callesmat

Senaste inläggen

Av admin. - 2 januari 2009 19:35

sitter å försöker lära mej Renoise, kanonbra musik-trackerprogram

Av admin. - 1 januari 2009 23:54

från en bok

MAT & VIN IHOP


SYRA i maten
MINSKAR upplevelser av  SYRLIGHET, BESKA och STRÄVHET i vinet.
ÖKAR upplevelsen av SÖTMA


SÄLTA i maten
MINSKAR upplevelsen av SYRLIGHET,  SÖTMA, BESKA och STRÄVHET i vinet, samt UMAMINS EFFEKT på vinet.

SÖTMA i maten
MINSKAR upplevelsn av SÖTMA i vinet
ÖKAR upplevelsen av SYRLIGHET, BESKA, STRÄVHET  i vinet

BESKA/BITTERHET i maten
MINSKAR upplevelsen av SÄLTA, SYRLIGHET  i vinet
ÖKAR upplevelsen av SÖTMA, BESKA i vinet, samt UMAMINS effekt på vinet.

Samma tvärtom ... (förutom det där med strävhet vilket händer i vinet)

MAN KAN JU OXÅ ÄNDRA ORDEN VIN OCH MAT TILL INGREDIENSER Å INGREDIENSER!! Prova tex att droppa citron på en besk grapefrukt!!! Eller fikon med gorgonzola. Ok allt är inte så enkelt att det passar in på ANTINGEN EN eller en ANNAN av varje grundsmaker utan är oftast blandningar. Men börjar man enkelt å funderar på vad man smakar, tränar man upp hjärnan å sina smaklökar. jag tycker allafall det e spännande! å ger massor av idéer :) Tomatsås e jättebra att leka runt med (själv gillar jag göra på nedkokt ren tomatjos, inte lika beskt som konserv)

OK det är inte RIKTIGT lika enkelt att kombinera sött med surt å besk i maten som med mat i förhållande till dryck som ovan- eftersom smakämnena blandar sig på ett annat sätt i maten, än när du dricker nåt "ovanpå" det du äter. Tungan upplever smakerna annarolunda på detta sätt- men det är en utgångspunkt iallafall.

///Calle

Av admin. - 1 januari 2009 23:11

VEGETARISKT


TIPS

Har du elektrisk kaffekvarn, köp jättepåse grusfri torkad svamp på asiatiska marknaden å mal till pulver så har du bra smaksättning till såser soppor å grytor


men är svampen lika söt som den förra bilden så låt bli snälla

Av admin. - 1 januari 2009 21:08

Gjorde knappt nåt alls på nyår, tycker det e en rätt överklassad högtid. Känner folk i både England USA å Finland å där är det ju på helt olika tider så det känns som en massa formella ritualer bara. 

Blev Chicken tikka masala till nyårsmat iallfall. Sen idag jorde jag som en "lasagne" på resterna  med Cannelonni, präst- och getost! Goin all Rachel Ray on y´lls asses....

Fick en Creme brule-blåslampa i present med vilken jag sotade kycklingen. det var KANON!! En extrasmak som höjde upp det hela ordentligt. Rekommenderas! Åsså juste  (yeah old skol stavning) till att grilla chili å paprika!

Ska göra nån chili i tryckkokaren jag fick! tänkte ev med bog på ben, oxsvans, kalvben vilka får koka tills de trillar sönder.

Oxå tomatjos med ugnsrostad och mixad paprika, "flamad" eklagrad bourbon, hela shalloten å vitlökar, timjan å rosmarin, rökt paprikapulver å chipotle, långpeppar, svartpeppar, spiskummin å korianderfrö, stjärnanis, majskolvar i bitar, pulveriserad torkad svamp, kakao, sardeller och salt i slutet. Kanske avsluta med smör som fått ta smak av lite mögelost.

///calle

Av admin. - 31 december 2008 12:56

...DITO Å EN FRÖJDEFULL FORTSÄTTNING! ;)

///Calle

...

Av admin. - 31 december 2008 09:13

GOTT NYTT ÅR från Martin!

Av admin. - 30 december 2008 21:33

...doftar det choklad i lägenheten. I ugnen står en chokladpudding till imorgon. Aldrig gjort denna efterrätt så det ska bli kul att se hur den blir.

Förrätten i morgon blir en mangotoast.

Kanske skickar upp en bild på resultatet o berättar hur de blev.

Tidigare i  dag så var jag o calle ute o gick med Annie. Stannade till o köpte den dyrare saffransorten  som jag nämde i mitt förra saffransinlägg.

Bilden visar saffranet från idag.

Jaja... nu ska jag kolla kakan strax men först ska jag ladda upp lite andra bilder till bloggen.

Ha det!

Av admin. - 30 december 2008 13:26


Jag e sjuk. dem sista dagarna på jobbet fick jag lämna bort! får ta och ringa läkaren det här går inte. Legat vaken å rumlat runt i sängen hela natten som ni vet man kan göra. kanske sovit två timmar, så nu e man ganska stukad i huvet! Måste hålla mej sysselsatt så min trötta hjärna inte börjar tänka massa ångesttankar. Men jag kommer igen.

Typiskt bara att övre grannarna har hoppat runt sen kl halv sju i morse. Tror de har barn, å nånstans låter det som man flyttar möbler med jämna mellanrum. Det e otroligt lyhört, "alla" spolande kranar hörs (bor i 7 våningshus)!! Jag avskyr såna typer av tjatiga oljud!

MEN DET E BILLIGT ATT BO!! Annars e allt jättebra med lägenheten för en pers.


VEGETARISKT

Jag slänger iallafall ihop en kålrotssoppa, recept från en känd engelsk kock, med vissa egna personliga småjusteringar (for legal reasons).

Måste hålla mej sysselsatt samt äta ordentligt.


Fräs grovhackad lök (gärna sharlotten)  med nypa kardemumma (jag tycker finmalen)

Svetta kålrot å stjälkselleri-halvmånar

Ringla honung över å på med lock (inget vatten om det inte bränner), låg värme

När det e halvt genomkokt täck med buljong puttra tills mjukt

sen på med grädde å koka upp (borde nog funka med creme fraiche)

MIXA FINT (DEN SKA BLI TJOOOOOCK!!!), sen montera ner smör i mixern när den blandar för att få en len blank finish.


Tricket e att mixa soppan när den är kokhet annars blir den klumpig. Inte för mycket i mixern åt gången (särskilt inte om du har en hög smoothie-blender). Börja på pulse tills den börjar sjunka, mata ner smör sen högre tempo. Får du den inte helt slät, avsluta med stavmix tillbax i pannan. 


Upp i tallrik, ringla på olivolja och riv muskot över!  (jaak tyker moooskot!)


Såna här sofistikerade recept kommer jag inte på själv. Den e lixom söt och mustig på samma gång. Men ta det lugnt med kardemumman, jag TROR den e lite laxerande (eller så e allt väldigt nyttigt bara). JAHA DÄR TAPPADE MAN APTITEN !!

Det enkla idéerna är det geniala tycker jag, dels visar det att man kan laga mat å inte dränka ingredienserna egna smaker med kryddor. Många smaker krockar lätt och funkar inte tillsammans. Man ska hålla sig till gastronomins sött, surt, salt, besk å umami tycker jag!


Det enda "negativa" med soppan  är att den blir absolut bäst när den e helt nygjord, den e jobbig att värma upp så gör inte för mycket. Eftersom soppan lättt blir så tjock "spottar" den över hela spisen å om du har lock blir det kondens å då blir den vattnig vilket JAG tycker e tråkigt!


ALTERNATIVET ÄR ATT DU HAR HET BULJONG PÅ SIDAN Å RÖR NER DIREKT I SERVERINGSSKÅLEN, sen lämnar resten av soppan tjock så du kan leva med lite kondens om du behöver värma upp den (dvs bara röra om för rätt konsistens). Hajjar nån?? Jag e ju så bra på att babbla gojja!

Kanske borde gifta mej med den här soppan tycker ni!? :)


Gott nytt år från Calle!

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2016
>>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards