callesmat

Direktlänk till inlägg 10 december 2008

Nu e det morgon för mej ;)

Av admin. - 10 december 2008 12:57

Uppe sent igår, e såklart ledig. sitter å skriver samt dricker kardemumma kaffe, städade hela dan igår. ska väl iväg å handla i em. Måste ha inköpslista å mätt mage, annars handlar man med ögonen å inte plånkan! Storhandla på nån av kedjorna med s.k shopexpress e oxå det ändå sättet att handla på. du får en dosa med en skärm där du ser hur mycket du handlar för. Tar oxå en halv minut att gå genom kassan. Finns på Coop å Maxi. Förstår inte hur man klarade sig innan, med att gå runt å gissa!!?? Ungefär som jag inte kan tänka mej livet utan mobiltelefon kanske.

(Fasen det här dataprogrammet tar bort mina särskrivningar så det blir en stor KLUMP att läsa, måste man skriva < p >   ??)

F.ö kokar jag kikärter å fick tankarna till mice en place, "var sak på sin plats". Jag ska ju nämligen alltid vara pretentiös å försöka förbättra allt hela tiden med extra smaker. Inte för det sagt att jag lyckas!

Mice en place e ett begrepp som vi (martin å jag) fick inpiskat i oss när vi gick kockskola å det är en livsfilosofi som är det enda sättet att laga mat efter. helt enkelt, ta fram allt du ska ha till maten innan du börjar (kanske inte glass men...) inkl redskap å ingredienser, inkl "slaskhink" på bänken. göra allt ditt hackande å skärande osv. SEN börja laga. grejorna ska finnas uppradade som hos en pizzabagare. Arbetsytan e en förlängning av din hjärna å ditt minne. Är det stökigt å oordnat så blir det så i huvet  fick man höra - VILKET STÄMMER. På alla arbetsplatser!

Bra träning för mej var att göra mycket wok, där man MÅSTE ha allt preparerat innan man börjar- tills det kommer automatiskt att förbereda. Förberedandet e 70-90% av jobbet så det e inte slöseri med tid. Man tjänar in tid å slipper förvirring, även om stekpannan inte är igång direkt tex.

Kolla in boken Anthony Bourdains franska kök. Jättebra instruktioner om hur man ska tänka i köket. Vilket e viktigare än recept eller hur??? Teknik å grunder.

Sverige får ca 4 nya kokböcker i veckan senast jag hörde! Själv tror jag att det har lite med dålit själförtroende att göra? Mat är inte till det yttersta VILKA INGREDIENSER man har utan HUR MAN GÖR MED DEM!! Cajsa Wargs "man tager vad man haver" främjar fantasin! Saker SKA oxå gå åt helvete! Då lär man sig dubbelt så fort!

Själv e jag en visuell person som knappt kan lära mej recept, det kryper i huden på mej! JAG måste SE något göras för att lära mej. vaddå 2tsk cayenne å 1krm salt? Äh vill man ha recept så finns det internet! GROVT ÖVERDRIVET men man kan inte lära sig simma genom att läsa en bok!

Om jag skriver ett recept är det sällan mängder med (för jag vet dem inte). Eventuellt kan det vara 1del av det å två delar av det.

Frågade man lärarna på kursen hur mycket av någonting sa de bara "tillräckligt"!

"Hur länge ska det koka?"

"Tills det e klart".

I början använde vi kokböcker och var vana från grundskolan att inte lita ett dugg på vårt eget omdöme. "ska det vara grov- eller "finhackad lök??"

"vad står det?"

"hackad lök"

"gör det då!"

Man litar mer på sitt eget omdöme om man smakar å känner å inte använder kryddmått (viktigt dock när man gör sockerkaka). Samt utvecklar smakminnet!

Men nu börjar jag visst predika igen!

Tricket att laga mat lika smidigt som dem på tv?? träna på samma rätt flera gånger, ha alla kastruller å rotfrukter inom sträckhåll! TÄNK på momenten i huvet, sen gör jag så å sen gör jag så..... Det e mice en place. Amen!

 Använd oxå så lite kärl å redskap som möjligt, i frågan om att "jobba rent", ta en stor skärbräda till löken morötterna å vitkålen lägg i ena hörnet kanske, istället för tre skålar. Använd samma stekpanna ugnen som på spisen istället för en långpanna och när du har en sek över, torka av å ställ undan det du inte behöver längre. Uppenbart kanske men vi fick alltid höra att vi måste tänka på det jämt!

Nu e garbanzonbönorna klara!  Det ska bli hoummus för hela slanten. Förutsägbart kanske men....godare än smör på rostat bröd.härligt med inglasad balkong, då har man ett extra kylskåp på vintern, där ärterna kan stå å svalna.

Appropå ingenting igår var det "Rachel Ray" på tv.  Hon hade en gäst som var konditor. Han hette Duff Goldman, ser ut som en rocker, å har ett tvprogram som heter Aces of Cakes i USA. Tydligen e han en självlärd som använder blåslampor, airbrushspruta å allt möjligt skumt för sina tårtor, som typ nån form av extreme-baking! det låter JÄTTETÖNTIGT men var faktiskt ballt å han var otroligt duktig. Visst, "only in america" kanske men IDÈN att måla ätlig graffitti på toppen av tårtan kändes otroligt smart. För att man KAN ju faktiskt göra vad man vill! Varför alla gör likadant (jag med) å bakar efter sju sorters kakor e ju för att man inte kommer på nåt annat! Han hade visst gjort konditor yrket ballt i USA. Behövs lite sånt här med. Själv gillar jag "riddarbagaren" från tv4as "kocken" som gick på mornarna. F**n att man inte spelade in!!

På bilden e lite mice för när jag lagar kikärter - selleri, paket med timjan vitlök lager, veg KRAV-buljong. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards