slatt). Då bakar jag med hälften av den i kylen och byter ut med Dagens påbörjade sur- och lixom "korsbefrukta" de små j*vla liven!

Jag tror jag ska baka bröd med öl faktiskt (å lite salt å kanske frön). Jag brukar lägga degen på plåt eller i form direkt, vid sista jäsningen innan avbak,  så man inte behöver flytta då den kan sjunka. Bara en snabbknådning vid tillsatsen av mjöl innan så det blir riktig bröddeg, samt en dags jäs.

Köp en riktig ugnstemp som tar temp på ugnen om du inte har varmluftsugn. Temperaturanvisningen på en vanlig elugn kan diffa med 10grader åt olika håll- och den är varmast längst upp å längst bak. Noob. Fast med varmluftsugn blir det knäppt nog alltid tie grader varmare än vad som står! :) Man kan oxå ha en s.k baksten i botten på ugnen som fungerar som en tempererare. Eller så bakar man direkt på den.

Det är viktigt med rätt värme för matbröd. Baka av tills det "inte är nån hemma"- dvs ihåligt ljud. Tydligen ska man inte använda bakmaskin när man knådar surdeg, det kan bryta ned/förstöra syrebakterierna eller nåt sånt. I övrigt rätt försiktig knådning. Jag gör alltid bakdegen med tillsats av vetemjöl.

Det finns oxå många bra videorecept på dutuben. Lika mycket mjöl och vatten funkar oxå bra, vilket jag alltid använder när jag ska friska degen. För att jag annars inte kommer ihåg hur mycket jag tar bort i proportion till mängderna vilket blir snurrigt och  du måste dela grundreceptet med hälften å bla bla bla vem bryr sig!! Matlagning görs med sinnena  och förståndet, inte ett memorerande av formler. Efter ett tag blandar man tills man känner igen rätt konsistens. Det e bara att köra lixom, inget tjafs! Det e inte svårt, tänkt inte. Gör.

 
 
Ingen bild

Ngn

31 juli 2009 10:15

kallas även slampa

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28
29
30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards