Direktlänk till inlägg 22 januari 2011
Nötkött
bryn grytbitar av nöt i kastrull. Fräs finhackad lök med vitlök. På med olivoja upp till hälften! I med kalamataoliver å hackade tomater.
Sjud på låg låg värme tills det e mört. Smaka av med salt. Plocka upp köttet, några oliver å tomater med hålslev. Ät med bröd eller nåt. Vita bönor kanske.
Kyckling i gryta.
Kycklinglår, sultanrussin, citronskivor utan kärnor. Tomatkross med kanel å kryddnejlika. Sjud i ca 1,5h tills kycklingen trillar av benen. Smaka av med salt och peppar. Goast är i lergryta.
Meze-paprika
Rosta röd paprika i ugnen till skalet blir helt svart. Ta ut och lägg i en tätt övertäckt bunke tills de svalnar. Dra av 90% av det svarta och dela på hälften samt ta bort kärnorna. Drapera på en tallrik med astunna skivor av vitlök, finstrimlad koriander eller bladpersilja och citronjos samt olivolja. Flingsalt. Låt dra i kylen minst en timme.
Friterad aubergine.
Skär tunna skivor av aubergine som du låter salta ur ngt i ett durkslag eller i ugnen på låg värme om du orkar. Bestryk skivorna med vitlök.
Blanda mjöl å iskallt vatten å en nypa salt tills du får en tjock våffelsmet. Lite klumpar gör inget.
Fritera i ganska mycket olja (inte oliv), låt rinna av på papper. Salta.
Saltinbakad fisk
Fyll en hel fjällad och urtagen seabream (havsbrax) eller annan kompakt fisk med färsk rosmarin, citronskivor å lite salt. Lägg på en lätt oljad plåt.
Blanda bordssalt med vatten till en kladdig deg eller en "snöboll". Täck hela fisken och vid detta laget kan du sticka in en kökstermometer i tjockaste delen. Stek i ugnen på ca 200 i ca 15-20min beroende på storleken, till 50-52grader innertemp (den går efter lite). Låt svalna. Slå sönder täcket med baksidan av en kniv. Ät med färsk potatis.
Taramasalata
Torkrom eller annan god rom blandas med mosad kokt potatis, olivolja och några stänk färsk citron. Ät på bröd eller te x bakad potatis.
Filoknyten
Fetaost, hackat kokt ägg,och några klickar färskost på filodeg. En aning finstrimlad mynta. Skär fyrkanter som viks till trekanter, pensla med olivolja och strö över sesamfrö. Baka i ugn 200grader ca en kvart.
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|