callesmat

Direktlänk till inlägg 14 januari 2009

STUDENTMAT#1

Av admin. - 14 januari 2009 15:10

VEGETARISKT

Nån som flyttar hemifrån för första gången??


Tänkte att eftersom vårterminen börjar så kunde jag, och kanske Martin skriva lite om hur man äter billigt och ändå bra men inte för komplicerat som ny student. Lite recept och andra tips.


Ofta behövs inte mer än en skärbräda, en kniv (har du ingen vass använd brödkniven) nån kastrull, konservöppnare och kanske träslev eller två. Både Martin och jag ska börja plugga igen men ingen av oss har direkt erfarenhet av  studentkorridor, så ni får väl anpassa informationen som kan tänkas vara nyttig- kanske inte finns ugn å stor frys i studentkorridoren.


Frysen e allafall en av dem bästa redskapen för att äta billigt. Göra stora mängder och frysa in e det absolut billigaste. Tex frysta köttbullar e ju billigare att köpa än färska oxå.

Däremot tycker jag att det inte är nödvändigt med att köpa fryst vegburgare pga av priset. Billigast, och roligast, är att göra egna av "köttbullar" av tex sojabönor, blanda med kryddor å kanske lite chilisås/tahini och binda ihop med potatismjöl. Sen steker man dem åkk fryser in i stora folielådor (nutidens folielådor brukar alltid gå att micra!!)


ok vad  JAG tycker ska finnas som grunduppsättning i skafferiet:


                                        Torrt/torkat


- frystorkat mjölkpulver-

typ semper 4-pack.  OK detta är vad jag tycker!! Men jag äter knappt mejeriprodukter, så det e bara till kaffet.


- 10kg säck med bra basmatiris

- pasta

- frystorkat kaffe

- torkade linser

- torkade bönor- tex soja bönor som e billigt och innehåller fullvärdigt protein. Koka hela påsen å frys in i platta påsar om du har möjlighet.


- couscous/bulgur och/eller quinoa

- torr pasta

- nudlar

- russin- till ris, musli eller som det är....

- nötter- naturella jordnötter är billigt. Gott till kanske flingorna eller i wok.

- knäckebrö´

- ekologisk lantbuljong

- socker

- multibrus-tabletter!


                            Grundläggande torra kryddor som Calle gillar


salt och flingsalt (dyrt men drygt)

spiskummin

chilipulver och chiliflagor

olika peppar

korianderfrö


Fast kryddor e ju dyrt. Kilopriset alltså!


                                                Konserver


-Tomat på burk-

De plockas mogna och lägger in tillsammans med salt- så hittar du en bra sort så har du ganska genuin produkt. Tomater innehåller oxå en speciell sorts antioxidant som tål uppvärmning. Det e inte så sunkigt man kan tro. Annars e det gott med ren tomatjos som man "kokar ned" tills den blir tjock.

Joser brukar passa bra till mat, alltså om den är gjord för att drickas borde den ju vara god resonerar jag!Till och med apelsinjos kan man ha i mat, typ sötsursås (lite vinäger socker jos tomatpure peppar lite salt å redning).

FONTANA TOMATJUICE är KANONGOD! Innehåller bara tomat och salt. Bra pappförpackning med skruvkork oxå. Nä jag får inte betalt att säga det.


-Nödkonserver

.... som du skulle kunna tänka dej att äta som de är, om du har slut på pengar eller inte orkar laga mat. Typ tonfisk i olja (mer smak än vatten), gröna bönor ärtor och majs, andra bönor


- tabasco å andra chilisåser

- fisksås och/eller ostronsås

- tomatpuré.

- flytande honung - willys har en billig stor flaska.

- olivolja

- rapsolja


- Konservera själv-

tex ingefära i olja med vinäger. Eller 1,2,3 lag= 1del vit- eller risvinäger, 2 delar socker, 3 del vatten samt ev lite salt, som du kokar tills sockret lösts upp. Oxå vad man använder till vanlig pizzasallad.

Gör du 1-2-3 lag och hyvlar ingefära med en potatisskalare (dem klassiska helt i metall e bäst, skär inte för djupt) och lägger över allt på glasburk har du egen variant av sushi-gari dvs japansk inlagd ingefära! Det tar bort den värsta vassheten i ingefäran.

Samma kan man göra med tex Galangal eller citrongräs- fast det tar oxå bort en del aromer. Har hört man kan frysa ingefära å galangal om man skalar den först och lägger i lufttät burk, sen riva av allteftersom och lägga tillbax. Men jag har inte provat.

Många kylda inlagda produkter klarar sig längre om du täcker med ett lager rapsolja, efter att du öppnat. Tex Tahini,tomatpuré, pesto, oliver i sitt spad...

Mildare chili, paprika och färsk skalad vitlök brukar jäsa efter tag i olja.


Gör du egen puré av soltorkade tomater i matberedare som du sedan täcker med olja och ställer in i kylen så håller det flera månader! En bra sort soltorkade e ofta bättre än den beska vanliga puréen man köper. Lita på ditt egna omdöme om ngt har blivit dåligt eller inte.-LUKT, SYN SMAK.  

Oxå en sån sak att soltorkade tomater är dyrare men om gör en stor burk på en gång så det fråga om kanske en engångskostnad på ett halvår! Matpris är ju inte bara kilokostnaden utan kostnaden dividerat med hållbarheten!

Ex. om du gillar färsk grön paprika som har ett kilopris på 20kr/kg men lika mycket den stora burken kalamatoliver som kostar över hundra kr kilot. Det är inte nödvändigvis "billigare" med paprikan, eftersom du kanske måste köpa nytt varje vecka. Oliverna som e salta kanske du inte äter lika mycket av samt att du har håller att glömmas bort i kylskåpet nån månad. Hajjar ni hur jag resonerar??? Det har ju givetvis att göra med hur mycket du äter av något. Själv köper jag bara färska grönsaker som jag har planerat till ngt, blir lätt så mycket svinn om jag inte hinner göra slut på det.

Färskt


HANDLA GRÖNSAKER OCH FRUKT I SÄSONG- se mitt stöddiga inlägg "hur man handlar mat"


- Morötter- billigt och går ju äta som dem är om det kniper!

- Lök

- Potatis

- vitlök

- stora kartor med ägg, kan förvaras i rumstemp. Enklaste sättet att koka om man vill ha hårdkokt är att koka upp vatten, sen stänga av spisen lock på sen ställa äggklockan på tio minuter. Sen har du perfekt hårdkokta ägg. För löskokt ca 7min.

- kaffe

...


Citrongräs kan man lägga i en tät påse med lite vatten i kylskåpet.


Om du ställer lösvikt-persilja eller dito koriander, mynta i glas vatten bör du sätta en plastpåse över å ställa i kylen. Koriandern håller kortast tid ett par dagar bara.

Själv handlar jag färska örter på "invandrarbutiker" eller på torget. Lösvikten kommer man ofta undan billigare med, samt smakar oft mer - då den har växt på en åker. Småkrukorna som finns på matbutikens grönsaksavdelning är snabbodlad med droppande näringslösning och är oftast smaklös. Pga en alldeles för stor efterfrågan.

Jag köper bara persilja och annat jag hittar på lösvikt under vintern. Inte för att vara en snobb men jämnför smaken! På sommarn kan du hitta rejäla kryddor på trädgårds marknaden som smakar underbart! Eller oxå odla själv ... se längst ned....


Men jag babblar som vanligt och kommer från ämnet....


                                                   I frysboxen


- färs

- bacon, går snabbt att tina å e fin bukfylla

- stort libanesiskt pitabröd

- Färdigskivad franska till brödrosten eller stekpanna

- egen kokta bönor i platta påsar.

- gröna ärtor (mycket fibrer och annat, ofta bra kvalitet)

- blandade grönsaker. Gör du dem själv så bör den vara blancherade, alltså snabbsjudna, så de inte skrumpnar.

-köttfärs i platta fryspåsar. Köp storpack och fryst in i flera påsar väldigt lufttätt såkan den klara sig ett år frysen. Det gäller allt möjligt kött f.ö

- strömming eller makrill, färska filéer eller såna däringa papp-paket som finns i frydisken.

-frysta köttbullar att ha om det krisar.

- kyckling.

- lamm - tex stek, racks, lägg eller "bitar"

- matlådor- gärna soppor vilka kan värmas bra i kastrull direkt från frysen om det krisar.

-Frysa in färsk persilja å bladkryddor eller köpa sådant.  Den egna antingen hackar du eller låter vara hel. Jag brukar linda in den i plastfolie sen aluminiumfolie ev lägga i tätt burk. Eller lägga örterna,tex mynta, i vatten och frysa in som iskuber. 

- om man vill, frysa in ingefära eller galangal fast skala först  å lägg i burk.

- Om man orkar och har tid så ere jättebra att göra egen färskpasta och frysa in. Har gjort ett inlägg om det som heter "Färskpasta" det e bara att söka under "Sök i bloggen". Ligger under kategorin bröd & mjöl.


När man tinar grejer är det bäst att göra det långsamt i kylen i te x en bunke. Men laga MASSOR  av något så behöver du bara laga från grunden kanske en gång i veckan!Jag tycker synd om dem utan frysbox.


-------

Odla själv i balkonglåda!

rosmarin, timjan, salvia är fleråriga sorter som kräver lite vatten,värme sandblandad lätt jord utan lera men gärna med kalk, å lecakulor i botten.

 Om du plockar bladen från toppen (särskilt basilika) och ned till nästa bladpar så får du en tätare planta med flera blad. ta även bort blommor som dyker upp då de motverkar bladtillväxten- särskilt basilika.

Tomater och chilifrukt är andra saker som går relativt lätt att odla. Räcker med en ren konservburk egentligen, men nåra hål i botten för  dränering.


Ett annat tips är att SÄTTA LÖKAR OCH VITLÖKAR som börjat GRODDA i en kruka med färsk jord. Ta inte jord utifrån den innhåller antagligen dåliga bakterier.

Vattna då och då, hellre lite mer ibland än lite ofta. Efter nån dryg vecka i rumstemperatur eller sommarvärme så har du SUPER GOTT MILT- OCH NYTTIGT KLIPPGRÖNT. jag måste skriva med stora bokstäver för det är en sån bra grej.


///Calle



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards