callesmat

Alla inlägg under januari 2009

Av admin. - 31 januari 2009 19:16

WHATS YOUR FAVORITE CIGARSIZE!!!??!!

IS IT ROBUSTO!?? IS IT!!!???!!!!!


(Homer Simpson)

Av admin. - 31 januari 2009 18:17

VEGETARISKT

Egen vegetarisk "ostronsås"

Det här är ett vegetariskt alt till ostronsås, fullsmockad med umami- precis som ostron är. Påminner enhel del om originalet.

2 skedar grusfri finmald torkad svamp (otronskivling om du hittar),

Lättast är att mala till pulver i en elektrisk kaffekvarn. Du kan oxå göra som en buljong där du låter torkad hel svampdra i uppvärmd soja en halv timme. sen silar du av svampen i slutet av receptet. Eller att du  ganska kraftigt saltar färsk grovhackad svamp som fått stå å silas av under press i  kylen över natten. Sen låter du spadet ersätta sojan. Släng svampen.


2 skedar bra soja

1 sked socker

1 sked kinesisk beanpaste (bönmassa), jag menar inte tofu (beancurd) utan en halvtjock sås.

1 sked tamarindpaste

ev nåra stjärnanis och en nypa torkade muskotblommor (finns i asienaffär eller inläggningskryddhyllan på konsum)

maizenamjöl

Blanda allt utom stärkelsen, stjrn-anis, muskotblomman i en mixer tills det bli slätt. Koka långsamt upp på spisen tillsammans med stjärnanis å muskotblomma, smaka av. Blanda i 1 del maizena upplöst i 1/2 del  kallvatten, låt koka upp. 

Red till ketchupkonsistens. Sila av.

Du vill ha en rejäl kick av umami när du smakar på den, den smakar mer när den kallnat å fått dra, men räcker inte igredienserna kan du ha lite tomatpuré i för att ge den en skjuts

-------------


Kommer även tänka på Tsay, vilket är en fastare sojamassa gjord av tibetanska munkar och det används till grillspett-kebab tex. Importeras till Sverige av Ridderheims.

En annan idé på vegetarisk "köttersättning" är s.k Seitan- eller Gluten som man kan kalla det. Det är en degklump man gör utav vetemjöl å vatten å salt, på vilket man sköljer ur stärkelsen i omgånga. Det påminner en del om quorne men kanske kan vara ett intressant alternativ till detta eller tofu. Det finns recept på nätet, det e bara att söka. Kan finnas i frysdisken  på en asienaffär. Används till stek, "julskinka", "vegetariska musslor" eller vad man vill. Precis som quorne kan man anpassa den neutrala smaken till  att påminna om vad som helst, beroende på tillagning kryddning såser osv. Däremot är vetemjöl lite svårsmält- men det blir bättre av att man sköljt bort stärkelsen. Drick gärna bubbelvatten till, hjälper matsmältningen. 

Varför är jag så besatt av asiatiskt? För det känns lite som en annan planet det e lixom spännande. Säger killen som inte ens varit i Thailand.

Vegansk mat som det jag beskrivit här smakar  rikigt bra för vem som helst om man kan laga det rätt.

En del verkar tro att vegetarianism och framför allt veganism är tråkigt och handlar om avhållsamhet, när det snarare känns som tvärtom för mej. Vegeterianer tänker mer på sin mat över lag, än dem som kan äta allt. Det är iallfall MIN ickevetenskapliga uppfattning.

Pga utbudet bland halvfabrikat å färdigmat är det mer lagande från grunden, och kontemplerande över smaker. De största matkulturerna i världen kommer från fattiga människor som använde vad de hade tillgång till, och uppfann de mesta fantasiska rätter. För att de var tvungna. Societen i frankrike åt file medans skrapet gick till den fattiga kökspersonalen. Den fettfria filén har däremot inte lika mycket innboende smak som de sega bitarna. Har man allt/kan äta vad som helst,  främjar det inte ofta fantasin. Tex veganer måste tänka till lite extra och utvecklar inspirerade idéer. 

Men bli inte arg på mej köttätare, mina kvasi-statistiska teorier har inget med indvider att göra.

Med kryddor och konsistenser kan man tillfredställa de flesta köttätare med vego kost. Det är jag helt övertygad om. Snälla sluta gnälla över den påstådda bristen på vitaminer ni som gör det , veganer kan mer om sånt än de flesta hamburgertuggare! Men nu babblar jag igen. Does any of dis make any sense? .

 //Calle

Av admin. - 30 januari 2009 16:02

Varit på Kina Lee asian trading center - en från gatan anspråkslös affär på vaksala torg i Uppsala. Mittemot kvarnen på hörnet, den sista renodlade östasiatiska speceriaffären kvar i stan? VILKA GREJER DE HAR!!! När TRÅÅÅÅÅKIGA likaformade "upmarket" konceptbutiker dyker upp som svampar, framför allt inrett med vitt.  Ser ut som parfymbutikerna på arlanda.

Det här e klart värt ett besök. Om man bor isthlm finns det en hel del såna här butiker, men här är Kina Li det enda stället där du TEX kan köpa ostronsås på dunk!! Även om du inte BEHÖVER det, är min poäng är att det finns! Att nån har tänk på det. Det ger mej hopp om livet. Eller  att  det finns palmsocker i klumpar, nånting som heter Snakeheadfish pickle, fisksås med grå grumlig bottensats m m. Hittar jag något jag vet hur man anväder blir jag glad, hitar jag nåt jag inte har nån aning om hur man använder blir jag glad! De har Durian ("stinkfrukt") i frysen!! Undvik duriankakorna- de smakar inget.

Många "alternativa" svenska översättningar dock, den bästa jag hittade var "Snabb anksmak" ! Ha Ha ja jag antar att dem menade ankbuljong eller nåt sånt.

Jag går in där och slås som vanligt på käften av alla färger- alla färska- och frysta grejer, torkade grejer, inlagda mystiska frukter, underliga såser, rökelse, redskap och porslin som allt är  fantasi i fast form. Även om man inte ens är så intresserad av mat är det intressant pga av känna allt inte måste vara komformerat och vanligt!! E väl anledningen till att så många åker till Thailand eller hur??

Utomhus ser allt lika ut, grått å slask men livet KAN vara spännande och inspirerat! Rekommenderar ett besök för alla som är i Uppsala. Jag struntar fullständigt i musikens hus, det här är min kulturella kyrka.

Däremot kan det vara viktigt att titta på innehållsförteckningarna om man vill akta sig för vissa saker som kemiska tillsatser eller allergier. Det finns mycket tillsatser i asiatiska fabrikat- men oxå många utan.

Hoppas jag kan inspirera någon med mitt eviga predikande. Det är hela poängen med den här bloggen. Inspiration, inte predikande...

///Calle

Av admin. - 30 januari 2009 11:33

VEGETARISKT


....köp inte örter i småkrukor på matavdelningen, de e snabbodlade och smakar NOLL. Precis som stora morötter just nu, smaklöst- men där e det åtminstone en fråga om säsong å väder.

Du vill ha lösviktsörter ELLER rejälare kryddor från trädgårdsavdelningen på sommaren. Gräslök, persilja dill koriander å ibland timjan går att hitta i lösvikt året om. Det är kryddor som växt på friland som jag menar. Själv köper jag knappt fräska tomater på hela vintern, för JAG tycker det smakar för dålit. Det utmärkt att följa säsongen å  ändå äta gott. Jag kan hålla mej till sommaren för tomater å örter. 

Av admin. - 30 januari 2009 11:02




VEGETARISKT


Martin gjorde fyllda parikor verkar det som, fast han inte berättat om det så jag lägger upp en bild. Trodde det var grillad å filéat först, men dem verkar vara som vanligt här.

Iallafall när man gör det så grillar man paprikan, eller chilin, i tex ugn tills skinnet blir svart, lägger den i en bunke övertäckt tätt med plast. sen när den svalnar är det bara att putsa bort skalet. Lite svart kan sitta kvar, mer grillsmak.

Det här ser ut som ruccola, linser och skott....


Snart ska jag till skolan, men har läst för lite- inte för jag behöver det just nu. Men det kommer behövas sen, jag tycker inte om när det går tre dar mellan föreläsningar det blir så dåli  pli på mej. Men allt ordnar sig TY JAG ÄRO PIGG OCH HAVA HÄLSAN


///Acle



Paprikan jag gjorde igår är sk. "Raw Food" mat.

Med Raw food menas att innehållet ej är tillagat eller uppvärmt för att på så vis behålla alla enzymer o näringsämnen (med resevation för ev ändringar).

Gav maria en kokbok om detta i present o nu har vi börja utforska detta.

Paprikan är rå o urkärnad.

Fyllt med en blandning på valnötter, hasselnötter, purjo och morötter som jag finhackat o smaksatt med  tamarisoja.

Solrosskott ovanpå för att det ska finare ut.

Ruccola med olivolja, salt o peppar på fatet.


Mättade mycket bättre än jag trodde. Blev mätt på 3 halvor.

Vi drack varmt te till.

 /Martin


Av admin. - 29 januari 2009 18:26



Var på en affär som jag inte nämner vid namn, och hittade Ugli, en  som namnet antyder ful citrusfrukt från jamaika. Vilken jag inte testat. Kul e att det låter lite som vad min tvåårige systerson kallas mej - AGLE!!!! Jag har min egen frukt!!!


Jag går iallfall till kassan med min namne, kassören där e tyvärr lite "blond" och hajjar inte riktigt. OK nu kanske folk blir sura över den kommentaren, men jag e å andra sidan ganska ironisk å tycker om kontroversiella uttryck för sakens skull. Både män å kvinnor kan vara blonda oxå. Jag vet oxå mer än väl att många som sitter i kassan bara sitter i kassan, och har liten aning om vad som händer på golvet -så det e lätt hänt kanske.


Kassören frågar "Är det en Sweetie??" (jag vet dem har haft såna ett tag, denna e helt ny i sortimentet).

"nä det är en Ugli det står på lappen där, tror att koden finns där med" säger jag. Varukod på lappen är f.ö standard på de flesta frukter särskilt skumma citrusar å annat större exotiskt!

"Jaha men dem brukar inte finnas i sytemet" säger den. Och jag känner mej tvungen att vara dryg (men inte irriterat eller så) och säger "tja det beror ju på om leverantören har vårdan den eller inte" varpå den skrattar på det sättet som att den tror jag menar  "bädda ned/ge medicin och plåster" ungefär. Men asså det heter så -"vårda en vara, kod, ett PLU". Sen när hon testade koden på lappen så funkade det iallafall. Det slår nästan aldrig fel. Precis som att de flesta unga kassörer tror att "jättegrapen" honungspomelo är en melon - såg det på en av leverantören skriven skylt till och med.  ÅNEJ VIKKEN HELGERÅN HUR KAN DE VARA SÅ DUMMA! JORDEN GÅR UNDER!! närå. Ja jag kom på hur gnällit jag låter.


Ok det här var en otroligt nördig och insnöad matbutikshistoria. Skitsamma.


Men vad som kan vara ganska roligt för mej e när  jag ska handla i början på sommaren, att lassa upp så många olika frukter å grönsaker man kan, sen gå  upp till en kassa där det står nån nybakad tonåring med en namnlapp som lyder "Ny i kassan". 

"f´låt vad e det här för nånting?"

"det e en palsternacka" 

 "det här då?"

" det e en rotselleri"

Nu kanske stressade kunder bildar kö bakom. Men det e så man lär sig bäst, med lite stress, även om Ni kanske tycker jag e taskig! Det var samma för mej. Och det e en kul grej.

Det är översvämmat med dem i dagligvaruhandeln, en del e jätteduktiga, en del har noll koll å bryr sig inte. Men det e dyrt med personal- och kunkurrensen gör att marginalerna är jättesmå. Vill man ha tag på nån expert typ chef eller inköpsansvarig kom in på förmiddan mitt i veckan.




/// Calle




Av admin. - 29 januari 2009 13:40



VEGETARISKT


Inlagd ingefära

japan inspirerad


Om du vill göra egen inlagd ingefära till din sushi kan man göra så här.


köp färsk ingefära- den ska vara slät utan en MASSA småknölar och helst vara BLANK. Men jag har inte sett blank ingefära på hur länge som helst så köp vad du hittar.


Använd helst den klassiska metallskalaren av typen på bilden, den skär inte FÖR djupt.

Gör en s.k 1-2-3 lag av 1 del vinäger, gärna risvinäger, 2 del socker, å 3 delar vatten. En nypa salt. Koka upp å sjud tills sockret löst sig.


Under tiden skala ingefäran men låt den vara hel. Stäng sen av plattan å lägg ner bitarna så de täcks av lagen. Du kanske behöver dela dem på längden så att det får plats.

När allt har svalnat helt- känn med handen på undersidan- lägg över ingefäran i en ren helst kokad glasburk- häll över lagen å låt stå ett par dygn.

SEN tar du ut ingefäran med en tång- tvättar händerna ORDENTLIGT och/eller använder plasthandskar. Du vill inte ha bakterier i din inläggning. Hyvla med potatisskalaren den nu mjukare ingefäran så tunnt du vill. Men var försiktig.

Lägg tebax i burken, täck med ett tunnt lager rapsolja på med locket å in i kylen.

Det håller ett par månader, du märker om den skulle bli dålig.


OK du MÅSTE inte lägga in ingefäran i två steg, men hyvlar du den direkt blir den lite trådig.


Du kan oxå lägga in galanga och annat- tex pizzasallad - i 1,2,3-lag


Post Scriptum.


Nu kokar jag ihop en tomatsås av ren tomatjos i tryckkokare tills den blir tjock.

Tänkt ha till pizza- slängt i en en tekula med torkad timjan -basilika -lager - hel peppar - vitlök-persiljestjälkar å en halv lök på sidan.

Får stå en halvtimme på lägsta trycket medans jag e på posten. När den kallnat kan man förvara såsen tillsammans med en ren färsk tomatkvist(tål inte värme), vilket ger bra arom. Varför inte sno en  kvist på affären som trillat av men inte är torr. Who´s gonna care!? Kommer ändå slängas.

Ska göra pizzan på pitabrö´, en av mina klassiker...


///C



Av admin. - 28 januari 2009 21:26

VEGETARISKT


Gjorde en trevlig lantsoppa idag...

Fräser tärnad morot,rotselleri o palsternacka.

Tillsätter grönsaksbuljong.

Låt koka i typ 10 min.

Tilsätt strimlad purjo okoka 5 min till.

Ha sen i krossade tomater o pintobönor.

Smaka av med citron salt o peppar.


Bra billig studentmat.


///M


----------

Nu lägger jag till i Martins inlägg men jag tänkte det skulle vara mindre rörigt med färre antal student-inlägg i rad


Croc Monsieur

vet inte hur det stavas

Finns olika versioner JAG gillar så här


Fransk lantbröd eller färdigskivad limpa, beroende på ekonomin. Gärna nån dag gammal.

Skinka, billig eller finare tex basturökt uppskuren i charkdisken

Tomatskivor

Ost (gärna schweiserost)

nåra ägg

vatten

S+P

steksmör


Sätt på pannan på ganska hög värme.

ARBETA SNABBT: Ok smöra lätt två skivor bröd på insidan, lägg skinka och tomater på, gör en ihop-pressad dubbelmacka.

Vispa ihop ägg med lite vatten plus kryddor

släng i smör i pannan men bränn inte , dra av den från plattan om du måste. Doppa mackan i äggen på båda sidor stek så att det blir rätt mycket färg- ungefär som man gör med fattiga riddare.


Klart!!


BLT -Bacon Lettice Tomato-sandwich


OK återigen...nåt bröd som du gillar, om färdigskivad "Rasker" skär bort kanterna.

Sprödstekt tunn bacon eller panchetta/lufttorkad skinka om du vill vara snobbig (...eh?)

Salladsblad

MAJONÄS på tub


stek eller rosta brödet, smöra insidorna lätt, lägg ihop alla ingredienser. Skär den från hörn till hörn vettja så får du en snygg pub-macka som e lättare att äta!!!

-------- 


Lite halvlyxig halstrad lax.


Köp bra färsk odlad lax från manuella disken. Skär tunna skivor som man gör med rökt/rimmad/gravad lax.

Stek en min med S+P och äta på knäckebröd. Kanske lite ruccola på. Pang!! Lunch!!


Du kan oxå skära upp tunna "sushibitar" frysa in i fyra dar och äta som sashimi.

Skär isåfall tunnt så att de tinar SNABBT på köksbänken, och ät så fort som möjligt. Spara INTE sushi i kylen över natten om du inte uppskattar magsjuka!!


Lätt pastalunch


ETT GÄNG färska körsbärstomater, eller en GOD sort på burk som fått rinna av ordentligt

Spagge eller bandpasta

olivolja och/eller smör

en vitlöksklyfta

sardell/anjovispaste- finns på tub nere vid konserv-fiskavdelningen. 

salt å peppar

ev oliver


Koka pastan al dente m salt, dvs den ska ha lite tuggmostånd-och bryter du av en spaggettisträng ska den ha en vit kärna i mitten.

Häll av NÄSTAN allt pasta vatten. 

Fräs i fett en hel klyfta vitlök med skal i wok eller stekpanna. Även spruta i lite sardellpasta (eller färska sardeller), rör om det lätt så den smälter. Men akta så du inte bränner! Råkar du ha färsk timjan, rosmarin eller salvia hemma är det bra tillfälle att lägga i det. När vitlöken blivit gyllenbrun slänger du bort den.

Lägg i tomaterna som du mosar lätt i handen, tillsammans med ev oliver. Fräs detta nåra sek, sen på med pastan å nåra stänk pasta vatten.  Rör snabbt runt till allt blandas eller helst slunga det, tills pastan blivit glansigt- och ev genomvarm igen-om pastan kallnat. Salta och peppra men smaka av hela tiden ty sardeller jämte oliver äro salta!!

Servera med en klick smör eller lite rå olivolja på toppen. Råkaru ha någe bladgrönt så blir du inte förgiftad.


Det låter kanske petigt, men det är lättare att göra än att skriva om. Bara man e snabb å har rätt väme så det inte bara kokar i stekpannan.


///C-dog



En annan gjuten studentsoppa är ju så klart ärtsoppan.

Billig o gör sig själv.

Lägg gula ärtor i blöt över natten. Byt vatten dagen därpå o täck med nytt vatten. Koka ärtorna tills de är mjuka. SMaka av med mejram,timjan o salt o peppar. Späd soppan om så önskas.

Gör MYCKET o frys in,. Går fort att värma.

Busenkelt.


----


just det martin sen kan du ju göra grönätsoppa oxå, eller grönärtspure som den brukar kallas


bara koka uppfrysta ärter i en del vatten med buljong å lite skoj kryddor. Mynta går bra ihop med gröna ärter. purea med stavmix eller matberedare, när den e kokhet annars blir den lite klimpig. bra fysta ärter är fint för det har ändå bar med vitaminer å fibrer.

ringla olivolja ovan på. ät gärna kokt ägg till. kanske pepparot i creme fraische, eller smulat rostat bröd på toppen.

 du kan ju purea vilka grönsaker som helst egentligen, rödbetor med vitlökscreme (fraiche) eller tomat soppa eller morotsoppa (kanske ha ingefära å dragon i). Kålrotsoppa med lök honung kardemumma å muskot på slutet.

Pureade grönsaker kan oxå vara som substitut för tärningsbuljong. Själv tycker jag dock att buljong å fond inte bör innehålla salt, det är lättare att anpassa till olika rätt så. De bör bara vara smaktillsatser av till exempel fisk, kött, skaldjur eller vad det nu är, och ingenting annat. Sälta kan man tillsätta själv i slutet.

Man delar upp soppor i redda soppor (med tillsatt redning av ngt förtjockningsmedel), puresoppor, och klara soppor- tex nudelsoppa eller minestrone. Om man tänker i dessa kategorier är det lättare attbestämma "vilken väg man ska gå" med soppan. Vill jag ha den tjock eller lös?? Att avreda soppor/grytor/buljoner koncentrar smaken men kan vara lite tunga. Klara soppor är lättare och passar till exempel bra på sommaren eller efter att ha ätit ngt tungt. Purésoppor är ngt slags mellanting,  och kan ha intressant konsistens.


Potatis å purjosoppa- gör småbitar av rå potatis som du svettar tillsammans med löken. Grädde och/eller mjölk på. red av med redning eller kanske smör eller c.fraische. 

 Indiska kryddor passar bra med grönsaker i största allmänhet. Lök är en smakförhöjare som e schysst.


///Calle igen

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards