callesmat

Direktlänk till inlägg 1 januari 2009

HUR SMAKER FUNKAR TILLSAMMANS

Av admin. - 1 januari 2009 23:54

från en bok

MAT & VIN IHOP


SYRA i maten
MINSKAR upplevelser av  SYRLIGHET, BESKA och STRÄVHET i vinet.
ÖKAR upplevelsen av SÖTMA


SÄLTA i maten
MINSKAR upplevelsen av SYRLIGHET,  SÖTMA, BESKA och STRÄVHET i vinet, samt UMAMINS EFFEKT på vinet.

SÖTMA i maten
MINSKAR upplevelsn av SÖTMA i vinet
ÖKAR upplevelsen av SYRLIGHET, BESKA, STRÄVHET  i vinet

BESKA/BITTERHET i maten
MINSKAR upplevelsen av SÄLTA, SYRLIGHET  i vinet
ÖKAR upplevelsen av SÖTMA, BESKA i vinet, samt UMAMINS effekt på vinet.

Samma tvärtom ... (förutom det där med strävhet vilket händer i vinet)

MAN KAN JU OXÅ ÄNDRA ORDEN VIN OCH MAT TILL INGREDIENSER Å INGREDIENSER!! Prova tex att droppa citron på en besk grapefrukt!!! Eller fikon med gorgonzola. Ok allt är inte så enkelt att det passar in på ANTINGEN EN eller en ANNAN av varje grundsmaker utan är oftast blandningar. Men börjar man enkelt å funderar på vad man smakar, tränar man upp hjärnan å sina smaklökar. jag tycker allafall det e spännande! å ger massor av idéer :) Tomatsås e jättebra att leka runt med (själv gillar jag göra på nedkokt ren tomatjos, inte lika beskt som konserv)

OK det är inte RIKTIGT lika enkelt att kombinera sött med surt å besk i maten som med mat i förhållande till dryck som ovan- eftersom smakämnena blandar sig på ett annat sätt i maten, än när du dricker nåt "ovanpå" det du äter. Tungan upplever smakerna annarolunda på detta sätt- men det är en utgångspunkt iallafall.

///Calle

 
 
gisela

gisela

2 januari 2009 11:04

Grattis till årfyllningen! Jag kommer att sakna dig på Coop det blir mindre skratt nu.

http://svinkonst

 
Ingen bild

calle

2 januari 2009 16:47

...saknar er oxå! jag kommer förbi å hälsar!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards