callesmat

Direktlänk till inlägg 14 januari 2009

Lamm i ugn

Av admin. - 14 januari 2009 23:24

Elugn e förvisso en tråkig och smakmässigt steril miljö, men bra för värme från alla sidor såklart.

Nä eld och kol är den rikiga grejen! Inte för machofaktorn utan  smak. Man kan ju faktiskt grilla året om utomhus, men äta inne på vintern. Flambering är toppen, men var försikigt och HA INTE KÖKSFLÄKTEN PÅ!! RIKTIG grillad yta är en INGREDIENS och ska INTE underskattas!! Det är essentiellt i te x indisk matlagning.

Liquid Smoke e schysst oxå, kondens från grill på flaska. Vilken Ide!!! Men det e kraftigt! Samt rökt paprika eller chili!

Eller om har du en stor skärbrännare/svets i garaget är det bra för att bryna köttbitar! Jag skojar inte! Till exempel lammstek på ben eller lammracks som man sen stänker vin över! Täcka över med  FÄRSK rosmarin salvia timjan vitlök å bergssalt, tillaga i ugn på 100-120grader med lite lökar ock kanske rofrukter.Tills den e rosa eller trillar i bitar. Ät med Couscous och fetaost samt vitt fluffigt färskt bröd å olivolja!

Lammstek tar ungefär ca 1,5h-2h i ugn för att bli rosa på låg värme , ca 60 grader innertemperatur. Går fortare om man skär bort benet, men spara dem (särskilt dem med märg) samt skyn som bildas å gör buljong, men kan behöva silas sen för att bli av med fettet.

Vill du marinera kött, gör grillyta först, sen marinera och tillsist tillaga på låg värme så blir inte marinaden bränd. Lamm är dock mört samt behöver inte så mycket olika kraftiga smaktillsatser.

Fryst lammstek går att få tag på för ca 60kr/kg. Vissa tycker inte om lammstek, men jag tycker det e en fråga om tillagningsätt. Lamm bör inte vara råare än rosa, lixom kalv, för att smaken ska komma fram ordentligt. Samt ätas varm, annars smaker det fett!!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards