Direktlänk till inlägg 17 maj 2011
Slängde just in marinerade kycklingklubbor i ugnen. Smaksatta med en slags tikka/tandoori-kryddrub nedrört i yoghurt och citron. Hade glömt bort kyckling som stått i kylen i två dar, men det e lugnt den var fryst först så de tinade antagligen inte på 12h ändå - tätt försluten i en påse. Sen funkar marineringen som konservering oxå. Ska avsluta med att griljera med honung.
Kryddorna är vanligt paprikapulver, korianderfrö, kryddpeppar, chili, spiskummin, bockhornsklöver, svart kardemumma, kryddnejlika, lantbuljong och saffran. Saffran är jättegott med ljust kött. Saltade givetvis oxå. Fråga mej inte om proportionerna det minns jag inte. Fast de är i rakt nedstigande led från mest till minst. Det ska vara så mycket paprika att det ger den röda färgen som ni ser. Skulle uppskatta ungefär så här, men smaka efter varje tillsatt krydda:
5 delar paprika
3 delar korianderfrö
1-2 delar kryddpeppar
1-1,5 del röd chili
1 del spiskummin
1 del bockhornsklöver
1/2 del sv.kardemumma
1/2 del kryddnejlika
1/2 del saffran
1/2 del buljongpulver eller salt eller skippa helt
Man kan skippa bockhorn, buljong, saffran, spiskummin och vad man vill, eller byta ut dessa. Ta vanlig kardemumma till exempel.
Mal gärna hela kryddor uppvärmda i en torr panna tills de börjat dofta. Utom då paprikapulver, buljong och saffran. Saffran kan bytas ut mot gurkmeja eller skippas helt. Hitta på! Kolla flera versioner av tikkamasala-krydda på nätet. Lägg märke till likheter, skillnader. Bara tips, då jag tror att detta är en del av public service eller nåt.
Passar på att rosta grön chili och baka vitlök samtidigt. Kan man lägga in i olja eller på en pizza sen. Eller varför inte vitlöken som bredbart pålägg på mackan?? Den blir ju mild i ugnen.
Före:
Jag vet inte riktigt vad folk vill läsa om på den här bloggen, tyck gärna till!
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 |
8 |
|||
9 |
10 |
11 | 12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 |
26 | 27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|