callesmat

Direktlänk till inlägg 16 januari 2009

....mer om fond

Av admin. - 16 januari 2009 17:58

Det blev 4h på tryckkokning av märgden tillslut, inte besk men lite fett i smaken, så jag får ta bort det när den kallnat, orkar inte göra s.k consommé nu genom att frysa och tina (som i förra inlägget).

Drygat ut den med en halv flaska rödvin, ett par kryddnejlikor och LITE hel muskotblomma. Kokar ned allt, från 4 l till nåra dl. Det går fort i slutet man får vara med! 

Jag kokar bara ihop det för att det ska ta mindre plats å jag inte behöver all den vätskan just nu. Jag vet att det e väldigt oldschool -fransk att koka ihop vätskor men ja ja.....

Om man VERKLIGEN ska ha fond så att det räcker ett tag (eller glace - ännu tjockare) i frysen så snackar vi om att koka från kanske 15liter.

AAAAHH NU blev det rikigt gott!! En underbar koncentrerad rödvinssky! Det här med lite mald svamp och potatis i - kanske med oxbringa. Umm ummm ummmmm!

Umamin i vinet blev verkligen prickarna över räkan (que?). Umami är en grundsmak som passar kanon till kött, finns i tex tomat, fisk, lagrad ost. (många grillsåser innehåller anjovis).

Gott som sagt men det e inte jag som e bra, det är ingredienserna! Det är ju naturen som har skapat allt, vi för bara samman och plockar fram olika element av naturen. Som att en staty alltid har funnits i stenen, ngn har bara plockat bort det runt om! Men jag försöker ABSOLUT inte jämnföra mej med michelangelo eller liknande :D

Det får nån annan göra.

....obs dålit skämt!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards