Direktlänk till inlägg 12 augusti 2009
jag grillar en hel majskyckling i ugnen på 125grader.
mice en place
en hel Bjärekyckling i sin förpackning
en hel medelstor citron
citronsaft
thaibasilika
salt
peppar
currysmör
nymald siktad kanel
rödlök
vitlök
färsk koriander
flytande honung
medelstor ugnsbleck
Katrull nog att rymma kycklingen
Stor tång att ta upp kycklingen med
hett vatten
skärbräda
vass liten kniv
sil
stor grilltång att lyfta kycklingen med
ev koka ris
Temperera kycklingen så att den inte är kall, men ta inte av plasten.
Värm ugnen till 125-150grader, ställ in ett tomt bleck.
Koka upp vatten å dra det åt sidan.
När vattnet svalnat lite blancherar jag kycklingen I FÖRPACKNINGEN!!!- i ca 80gradit vatten i tio minuter- för att efterlikna Sous vide.
Undertiden plocka basilikan, mal mycket kanel, gör halvmånar av löken och skala vitlöksklyftorna. Koka upp vattnet igen.
Ta upp kyckl å låt den svalna. Sen öppna plasten.
Koka hela citronen tills den blir mjuk. Dra av plattan å låt ligga i vattnet.
Kanel- blanda med salt och ytterst lite citronsaft så det blir en "rubb". Masserar över hela kycklingen noggrant.
Skär snitt i låren och fläk upp dem lite.
Nu tar jag och FÖRSIKTIGT öppnar skinnet på bröstet med en vass liten kniv.
Efter detta tar jag smöret och mjukar upp i handen om det behövs, gnider in under skinnet hela vägen in.
Nu måste arbeta ganska snabbt innan smöret smälter.
Ta basilikan och tryck in i skrovet, men spara lite- ta upp citronen och stick nåra små hål i den. Tryck in den varma citronen i skrovet- för över allt till det uppvärmda ugnsblecket.
Lägg löken å vitlöken runt om.
Salta lätt (ev) och peppra!
In i nedre delen av ugnen till det blir klart- när det e klar saft på låret och köttet lossnar lätt- typ 1-1,5.
Höj värmen till 225grader.
Ta ut kyckl och höj ugnsgallret.
Ringla tunnt med honung över skinnet å griljera så det blir sprött.
Ta ut kycklingen och låt den vila på sidan av utan att täcka över den.
Gör sky med vatten eller vin direkt i ugnblecket direkt på plattan, sila av.
Häll över kycklingen på mattallriken. Strimla koriander och resten av basilikan samt strö det över maten. Ät tills det är slut.
///Calle
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 | 4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 | 12 | 13 |
14 |
15 |
16 | |||
17 |
18 |
19 |
20 | 21 |
22 |
23 | |||
24 |
25 | 26 |
27 |
28 | 29 | 30 |
|||
31 |
|||||||||
|