callesmat

Direktlänk till inlägg 22 januari 2011

Grekiskt...?

Av admin. - 22 januari 2011 00:09


Nötkött

bryn grytbitar av nöt i kastrull. Fräs finhackad lök med vitlök. På med olivoja upp till hälften! I med kalamataoliver å hackade tomater.

Sjud på låg låg värme tills det e mört. Smaka av med salt. Plocka upp köttet, några oliver å tomater med hålslev. Ät med bröd eller nåt. Vita bönor kanske.


Kyckling i gryta.

Kycklinglår, sultanrussin, citronskivor utan kärnor. Tomatkross med kanel å kryddnejlika. Sjud i ca 1,5h tills kycklingen trillar av benen. Smaka av med salt och peppar. Goast är i lergryta.


Meze-paprika

Rosta röd paprika i ugnen till skalet blir helt svart. Ta ut och lägg i en tätt övertäckt bunke tills de svalnar. Dra av 90% av det svarta och dela på hälften samt ta bort kärnorna. Drapera på en tallrik med astunna skivor av vitlök, finstrimlad koriander eller bladpersilja och citronjos samt olivolja. Flingsalt. Låt dra i kylen minst en timme.


Friterad aubergine.


Skär tunna skivor av aubergine som du låter salta ur ngt i ett durkslag eller i ugnen på låg värme om du orkar. Bestryk skivorna med vitlök.

Blanda mjöl å iskallt vatten å en nypa salt tills du får en tjock våffelsmet. Lite klumpar gör inget.

Fritera i ganska mycket olja (inte oliv), låt rinna av på papper. Salta.


Saltinbakad fisk

Fyll en hel fjällad och urtagen seabream (havsbrax) eller annan kompakt fisk med färsk rosmarin, citronskivor å lite salt. Lägg på en lätt oljad plåt.

Blanda bordssalt med vatten till en kladdig deg eller en "snöboll". Täck hela fisken och vid detta laget kan du sticka in en kökstermometer  i tjockaste delen. Stek i ugnen på ca 200 i ca 15-20min beroende på storleken, till 50-52grader innertemp (den går efter lite). Låt svalna. Slå sönder täcket med baksidan av en kniv. Ät med färsk potatis.


Taramasalata

Torkrom eller annan god rom blandas med mosad kokt potatis, olivolja och några stänk färsk citron. Ät på bröd eller te x bakad potatis.


Filoknyten

Fetaost, hackat kokt ägg,och några klickar färskost på filodeg. En aning finstrimlad mynta. Skär fyrkanter som viks till trekanter, pensla med olivolja och strö över sesamfrö. Baka i ugn 200grader ca en kvart.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards