Direktlänk till inlägg 4 maj 2009
Här är en indisk/mellanöstern/afrikansk -aktig gryta. Mest indiskt. Typ.
- Ris, gärna basmati
- Bitar av lamm på ben, inte för feta. Funkar med kyckling på ben oxå.
- Ca 200g gröna linser - Inte nån sån där snabbvariant, köp såna som du får blötlägga nån timme. Funkar oxå att använda gröna ärter för en lite sötare grönsakssmak. Men då har du inte i dem förrän mot slutet. Går oxå bra med potatis eller okra.
- Ungefär 10 färska hackade tomater, eller ren tomatjos utan kem.tillsatser (ca 0,5-1l). Fontana gör en bra sort, finns i affären bland annan drickjos. Färska tomater är bäst i augusti, och burktomat e ofta besk.
- Ett ägg per skalle.
- Cashewnötter
- Färsk koriander, späd och gulaktig samt gärna lösvikt.
- Sesamolja
- Salt
- ev stjärnanis
- ev kanelstänger
Till masala
- Slät färsk ingefära
- Vitlök.
- Olja (jordnöt eller matolja)
- Gurkmeja
- Hel spiskummin
- Röd stark å finmald chilipulver, köpt på "invandrarbutik" -inget sånt fegt Santa Maria tjafs ;)
- Kardemummakapslar -ca 4st.
- Rödlök, ungefär 3 st, inte allt för stora. Eller bananshallotten, ca 4-5st
- Ganska stor kastrull/-er med lock (till lamm, ägg och linser)
- Rejäl wok
- Slev
- Träslev
- Durkslag
- 1 msk, 1 tsk
- Skärbrädor
- Kniv
- Stort fat för "prepade grejer"
- Spis
Innan du lagar- plocka fram allt ovan. Förpreparera så du har allt uppradat som en pizzabagare eller tv-kock. Då kan du inte glömma eller stressa sen. Tro mej - det går fortare.
PREP: Blötlägg linserna. Blanchera lammbenen nåra minuter i vatten. Häll av.
Förkoka linserna tills de blir halvklara, ca 10min. Förslagsvis i samma kastrull som äggen på låg värme i drygt 10 min- äggen kan gå i efter halva tiden.
Under tiden- finriv en matsked ingefära och en msk vitlök. Det är en KLASSISK indisk kombo.
Finhacka rödlöken- lägg en av dem åt sidan till garnityr. Lätt-hacka nötterna. Strimla koriander (isåfall lägg i påse) eller vänta med det till servering.
Slå av linser och ägg i durkslag. Kallspola och SKALA äggen. Blir inte så mycket disk, snabbare och effektivare!
-----------------
Hetta på lite olja i förslagsvis en wok, bara den e stor. Fräs 1 msk spiskumminfrön tills de börjar sprätta lite, men bränn inte.
MASALAN- Fräs finhackad lök, ca 1tsk chilipulver, ingefära/vitlöken samt 1tsk gurkmeja å låt fräsa runt nån minut- inte för länge då kan det bli beskt. Kardemumman i.
Lägg i lammet och blanda runt med masalan en stund. Häll över tomat sedan ägg och nötter. Puttra tills köttet lossnar från benen. Linserna går oxå i närmare slutet tills de blir mjuka. Kött tål lite "överkokning" med inte linserna.
Under tiden Koka ris. Gärna med gurkmeja, kanelstång å nåra stjärnanis i vattnet.
Passa grytan å rör om! Om det blir för tjockt späd med lite vatten.
Smaka av med salt för att lyfta allt -och binda ihop smakerna. Stänk över sesamolja.
Servera med finhackad koriander, rå finhackad lök på toppen och ris. Kanske nåt vitt bröd.
Självklart kan du göra detta helt vego, linser är ju mättande. Detta är en ganska tung rätt - laga den en dag som inte är för varm ;)
Precis som alla grytor blir den godare dagen efter då smakerna har fått gifta sig ordentligt.
Jag är en kock som jobbar med mat till skolbarn i storhushålltill vardags. här är lite exempel på recept som jag och min kollega använder oss av som vegetariska alternativ ______________________________________ Vegetarisk mat för skolkök o...
Innertemp 72grader, fisk 52-55grader Marockanskkyckling Kycklingfilé, marineras i garam masala och citron, S+P. Bräsera i kycklingbuljong med paprika, kyckling, russin, persilja, rödlök/purjo och kikärtor Ris/couscous/bulgur ...
Kanske prova att marinera och dubbelpanera falukorv nångång. Bra sätt att måhända försöka "hotta" till en ganska tråkig produkt. Men helst kyckling-falu tycker jag. Den känns inte lika fet i smaken. Vända korvskivor i nån kladdmarinad med kans...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
|||||||
4 | 5 |
6 |
7 |
8 |
9 | 10 |
|||
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 |
28 | 29 | 30 |
31 |
|||
|