Direktlänk till inlägg 22 januari 2011
Skagenröra till toast
Bra räckor, hackade
8delar majonäs
2delar gräddfil
färsk dill, finhackad
citronpeppar
citronjos
rökt lax (valfritt)
salt
Röran ska vara tjock, och full med räkor!
Gubbröra till rågbröd eller kavring
Anjovis i småbitar
Kokta ägg, skurna i tärningar med äggledare
nymald vitpeppar
gräslök
finhackad rödlök, eller tunna ringar att lägga ovanpå
6delar majonäs
4delar gräddfil
salt
Svenne-guacamole
4 mogna avocado, kläm lätt med hela handen för at känna mognaden
ca 1/2 dl citronjos
en klyfta riven vitlök
vitpeppar
salt
ca 1dl creme fraiche
(en näve strimlad färsk koriander)
Mosa avocadon, ta ut kärnan genom attslå kniven i den. Lite citron på avocadon, hacka. Mosa. Blanda i resten. Smaka av.
Hoummus
Garbanzobönor (en burk e ca400g) eller lätt överkokta kikärtor som legat i blöt över natten.
Om du använder burkbönor, värmd dem på spisen i kastrull med ungefär hälften så mycket vatten som bönor. Om du har kokat bönor själv, spara lite spad å kyl inte ned bönorna.
Är det uppvärmt blir smeten jämnare och smakerna blandas bättre.
Använd matberedare eller stavmixer. Häll bönorna i matberedaren eller en hög bunke, typ en hink, för stavmixern.
Tillsätt ca 1/2 dl tahini.
Juicen från ungefär 1/3 del citron.
Ett par klyftor riven vitlök.
Mixa allt med ca 1dl vatten. Späd mer efter förstånd.
Mild olivolja över vid servering, gör en grop å häll i olja, kanske sikta över lite paprikapulver.
Baba Ganoush
Som ovan typ, fast med aubergine istället för kikärtor.
stick hål i skalet på fyra stora auberginer med en gaffel. Baka dem hela i ugnen på ca225 grader tills de säckat ihop till en tredjedel. Ta ut och dela på längden. Skrapa ur innehållet och finhacka eller kör i matberedare. Det blir kanske 1/5 del kvar av ursp storleken.
Värm en stekpanna på medelvärme och lägg alltihop i pannan, så det fräser bort det mesta av vätskan rör om då å då så det inte bränner. Blanda i mycket finhackad persilja, några nypor salt och riven vitlök efter smak. Tänk på att vitlök blir starkare efter de fått dra.
Ta från spisen, rör ned tahini ungefär 1/2 dl och balansera det med ungefär lika mycket citronjos och dito olivolja. Smaka av. Låt svalna. Klart!
Förvara såserna i kylen några dar med en tunn film matolja på toppen som konserveringsmedel.
Tahinisås
Tjock Tahini (typ Kung Markatta), citronjos, lite vatten. Gott till Falafel. Syra tar bort upplevelsen av beska, så det går att äta rakt av.
Tabouleh
Bulgur, som du sköjer noggrannt å sen blötlägger i ungefär 2h.
Häll av vattnet och tillsätt citronsaft efter smak, massor med finstrimlad bladpersilja, olivolja, hackade tomater och salt. Kanske även lite riven vitlök
Fuul
Finns massa varianter
Värm kokta bruna (torkade) bondbönor i panna på spisen och mosa dem samtidigt. Tillsätt salt, olivolja och pressad citron på värmen.
Servera gärna med tunna skivor rå gul lök , finstrimlad persilja och paprikapulver. Kanske även lite hackad tomat och eller äggskivor. Ät med bröd.
Ajvar
Rosta röd paprika, tills skalet blir svart. Svalna i övertäckt bunke. Dra bort skalet.
Rosta hel aubergine i ugnen precis som Baba Ganoush.
Fräs ur fruktköttet i pannan så mesta vattnet försvinner, med spiskummin vitlök salt å peppar. Torkade kryddor får mer smak om man värmer dem. Finhacka, purea auberginen.
Finhacka paprikan eller mixa den, blanda med citronjos å nån god chilisort- eller tex harissa chilisås (som brukar innehålla spiskummin salt å vitlök) .
Brukar vilja ha ca 1/3 aubergine mot mängden paprika.
Blanda allt lägg i en burk med ett tunnt lager rapsolja på. Förslagsvis kallpressad eller nåt annat bra fleromättad fett som inte e så bra att steka i. Olivolja funkar men det stelnar i kyl
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 | 5 |
6 |
7 |
8 | 9 | |||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 | 18 |
19 |
20 |
21 | 22 | 23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 |
|||||||||
|