callesmat

Direktlänk till inlägg 6 maj 2011

Tips på köksprylar

Av admin. - 6 maj 2011 05:30


Bra att ha: DISKBORSTE med tvättsvamps-huvud, där man fyller skaftet med vatten å diskmedel!


FÖNSTERSKRAPA att torka av rostfria diskbänken med, inga flammor. Blir inte ens kalkfläckar om du bor i uppsala. Vi har hårt vatten för det brukade vara havsbotten.


 


Litet handhållet RIVJÄRN till ost, och till vitlök å muskot etc. Jag vet inte vad som kommer ur en vitlökspress, men det är inte vitlök- det e sörja!!


 

DISKTRASEHÄNGARE från designtorget, trasor som fortfarande e blöta från gårdagen kan du slänga, för det e så mycket bakterier i. Hänger du trasan över kranen är det risk att det rinner äckel i dricksvattnet. 


VATTENKOKARE


 

                            den behöver inte vara så här dyr!




Stålboll till disken, ingen sån där löjlig svinto.


 


Rejäla KÖKS-TÄNGER, typ grillsize- att plocka saker som e långa å smala tex. Elller stora bitar ur en gryta. Eller för att vända på steken!


TRÄBLOCK till knivarna (och du behöver till 90% bara kökskninv, skalkniv, brö´kniv). De blir lätt slöa i lådan. Diska dem aldrig i maskin heller då blir det oxå slöa. Magnetlist gör tillslut knivarna magnetiska, så det samlas metallspån på dem när du tex bryner dem, men det e en överkursanledning. 


Ngn form av BRYNE till knivarna- skärpstål (Global- och Porscheknivar kräver keramiskt) eller sån där rullist-bryne med hjul på. För dem riktigt seriösa, köp vatten- eller oljebrynsten för extra skärpa och underhåll. Den sista e dyrare och bättre enligt vissa.


Nåra TJOCKBOTTNADE KASTRULLER å stekpannor - om du behöver tveka över om du kan slå ned någon med din kastrull är den inte tillräcklig tjock! De är ofta dyrare, men kan hålla hela livet. Demeyere är ett bra märke.

Aluminium och koppar leder värme bäst, men det e svårt och dyrt att få tag i. Extrafakta- aluminiumsaker blir svarta av att man har vatten på, till en början. 


GJUTJÄRNSPANNA- skölj med hett vatten direkt när du e klar med den, ställ tillbax på den avstängda plattan så den torkar av eftervärmen- då rostar den aldrig. Aldrig diskmedel i sån panna- det behövs heller inte. Sånt kan man hålla på med i nonstick-pannor å sånt tjafs.


REJÄL STENMORTEL- kostar drygt en tvåhundralapp, håller för alltid och du kan mortla saker utan ansträgning- du kan göra färdiga röror direkt i morteln! Små mes-mortlar kräver mer ärmkraft - och du kan bara mortla små mängder- i en stor kan du göra både och!


En "SNABB-SKALARE"- potatisskalare med huvudet vinklat åt andra hållet, alltså den ser ut som en avhuggen osthyvel, och inte den vanliga "knivformen". Det är MYCKET enklare att använda till de flesta mjukskaliga saker- och SNABBARE.


UGNTERMOMETER SOM TAR TEMPEN PÅ UGNEN!! Många elugnar ljuger med minst 10-20grader. Det e oxå skillnad på uppe å nere i ugnen såklart, förutsatt du inte använder varmluftsugn.  Det e viktigt med jämn- och rätt temperatur särskilt om du bakar bröd, för bäst resultat. Sök på "allmänt om bröd" i SÖK PÅ BLOGGEN uppe till vänster.

Appropå bröd, vill du ha riktigt jämn temperatur, öppna inte luckan, samt baka i en uppvärmd stengryta eller införskaffa en s.k BAKSTEN. Den läggs  i ugnen när du sätter på värmen. 


Vet inte vad det heter , men fyrkantiga  NÄTUNDERLÄGG helt utav metall. De ser ut som fyrkanter av "dubbla lager" hönsnät ungefär, Du hajjar när du ser den. Det är jättebra att ha på spisplattan om du vill sänka värmen snabbt och inte har en gasspis. Alternativet är ju att dra av plattan vilket är att ta bort värmen totalt.  Finns i affärer för proffesionella restaurangredskap, typ Werner & Werner - Cordon Bleu etc.


 


PEPPARKVARN med MALNINGSKUGGHJUL AV METALL. De i plast slits ut efter kanske en vecka om du maler peppar i detn. Färdigmalen peppar tappar hälften av sin smak efter en vecka.


Elektrisk KAFFEKVARN till egna kryddblandningar, helst med lock och malningdel helt i metall (lättare att göra rent). Det är nästan alltid dubbelt så gott  att göra egen garam masala tex- eller om du har svårt att få tag på t ex kinesisk 5-krydda - finns recept om du SÖKER PÅ BLOGGEN uppe till vänster. Mal färskt bröd för att ta bort smaken från tidigare kryddor.


STAVMIXER - helst med avtagbar mixerdel av rostfri metall pga rengöringen underlättas.


...och överkurs- en CHINOIS- det är en FINMASKIG pipsil, bara överträffad av silduken (oxå bra att ha). Kostar skjortan dock. Finns i affärer för proffesionella restaurangredskap, typ Werner & Werner - Cordon Bleu etc.


TRYCKOKARE e  oxå överkurs men kanon till långkok å buljong. Det går dubbelt så snabbt- samt behåller vitaminer och färg bättre.


Lita inte på tv-reklamerna, lita på vad folk använder i restaurangkök. Vissa  kan du titta in i. Fråga kocken om det inte är rusning och han kanske bara står å torkar bänken.


  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16 17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2011 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards