callesmat

Direktlänk till inlägg 29 januari 2009

Sushi-Gari

Av admin. - 29 januari 2009 13:40



VEGETARISKT


Inlagd ingefära

japan inspirerad


Om du vill göra egen inlagd ingefära till din sushi kan man göra så här.


köp färsk ingefära- den ska vara slät utan en MASSA småknölar och helst vara BLANK. Men jag har inte sett blank ingefära på hur länge som helst så köp vad du hittar.


Använd helst den klassiska metallskalaren av typen på bilden, den skär inte FÖR djupt.

Gör en s.k 1-2-3 lag av 1 del vinäger, gärna risvinäger, 2 del socker, å 3 delar vatten. En nypa salt. Koka upp å sjud tills sockret löst sig.


Under tiden skala ingefäran men låt den vara hel. Stäng sen av plattan å lägg ner bitarna så de täcks av lagen. Du kanske behöver dela dem på längden så att det får plats.

När allt har svalnat helt- känn med handen på undersidan- lägg över ingefäran i en ren helst kokad glasburk- häll över lagen å låt stå ett par dygn.

SEN tar du ut ingefäran med en tång- tvättar händerna ORDENTLIGT och/eller använder plasthandskar. Du vill inte ha bakterier i din inläggning. Hyvla med potatisskalaren den nu mjukare ingefäran så tunnt du vill. Men var försiktig.

Lägg tebax i burken, täck med ett tunnt lager rapsolja på med locket å in i kylen.

Det håller ett par månader, du märker om den skulle bli dålig.


OK du MÅSTE inte lägga in ingefäran i två steg, men hyvlar du den direkt blir den lite trådig.


Du kan oxå lägga in galanga och annat- tex pizzasallad - i 1,2,3-lag


Post Scriptum.


Nu kokar jag ihop en tomatsås av ren tomatjos i tryckkokare tills den blir tjock.

Tänkt ha till pizza- slängt i en en tekula med torkad timjan -basilika -lager - hel peppar - vitlök-persiljestjälkar å en halv lök på sidan.

Får stå en halvtimme på lägsta trycket medans jag e på posten. När den kallnat kan man förvara såsen tillsammans med en ren färsk tomatkvist(tål inte värme), vilket ger bra arom. Varför inte sno en  kvist på affären som trillat av men inte är torr. Who´s gonna care!? Kommer ändå slängas.

Ska göra pizzan på pitabrö´, en av mina klassiker...


///C



 
 
Ingen bild

Martin på jobbet

29 januari 2009 14:32

Härligt calle.
Ska testa ingefäran o nån blt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards