callesmat

Direktlänk till inlägg 1 december 2008

VITLÖK & CHILI

Av admin. - 1 december 2008 13:21

VEGETARISKT

Tips om att skala vitlök- Skär av yttersta ändarna. Lägg kniven med bladets flatsida mot vitlöken. tryck till ordentligt. Denna tryckmetod gäller oxå för att kärna ur oliver, de e ofta redan skårade.

ELLER värm lösa klyftor i mikron ca 10sek, ELLER skölj den under ljummet vatten (gäller även för vanlig lök).

Om du (mot fömodan) gillar pressad vitlök behåll skalet på, de går fortare å e mycket lättare att rengöra då. Vitlökspress kan vara bra om du vill ha ut så koncentrerad smak som möjligt. Annars e det bättre att riva vitlöken, det bli mindre "mosad smak".

Mildadste sättet att använda vitlök är att ta en hel klyfta å låta den svetta i olja, sedan ta bort den när den börjar få färg. Italienarna gör ofta så här eftersom de inte vill att vitlökens smak tar överhanden. Lite starkare blire om du skivar den i tunna skivor.

Om du hackar vitlöken, salta å olja brädan lite vilket drar ur smaken.

Rostar du hel vitlök i ugn blir den söt. TIPS- SLÄNG IN EN HEL VITLÖKS- KLASE  MED SKAL I UGNEN PÅ 220 TILLS DEN SKRUMPNAT IHOP LITE. PRESSA UT INNEHÅLLET OCH ÄT MED SMÖR BRÖD Å LITE HAVSSALT. 

Har du groddad lök hemma kan du plantera så får du lökklipp efter nån vecka- jättegott å SUPERNYTTIGT. det e f.ö mildare än vanliga torkade vitlökklyftorna så det e ett bra alternativ om man vill ha milt. Gott i sallad.

Gnid in vitlök på nyrostat bröd.

Om du inte vill stinka vitlök om fingrarna ska du gnida fingrarna mot den rostfria köksbänken, då försvinner lite av doften.

Tänk på att ju längre vitlök får "dra", desto starkare blir den!

CHILI: Vill du inte ha stark på fingrarna efter att du hackat chili- droppa lite matolja på fingrarna innan tar i chilin. Ta inte i chilin för mycket heller, skrapa bort kärnor å den vita strängen med kniven, tvätta händerna direkt efter du e klar.

starka kryddor blir starkare ju längre de värms

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards