callesmat

Direktlänk till inlägg 30 december 2008

jaha typiskt

Av admin. - 30 december 2008 13:26


Jag e sjuk. dem sista dagarna på jobbet fick jag lämna bort! får ta och ringa läkaren det här går inte. Legat vaken å rumlat runt i sängen hela natten som ni vet man kan göra. kanske sovit två timmar, så nu e man ganska stukad i huvet! Måste hålla mej sysselsatt så min trötta hjärna inte börjar tänka massa ångesttankar. Men jag kommer igen.

Typiskt bara att övre grannarna har hoppat runt sen kl halv sju i morse. Tror de har barn, å nånstans låter det som man flyttar möbler med jämna mellanrum. Det e otroligt lyhört, "alla" spolande kranar hörs (bor i 7 våningshus)!! Jag avskyr såna typer av tjatiga oljud!

MEN DET E BILLIGT ATT BO!! Annars e allt jättebra med lägenheten för en pers.


VEGETARISKT

Jag slänger iallafall ihop en kålrotssoppa, recept från en känd engelsk kock, med vissa egna personliga småjusteringar (for legal reasons).

Måste hålla mej sysselsatt samt äta ordentligt.


Fräs grovhackad lök (gärna sharlotten)  med nypa kardemumma (jag tycker finmalen)

Svetta kålrot å stjälkselleri-halvmånar

Ringla honung över å på med lock (inget vatten om det inte bränner), låg värme

När det e halvt genomkokt täck med buljong puttra tills mjukt

sen på med grädde å koka upp (borde nog funka med creme fraiche)

MIXA FINT (DEN SKA BLI TJOOOOOCK!!!), sen montera ner smör i mixern när den blandar för att få en len blank finish.


Tricket e att mixa soppan när den är kokhet annars blir den klumpig. Inte för mycket i mixern åt gången (särskilt inte om du har en hög smoothie-blender). Börja på pulse tills den börjar sjunka, mata ner smör sen högre tempo. Får du den inte helt slät, avsluta med stavmix tillbax i pannan. 


Upp i tallrik, ringla på olivolja och riv muskot över!  (jaak tyker moooskot!)


Såna här sofistikerade recept kommer jag inte på själv. Den e lixom söt och mustig på samma gång. Men ta det lugnt med kardemumman, jag TROR den e lite laxerande (eller så e allt väldigt nyttigt bara). JAHA DÄR TAPPADE MAN APTITEN !!

Det enkla idéerna är det geniala tycker jag, dels visar det att man kan laga mat å inte dränka ingredienserna egna smaker med kryddor. Många smaker krockar lätt och funkar inte tillsammans. Man ska hålla sig till gastronomins sött, surt, salt, besk å umami tycker jag!


Det enda "negativa" med soppan  är att den blir absolut bäst när den e helt nygjord, den e jobbig att värma upp så gör inte för mycket. Eftersom soppan lättt blir så tjock "spottar" den över hela spisen å om du har lock blir det kondens å då blir den vattnig vilket JAG tycker e tråkigt!


ALTERNATIVET ÄR ATT DU HAR HET BULJONG PÅ SIDAN Å RÖR NER DIREKT I SERVERINGSSKÅLEN, sen lämnar resten av soppan tjock så du kan leva med lite kondens om du behöver värma upp den (dvs bara röra om för rätt konsistens). Hajjar nån?? Jag e ju så bra på att babbla gojja!

Kanske borde gifta mej med den här soppan tycker ni!? :)


Gott nytt år från Calle!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3
4
5
6 7
8
9 10
11
12
13 14
15 16 17
18
19
20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< December 2008 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards