callesmat

Direktlänk till inlägg 11 januari 2009

AJVAR, och annat

Av admin. - 11 januari 2009 15:31

VEGETARISKT


Har hört folk snackar om "ajvar relish" ofta i matbutiker. Relish betyder "typ" kall tjock sås helt enkelt på engelska å inget annat, om jag inte är helt ute och cyklar (men jag har punka just nu så...). Det är underförstått att det är en sås man behöver inte säga relish, då e det väl bättre att säga ajvar-sås i sånafall. Vet inte hur det e med er men jag är extremtrött på anglosismer.


jag gillar att göra Ajvar med paprika å aubergine, fast jag har hört att det inte är äkta med aubergine i. tja det e gott, det räcker för mej. Och hemmagjord e godare än burkköpt, samt det går att använda naturligt konserveringsmedel (salt, syra olja osv...). Tja det mesta som håller yttre bakterier borta, från exempelvis LUFTEN- de onda Fria Radikalerna!!(låter som nåt en moderat skulle kunna hitta på?). Fria radikalernas värsta fiende är antioxidanterna- oxidering dvs LUFT!!! AHA!!! Om inte alla känner till det redan :)

Det är ju ett OTROLIGT TJAT om antioxidanter hela tiden! För att kunna prångla varor såklart! Det är oxå svårt att bevisa ngt när det gäller näringslär, så ta in allt med lite distans. Det är ju rön på rön på rön osv....

Calle tycker- ät med sunt förnuft - varierad mat med många olika färger i och utan tillsatser!! Alltså undvik färdigmat det e ändå dyrare!


Men nu kom jag EXTREMT LÅNGT FRÅN ÄMNET....



AJVAR


Rosta röd paprika, som i inlägget innan.


Rosta hel aubergine i ugnen på samma värme, 225, tills de krymper ihop- Dela dem på längden å skrapa ut samt finhacka eller mixa köttet. Det blir kanske 1/10 kvar av ursp storleken.

Fräs ur detta på medelvärme i pannan så mesta vattnet försvinner,  med spiskummin vitlök salt å peppar. Torkade kryddor får mer smak om man värmer dem.


Finhacka paprikan eller mixa den, blanda med citronjos å nån god chilisort- eller tex harissa chilisås (som brukar innehålla spiskummin salt å vitlök) . 

Brukar vilja ha ca 1/3 aubergine till mängden paprika.


Blanda allt lägg i en burk med ett tunnt lager rapsolja på. Förslagsvis kallpressad eller nåt annat bra fleromättad fett som inte e så bra att steka i. Olivolja funkar men det stelnar i kyl.


Man steker ur vattnet på auberginen dels såklart för smaken och konsistensens skull men oxå hållbarheten. Vatten brukar göra att det möglar fortare, tex i Tahini!  Täck med olja.


----------------


Vanlig billig rapsolja (varmpress)  är ofta så raffinerad att de flesta nyttoämnen är borta! Men jag tycker det duger till att steka i.

Extra vergine (EXTRA JUNGFRULIG) betyder kallt pressad olja från FÖRSTA skörden, det ska visst vara nyttigare. Om  någon inte kände till DET.

Enligt mej KAN man steka i kallpressad jungfru-olivolja, den tål bara inte värme lika bra som tex rapsolja. Stek inte i svindyr olivolja, det är slöseri med smakämnen om inget annat!

Men man kan ju steka i lite olivolja, sen ringla rå olivolja på toppen när man serverar så får man två smaker på oljan- en stekt- å en rå smak. Samt får i sig ev vitaminer som annars förstörts. 

ALLA vitaminer förstörs dock inte av värme eller löses upp av vatten, tomater har tex en värmetålig antioxidant. Men detta e ett helt annat ämne.


-------------

appropå annat ämne


Läste i en bok att de flesta balsamico-vinäger man köper på mataffären är "fejk". Balsamvinäger ska vara lagrad vinäger och inget annat, vilket kostar skjortan. Men på de billiga innhållsförteckningarna står det ofta "must" och andra tillsatser.

Vill man ha koll får man ta reda på vad som är namnskyddat å inte, genom kanske livsmedelsverket, samt vad dessa grejer FÅR innehålla och INTE innhålla för att få kallas vad det kallas.

Ok det är kanske inte bevisat att billigare balsamvinäger är onyttigt, och smakar det gott är det ju bra, men frågan är ju om den är DYRARE pga av namnet!?

Detta är ju en djungel men det räcker ju med att leta upp en del fabrikat som man gillar å sen hålla sig till dem..?


Hmmmm mycket nu



///Calle


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards