Direktlänk till inlägg 31 januari 2009
VEGETARISKT
Egen vegetarisk "ostronsås"
Det här är ett vegetariskt alt till ostronsås, fullsmockad med umami- precis som ostron är. Påminner enhel del om originalet.
2 skedar grusfri finmald torkad svamp (otronskivling om du hittar),
Lättast är att mala till pulver i en elektrisk kaffekvarn. Du kan oxå göra som en buljong där du låter torkad hel svampdra i uppvärmd soja en halv timme. sen silar du av svampen i slutet av receptet. Eller att du ganska kraftigt saltar färsk grovhackad svamp som fått stå å silas av under press i kylen över natten. Sen låter du spadet ersätta sojan. Släng svampen.
2 skedar bra soja
1 sked socker
1 sked kinesisk beanpaste (bönmassa), jag menar inte tofu (beancurd) utan en halvtjock sås.
1 sked tamarindpaste
ev nåra stjärnanis och en nypa torkade muskotblommor (finns i asienaffär eller inläggningskryddhyllan på konsum)
maizenamjöl
Blanda allt utom stärkelsen, stjrn-anis, muskotblomman i en mixer tills det bli slätt. Koka långsamt upp på spisen tillsammans med stjärnanis å muskotblomma, smaka av. Blanda i 1 del maizena upplöst i 1/2 del kallvatten, låt koka upp.
Red till ketchupkonsistens. Sila av.
Du vill ha en rejäl kick av umami när du smakar på den, den smakar mer när den kallnat å fått dra, men räcker inte igredienserna kan du ha lite tomatpuré i för att ge den en skjuts
-------------
Kommer även tänka på Tsay, vilket är en fastare sojamassa gjord av tibetanska munkar och det används till grillspett-kebab tex. Importeras till Sverige av Ridderheims.
En annan idé på vegetarisk "köttersättning" är s.k Seitan- eller Gluten som man kan kalla det. Det är en degklump man gör utav vetemjöl å vatten å salt, på vilket man sköljer ur stärkelsen i omgånga. Det påminner en del om quorne men kanske kan vara ett intressant alternativ till detta eller tofu. Det finns recept på nätet, det e bara att söka. Kan finnas i frysdisken på en asienaffär. Används till stek, "julskinka", "vegetariska musslor" eller vad man vill. Precis som quorne kan man anpassa den neutrala smaken till att påminna om vad som helst, beroende på tillagning kryddning såser osv. Däremot är vetemjöl lite svårsmält- men det blir bättre av att man sköljt bort stärkelsen. Drick gärna bubbelvatten till, hjälper matsmältningen.
Varför är jag så besatt av asiatiskt? För det känns lite som en annan planet det e lixom spännande. Säger killen som inte ens varit i Thailand.
Vegansk mat som det jag beskrivit här smakar rikigt bra för vem som helst om man kan laga det rätt.
En del verkar tro att vegetarianism och framför allt veganism är tråkigt och handlar om avhållsamhet, när det snarare känns som tvärtom för mej. Vegeterianer tänker mer på sin mat över lag, än dem som kan äta allt. Det är iallfall MIN ickevetenskapliga uppfattning.
Pga utbudet bland halvfabrikat å färdigmat är det mer lagande från grunden, och kontemplerande över smaker. De största matkulturerna i världen kommer från fattiga människor som använde vad de hade tillgång till, och uppfann de mesta fantasiska rätter. För att de var tvungna. Societen i frankrike åt file medans skrapet gick till den fattiga kökspersonalen. Den fettfria filén har däremot inte lika mycket innboende smak som de sega bitarna. Har man allt/kan äta vad som helst, främjar det inte ofta fantasin. Tex veganer måste tänka till lite extra och utvecklar inspirerade idéer.
Men bli inte arg på mej köttätare, mina kvasi-statistiska teorier har inget med indvider att göra.
Med kryddor och konsistenser kan man tillfredställa de flesta köttätare med vego kost. Det är jag helt övertygad om. Snälla sluta gnälla över den påstådda bristen på vitaminer ni som gör det , veganer kan mer om sånt än de flesta hamburgertuggare! Men nu babblar jag igen. Does any of dis make any sense? .
//Calle
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
10 | 11 | |||
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 |
18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 |
25 |
|||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|