callesmat

Direktlänk till inlägg 17 maj 2009

Hamburgar-SM

Av admin. - 17 maj 2009 17:53


JAG UTLYSER HAMBURGER COOKOFF, KÖTT ELLER VEG- SKRIV IN FÖRSLAG!!!





Mitt recept på enkla burgare


Mice en place


nymald finmalen nöt- eller lammfärs

matolja som tål hög värme

färsk källarfranska

ostronsås

hummous (eller ajvar eller guacamole)

romansallad

mozzarella eller grovriven ost

rödlök

vitlök

ketchup och senap, eller chilisås eller vad du nu vill äta

salt å peppar


gladpack

skärbräda

vass kniv

en ren stekpanna, eller grill

stekspade 


Ta fram alla grejer först.

Gör en rund rulle av färsen, "längs med fibrerna" (som på bilden), samma tjocklek som du vill ha burgaren. Rulla in i :) -pack och kyl tills den blivit lite stel.

Dela mozzarellan på längden, eller riv nån sorts ost. Skär tunna ringar av löken. 


Ta fram en  HET vass kniv (värm under kranen) utan kladd på. Skär ca 3cm tjocka, de krymper mycket. Har du ingen vass kniv, använd bröd kniv. Krydda ytan med svartpeppar. Temperera tills rumstemperatur så fastnar det inte om de även är torra på ytan.

Om du råkar ha metallringar hemma så kan du få perfekta formar att trycka ut burgarna i, jag tycker ca 10cm diameter är bra. Du har ju brödets storlek att ta hänsyn till.


Dela bröden. Rosta eller stek i pannan. Stryk ytan med vitlök medans de är varma.


Värm pannan så det ryker, under tiden repar du salladen. Alltså ta bort de grova stjälkarna. Lägg bladen i isvatten nåra minuter.


Salta burgarna lätt, stryk på lite olja direkt på burgaren. Lägg i pannan - olja andra sidan. VÄND VAR 30 SEKUND. Stäng av plattan när de fått färg. Kom ihåg att aldrig  fylla pannan mer än till 3/4 delar, annars sänks temperaturen när du steker. Det blir klart på högst 5min med 10x3cm storlek.

När du vänt burgarna för sista gången stryker du på ostronsås på toppen samt lägger på ost.

Precis innan du ska servera, ha på ketchup på insidan av översta brödet. Senap på det andra, sen sallad, burgare med en klick hummous samt rödlök på och på med locket.


Det är oxå gott med inlagd ingefära på burgaren tycker jag. Små bitar knaperbacon e oxå bra. Äggröra på toppen e gott med. Gör du fiskburgare går det bra med pepparrotskräm (av créme fraische).


Som ni ser hade jag ingen tomat på, för de blir inte riktigt bra förrän i augusti.


Den ultimata bit-tjockleken är som bredden av lågfingret och pekfingret ihop. Så det behövs ett tunnt spänstigt bröd å inte för stora burgare samt sparsamt med tillägg. Då får du med allt i varje tugga. Jag tycker hellre flera SMÅ burgare än en stor, eller ät med kniv å gaffel som i norrland!



 ///Calle

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Maj 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards