callesmat

Direktlänk till inlägg 19 mars 2011

Pizza de résistance

Av admin. - 19 mars 2011 16:24

Igår kväll slängde jag ihop en pizzadeg för kalljäsning i kylen. Det var knappt 1,5liter mjöl och en halv liter kallt vatten samt en nypa salt å drygt 1/2 paket torrjäst  Man ska alltid ha lite salt tillsammans med mjöl, det lyfter smaken på mjölet, om du så bakar kakor.

Knåda tills det blir bra konstistens. En smidig deg utan knottror som är blank utan att fastna på bänken. Använd inte mycket mjöl på underlaget, bara ett stänk - du vill inte förändra mängden mjöl i brödet. Degen ska vara slät och när du kavlat  eller plattat ut den kan du hålla upp den mot ljuset. Den ska INTE ha en "vattenstämpel" av ljusa och mörka fläckar, då har inte glutenet tänjts ut ordentligt. För mej tog den drygt en kvart att knåda, det e grejen med vetemjölsbröd. Det måste tänjas ut ordentligt.

I morse delade jag degen i 4delar, knådade och bakade ut dem i ungefär 120cm/diameter med uppvikta kanter. Värmde ugnen på högsta värmens grill. Värmde största gjutjärnpannan på spisen tills den började ryka. Vände på pannan och la över degen. Den började genast tillagas och bubbla upp sig, snabbt hällde jag över lite eldorado örttomatkross, olivolja och lite salt. Lite mer oregano. Köttfärsås med morötter som fanns kvar i kylen. Hade ingen ost.

Bakade av på tre minuter PÅ stekpannan, med ugnens övervärme längst upp med luckan öppen .

Det får inte vara för mycket tomatsås, då blir det kladdigt på en så snabbakad pizza. Inte mer än mägden smör du brukar ha på smörgåsen, eller så mycket du vet att du borde ha på smörgåsen kanske. ;)

Ett annat tips är att använda brieost itsället för mozzarella. Det e lite billigare och ger en mild och krämig ostsmak. Skär bort kanterna bara å klicka ut över pizzan som ett "blommönster".


 


 
 
Linnea

Linnea

19 mars 2011 18:54

Sv; Haha, skulle va så dåligt de heller ;)

http://neasweirdlife.bloggplatsen.se

 
Lotta

Lotta

19 mars 2011 22:53

Kul att du gillade min blogg :)
Vad mycket mat du har här! Kommer definitivt gå in igen och kolla när jag behöver inspiration...vilket jag ofta behöver när jag ska laga mat.
Utan socker är det svårt ;)

http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se

 
Cicci

Cicci

21 mars 2011 19:39

Vilken härlig blogg!
Älskar att laga mat (för det mesta). Ungarna fick göra pizza igår. Körde lat varianten med pizza-kit dock. Sen fick de ha på det de ville.Blev en salig blandning men åt gjorde de,stolta att ha lagat egen pizza :)
Ha det bra och kika gärna in hos mig. Inte så mycket mat men massa barn :) //Cicci

http://ceciliaohlson.bloggplatsen.se

admin.

21 mars 2011 20:11

tack så mycket! Klart jag ska titta in!

 
ann-mitt-i-livet

ann-mitt-i-livet

25 mars 2011 09:26

Halloj! Kul med en blogg inriktad på mat. Vad vore livet utan god mat??? Jäkligt trist. Jag hade hotell i Jämtland en period och då fick jag lära mig baka pizzor, jädrar vad förvånade folk blev när en blondin stod och svingade degen..hahaha. Vi förberedde pizzadegen och formade till portionsbullar som vi sen frös in och sen tog vi fram dessa bullar när det var tokfullrulle i köket. Tänkte det kunde vara ett användbart tips för dig att ta till. Bullarna behöver naturligtvis tina och påbörja jäsningsprocessen igen men det bidde riktigt bra.
Sen ost... Testa Lidls rivna mozarella, 200 gr för 12 spänn. Jag var skeptisk men osten vart ljuvlig att ha på pizza i såser el på gratäng.
Dina pizzor ska deffinitivt provas här hemma, såg underbara ut... Ha en trevlig helg!!! Ann

http://http/ann-mitt-i-livet.bloggplatsen.se

admin.

26 mars 2011 18:36

Tack för tipsen! Ha det GOTT

länken sku8lle vara http://ann-mitt-i-livet.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av admin. - 23 november 2016 22:38

Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ   ______________________________________   Vegetarisk mat för skolkök o...

Av admin. - 10 november 2011 11:58

  Små barn kan ha en hel del problem med bröd som har för tjock skorpa. Ett tips är att linda in brödet i aluminioumfolie efter halva tiden i ugnen, ca 20min. Efteråt lindar man in brödet i en våt handduk.   På första bilden en ny begynnand...

Av admin. - 10 november 2011 11:31

    Ratatouille medelst gröna saker jämte tomatsås med rökt paprika! Sen lite falafel å grönsaksbiffar för att tillägga lite krunsch. Kände det behövdes för att få ungarna att våga prova mer. Den här maten var uppdelad i fyra. "Grillade" grönsak...

Av admin. - 9 november 2011 17:45

  Innertemp 72grader, fisk 52-55grader   Marockanskkyckling   Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor  Ris/couscous/bulgur   ...

Av admin. - 10 september 2011 12:42

  Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag.  Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...

Presentation

Fråga mig

21 besvarade frågor

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Omröstning

Vad tycker ni om designen på bloggen? 1=sämst 5=bäst
 1
 2
 3
 4
 5

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Arkiv

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards