Senaste inläggen
VEGETARISKT
Jag e hemma å städar i dag samt kokar kidneybönor (gott till kött). världens bästa mat för man kan ju koka flera paket å frysa in i platta påsar. lystrar på Bong-Ra, Ninjaman, KGBkid å Cocos Palme.
på torsdag jobbar jag 3 h vilket e bullshit. då e man hellre hemma, pengar e inte allt.
jobbade för nåra dar sen. mest larvade runt å lyfte lådor , sen ställde jag ned dem igen. "vad jobbar du med? jag lyfter tunga saker sen ställer jag ned dem igen"
hade faktiskt bättre meriter innan jag började jobba på matbutiken som jag inte nämner vi namn. bitter?? naaah. im for the future baby. det e ju så att om man är på ett jobb som inte uppskattar än (och är ung) får man göra något annat bara. världen e inte skyldig än ngt å man måste fixa allt själv. ingen idé att gnälla.
trick för bönor - lita inte på tiden som står på förpackningen. blötlägg minst 4h upptill 10h. häll ut blötläggningsvattnet
aldrig salt i kokvattnet, skalen blir hårda. Därmed gärna buljong å kryddor, men lägg i dem efter att du skummat såklart. Sjud gärna i porslin eller tillsammans med en potatis - skalet blir mjukare tydligen.
gärna låt bönorna svalna i spadet, de håller formen bättre.
ätnings-variant: gör "potatismos" på vitabönor.
Annat tips är att koka jordnötter i sitt skal. det behöver inte blötläggas
det är nä'mligenen baljväxt å inte en nöt. I indonesien å amerikanska södern gör man det här tillsamman med kryddor (vet ej vilka) och salt. det tar ca 2-4h å blir lixom krämiga inuti. schysst tycker jag
homous på kikärt
mixa sesamfrö i kaffekvarn eller mortel med en nypa salt å hett vatten. om de dessutom ligger i blöt ett tag så blir det lättare. Ungefär 1/4del sesampasta (tahini) mot mängden kikärter
lite citronjuice
kikärter mosas i matberedaren, tillsätt -
olivolja under mixningen
riven vitlök
+
spiskummin
cayenne
salt
peppar
blanda allt.
lägg upp i typ tomma smörpaket. tunnt lager matolja på toppen så håller det sig länge i kyl, eller frys in.
på bilden pizza å macaronilåda m spenat
///calle
En populär rätt på Gååtland...
Koka en sats tomtegröt.
Hacka söt- och bittermandel.
Hetta upp lite mjölk , tillsätt saffran.
Rör ned detta samt ett av 4 ägg i taget i gröten.
Rör ned mandeln, kardemumma och honung.
Grädda i smord form i 200 grader i ca 40 min.
Till detta servera tex vispad grädde, saftsås, bär eller sylt.
Blanda ut mjölet med kallt vatten tills blandningen får en tjock konsistens som e ganska trögflytande.Ju tjockare redning desto mindre redning behövs o desto bättre reder det.
Red av den kokande vätskan genom att tillsätta redningen under omrörning. Sluta red när önskad konsitens uppnåtts. Går väldigt fort. Koka upp o sänk/dra av kastrullen från värmen.
///Martin
Koka upp 1 del köttbuljong.
Tillsätt 3 delar visp- eller matlagningsgrädde.
Koka upp.
Red av med maizenamjöl.
Smaka av med salt, pappar och svartvinbärsgelé.
...att det e tyst från calles håll på denna blogg nu....
VEGETARISKT
Här e en tomatsallad som framförallt passar till tacos eller liknande. Men visst passar det till annat osså.
Prova er fram!
Tärnad tomat.
Fin hackad gul lök (typ 1/8 lök till 3 pers).
Saften från citron
lite hackad jalapeno
lite hackad koriander.
Salt o peppar
Blanda allt o ställ det i kylen. Låt dra 1 dygn.
...själv e man en slacker som knappt jobbar! :)
Just skickat ut lunchen till alla barn, totalt ca 90 portioner. I dag äter de skink- och blomkålsgratäng med kokt potatis.
Mellanmålet blir yoghurt smaksatt med honung och ingefära. Tii detta en skiva grovt och mörkt bröd. Ost på den kanske???? Nån grönsak till??? Vi får se vad det blir. Nu ska jag dricka te.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
||||
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
|||
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
|||
21 |
22 |
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 |
29 |
30 |
|||||||
|