callesmat

Direktlänk till inlägg 1 december 2008

FISK OCH SKALDYR

Av admin. - 1 december 2008 16:29

Lax med skinn ger saftigare kött, men den måste vara färsk inte fryst, annars blir inte skinnet krispigt -den släpper för mycket vätska när den tinar.

Börja med skåra skinnet på laxen tätt, för knaprig yta. Fisken ska vara rumstemperarad, torka den torr med papper.

LITE olja direkt på skinnet, grilla i rykande varm panna med skinnet nedåt. Vrid ned till ettan. låt ligga 7-10 ung min beroende på storlek, vänd en gång i slutet.

 mot slutet kan du ha lite smör i pannan (bränner tidigare), vinkla pannan å ösa smöret över fisken med en sked. Du kan avsluta i ugnen om du vill på låg värme, typ 125.

Lax ska helst vara mediumstekt, du ser färgen krypa upp på sidan.  Man vill ha en lätt rosa rand i mitten, å fisken ska trilla sönder i sina hela ”flak” när du skär i den, å inte i mindre trådiga bitar. 
Grejen e den att det e så lätt att många tycker det blir svårt. måste alltid vila lite efter den e klar.

Servera skinnsidan upp. Snyggare

Marinera gärna i japansk soja, med citron å ingefära i luftätt påse som du vänder uppåner (så marinaden kommer åt) minst en timme mest ett dygn. eller vänd i tandoorikrydda tex. Syra går bra med fet fisk. Cremefraiche på gör att det bli som klister i gommen (tycker Calle)

All fisk å skaldjur förvaras bäst i 0grader så ät så fort som möjligt. särskilt skaldjur.

----
BLÄCKFISK!!!!

Köp fryst bläckfisk (småsquid eller större tuber/kåpor) på nån asiensaffär eller färskt hos en fiskhandlare fram mot helgen. kostar ca 70kr kg å e asbra mat, fråga en portugis. Armar tar lite längre tid i pannan å måste kanske rensas (de kan ha en liten näbb, där de möter huvet).

HEL bläckfisk måste du ta bort lite membran på samt ett långt vasst spjut ur kroppen (pennan), överkurs. Men det kan fiskhandlarn göra om du köper färskt.
Det e annars bara ett par minuter i pannan, för länge så blire segt precis som alla blötdjur. inte svårare att tillaga än stora råa räkor.


Själv föredrar jag kåpan på calamaris, du skär upp den på sidan så det blir som en ”öppen bok”, sicksacka försiktigt med en vass kniv över hela som ett rutmönster. Det motverkar den krullar ihop sig för mycket å smaker går in i köttet. Gnid in kryddor (kryddpeppar citronpeppar whatever, men inte för starka grejer).

Efteråt skär den på snedden så blire små snygga spiraler. gott till pasta

Om du vill göra sushi, be om fisk av sushikvalitet, sen frys in 2dar för att avdöda ev parasiter (som inte syns dock). tips e att skära bitarna (sashimin) som du vill ha den INNAN å frysa in platt, så tinar det på nåra minuter. kotlettfisk e bra, lax, svärd, ton

visste ni att havskräftor kan bli stressade??? allt socker går upp i huvudet å blir rött, å man äter mest stjärten. Motverkas genom den läggs på is direkt. man vill ha rätt blek-oranga kräftor.

Dela på den med knivet mitt i groppen på huvet, bort från dej, ta bort magsäcken som sitter i huvet.lägg på lite örter å kanske ströbröd å lite smör, eller aioli å gratinera.

Tips med skaldjur. Allt som e mjukt å smakar gott går att äta. krabba e fint. nästan alla svenska matkrabbor e honor, hannarna går till soppor. Du vill ha en krabba som ett tung för sin storlek, har en liten ”slang” på undersidan som står ut litegrann, samt inte skvalpar (alltså köp ej fryst)- från 150kr/kg e bra pris för god krabba. aioli eller gravlaxsås till. bra alt till hummer som kostar 350-800kr/kg.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards