callesmat

Direktlänk till inlägg 3 februari 2009

jordnötsås

Av admin. - 3 februari 2009 22:25

VEGETARISKT


EGENTLIGEN borde jag plugga just nu, men jag gjorde en omständig grej som jag behövde passa.

Hittat på egen jordnötsås, ni vet sånt som brukar vara kycklingspett i på kina buffen. Typ.

Först tänkte jag hur det skulle kunna vara, sen kollade jag upp recept för att se om det "stämde". I recepten stod det jordnötssmör, men jag måste ju vara pretto å göra egen. Såklart ska man vara omständig å onödig oxå så jag tyckte jag skulle koka nötterna i skalet nåra timmar med salt som man gör i asien å new orleans. Zzzzzzz. Jaja det blev väl helt ok, men hade helt klart varit enklare att purea nötter med lite salt, precis som man gör med mandelmassa fast där ere socker. Alltså mixa i matberedare tills oljan tränger ut å binder ihop allt till en tjock smet. Enklare. Men varje idiotbeslut e en lärdom!

Osaltade jordnötter kostar mellan 20-30kronor kilot med skal så det e iallfall billigare att purea eget jordnötssmör- samt utan massa kemiskt innehåll. Kung Markatta gör en bra sort dock. Men varför betala extra för mellanhänder å produktion när du kan göra själv på två röda, det e en av dem stora sakerna som e fel på världen.  Det borde MINST kvitta i samhällets energiförbrukning mellan att göra nästan allt själv och att köpa färdigt. Pga av transporter tex. Men jag har ingen statistik.  SOM VANLIGT snurrar jag från ämnet, suck för mej!! Fokus fokus!


I allafall:

Själv gjorde såsen med självmixade jordnötter som bas. Blandade med tahini, soja, lite sesam olja, beanpaste (inkl syra å socker), flytande honung, tamarindpaste, peppar å vitlök samt hackade rostade jordnötter.Smakade helt ok.

Blev rätt tjock menjag tänker man ska värma upp den å använda som bas till grytor ere bara späda med vatten då. Håller bättre än att dra i massa vatten nu. Lägg upp på burk å täck med ett tunnt lager matolja, för konservering. 

 Bara för att jag har massa extra grejer i min betyder inte att den e överlägsen originalet. Martin har oxå gjorde en variant, det får han redogöra för själv.



///calle

 
 
Gisela

Gisela

9 februari 2009 12:34

Hej Calle!

http://svinkonst

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10 11 12 13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2009 >>>

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards