callesmat

Alla inlägg den 13 juni 2009

Av admin. - 13 juni 2009 15:50


Tankar för alla som inte känner de har tid att laga bra mat. Arbeta snabbare i köket! Jag menar inte att tala ner till någon, utan försöker inspirera- och det här e ju bara MINA tankar.


Det går fortare att laga mat än att beställa pizza och att skapa bra smaker är inte magi, man behöver inte komplicera till det. Ju flera smaker på tallriken, desto större chans att de krockar och maskerar huvudingrediensen. Salt, fett och lök är smakbärare och smaklyftare, keep it simple!

Trick att äta nyttigt- ät så många olika färger du kan! Och fibrer. Fryst grönt e toppen och billigt.


Bra, nyttig mat kan ta fem minuter, om man tar hänsyn till mice en place , inte för många redskap -inkl kastruller samt inte slöar. Att  arbeta snabbare, röra sig fortare i köket behöver inte vara stress! Människor är byggda för att röra sig. Var ekonomisk i dina rörelser, ha allt inom räckhåll. Variera dina rörelser. Gå inte fram och tillbax mer än nödvändigt.

Om du inte vill börja om från början varje gång, laga mer än du äter upp vid ett tillfälle. Enkelt. Men många lagar bara för ett mål i taget och blir less och slarvar sen, JAG fattar inte varför.

Släng mikron- värm med ugn och spis.


Ställ fram en stor skål som slask för "kompostgrejer" och töm den först när den blir full. Då måste du inte böja dej ner till komposthinken hela tiden.

Diska och plocka undan det du inte behöver under hela tiden du jobbar. Arbetsytan är en förlängning av din hjärna - är det stökigt på bänken är det stökigt i hjärnan. Det går faktiskt snabbare när du hela tiden håller snyggt efter dig. Det är ännu en sån sak som är tvärtom än vad man kanske tror,  det var det allafall för mej när jag gick kockskolan.


Rör på dej, vandra på stället för att hålla upp blodcirkulationen! Det ger syre till hjärnan och du kan tänka bättre, minns bättre och blir inte lika trött. Arbeta inte med för hög eller för låg bänk. Ha vassa knivar.

Arbeta inte runt ingredienserna, utan låt ingredienserna "arbeta" runt dej!! Dvs vrid vänd och flytta runt på maten, inte dej själv runt Den- till exempel.


Jobba så fort du är bekväm med. Gör det till ett spel, till en utmaning att jobba fort men skär inte fingrarna.  Titta på klockan. Saken är den att om man till exempel hackar massa lök och koncentrerar sig för hårt får man ju lätt  "tunnelseende", tappar lätt farten och sugen.

Ljummet vatten får lökskalet att lossna bättre och ta bort den genomskinliga hinnan som man slinter på. Spola kallvatten nära ditt lökhackande, så absorberar det ämnet som får dej att gråta.

Om du lagar formell middag till många eller till en date, prova laga receptet innan.


Ät tills du är ungefär 80% mätt. Det tar tio minuter att hinna bli mätt.


Skölj inte ner mat med massa dryck, du får sämre salivproduktion som står emot bakterier (fråga din tandläkare!! ;) "Närå"). Ät ibland mat som behöver SKÄRAS på tallriken, tuggande är bra. Ät hel frukt, Varför ÄNDRA på naturen? Jos å smoothies innehålller massa kalorier. 

Experimentera! Det är BRA att göra fel, för man utvecklas och MINNS misstagen.

Allt detta handlar ju givetvis oxå om intresse - men om man äter varje dag i hela sitt liv varför inte göra når BRA av det!!! Och allt det här e mer omständigt att skriva om än att göra!


Om du nu gillar matlagning eller inte, så behöver alla människor ett intresse som de är barnsligt passionerade inför- som de inte vill kompromissa med. Det blir som ringar på vattnet och inspirerar andra. Det är bra att vara nörd, de bryr sig om något!


///Calle

Av admin. - 13 juni 2009 15:16


Första korta tipsen till Gabriella. Intressanta ?annorlunda? grejer...

Black bean-paste eller -curd, gott å saltigt att ha i buljoner och såser.

Miso att ha som soppa i kopp eller med nudlar, nyttigt och fullt med fullvärdigt protein. Bara att vispa ut i hett vatten med gaffel.

Tamarind-paste, underbar sur röra. Smakar lite som lime och nästan som sura brun-vita nappar. Fast naturligt. Strunta i de som innehåller citronsyra, det är onödigt.


Se självklart till att grejerna är ekologiska. Asiatiska matprodukter innehåller ofta E621- monosodiumglutamat. Det vill säga konstgjord Umami. Umami är en smakförhöjande grundsmak som finns NATURLIGT i fisk, lagrad ost, tomat osv. Umami kan beskrivas som smaken av protein.

Många undersökningar visar på hälsoproblem med monosodiumglutamat, som även kallas arom-salt och annat skitsnack. Produkten är en fysisk lögn då det både är onyttigt och överflödigt. Bara en billig utfyllnad.


Undvik allt som heter Arom-nånting förresten. Läs bara  innehållsförteckningen till Aromat!! Grillkrydda, flintastek å grilllsåser innehåller oxå massa skräp. Gör egen det tar två minuter, eller gör egen marinad. (olja soja massa kryddor lite citron i en påse?) Grejen e den att umami FÖRHÖJER smaken på kött (anledningen till fisksås)- därav så mycket E621- TÄNK PÅ DET UNDER GRILLSÄSONGEN ALLIHOP!!!

En sista sak- buljongerna i vanliga svenska butiker innehåller ALLA dåliga tillsatser - FÖRUTOM ekologiska vegetariska lantbuljonger. 

Av admin. - 13 juni 2009 15:01


Det kom fram en kille igår som gav oss fyra gratisbiljetter till festivalen som han hade fått, från företag antagligen. Häftigt när coola saker händer. Vi var fem men jag åkte  hem för jag var trött.


Idag har jag ätit grillad ugnspotatis kryddat med rökt paprika, salt, spiskummin chili, vitlök å lite citronjos.


Bästa potatisen är mjölig sort, som man skär i tunna klyftor å kokar tills yttersta ytan BÖRJAR luckras upp. Ringla över enkel värmetålig olja och kryddor försiktigt när det e varmt. Gratinera det snabbt i ugn med förvärmd ugnsplåt på hög värme tills det blir krispigt.



///Calle

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards