callesmat

Direktlänk till inlägg 11 augusti 2009

Basilikasmör

Av admin. - 11 augusti 2009 22:18


Gjorde nyss ett aromsmör genom att smälta smör (duh!) med curry, riven ingefära och vitlök. Sen fick den svalna varpå jag rörde i strimlad och mortlad thai-koriander, olivolja samt nåra droppar citron. Inget salt.


På grund av olivoljan blir blandningen mjuk nog att bre på ljust bröd (med kokt ägg Mmm!!!) men funkar fortfarande att ha i matlagning. Till exempel till att steka i, till kokta/grillade grönsaker eller kanske till att avsluta grytor och såser. Prova gnida in under bröstskinnet på hel kyckling- som lätt annars kan bli torrt. Om du vill kan du prova att konservera olika saker i smöret som fransmännen gör i gås/ankfett (confit). Tex små skivor stekt svamp eller finhackad rödlök kanske. Ha inte oljesmöret i rumstemperatur för länge för då smälter och "spricker" det.


Nyttigare än säkert (?) både margarin och Lätta. Men testa vilka kryddor och örter ni vill.


Att blanda olja med smör tycker jag är en bättre variant än ghee/skirat smör då sådant förlorar massa smakämnen när man tar bort bottensatsen. Den produkten skapades nog främst för att vara hållbart i varma länder.


En mindre arbetsam variant av alternativt bredpålägg till mackan är att kyla olivolja i en låg skål- eftersom den stelnar i kylen. Vissa sorter skär sig dock och vägrar gå ihop sig i rumstemperatur, men det tycker jag inte är så vanligt.




///Calle





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards