Tillade ingefära och några deciliter soja till marinaden jag nämnde igår. Strimlad kycklingfilé som fick mariera i en timme. Ca 30 ml limejos på ca 7 kg kyckling. Smakade surt men inte för mycket, fräscht. Purjolök på precis i slutet för krispighet. Skar på snedden i ca 2 cm skivor för att det blir snyggt och inte försvinner in bland det andra. Purjo är ju bra för det fungerar både som mildare kryddning och som grönsak. Man får ju tänka tjocklek med tanke på tillagningstid men även vilka sorters bitar man vill ha i munnen. Passar detta till rätten?
Vill du te x ha en sofrito som bara ger smak men inte textur till rätten är det bäst att tärna bitar stora som halva sockerbitar, som blir en del av buljongen, som jag tänker göra i morron då det blir kalvfärsragu. Man kan ju oxå givetvis tillsätta större bitar selleri och morot närmare slutet om man vill ge mer "kropp" till maten. Jag försöker tänka i "lager av smak". Som att t ex svetta lök i olivolja sen rå olivolja precis vid servering. Bara lite tips.
Hursomhelst, detta blev mycket populärt i allafall.
Bakade bröd av 2liter laktosfri fil, 3dl sirap, 1,8liter vetemjöl 1,4liter gramham, salt, brödkryddor, 3msk bikarbonat, ca 3msk bakpulver i mjölet. Det sista var nog onödigt. Men det reste sig fint. Bakade av i form. Man kan oxå tillsätta russin eller torkade aprikoser. Ska väl göra morotsbröd någon dag. Jag kan inte "gömma" för mycket synliga ingredienser, då blir vissa av barnen misstänksamma. :)
Majtin
24 maj 2011 20:20
Bra CV detta ;)

admin.
25 maj 2011 20:42
tack! jodå det går att använda mjölk men skulle INTE rekommendera att blanda med LIME. Det smakar gammal surmjölk! du kan ju göra en bechamelsås som du reder av och således göra som en kycklinggratäng, kanske med lite muskot ? som i en lasagne. Godast blir det då om du använder grädde oxå (hög smak), och eller reder av med smör och mjöl, en fransk roux helt enkelt.
andra smaker gott med kyckling; dragon/spiskummin/vitlök/paprika/kanel/citron/rosmarin/curry/garam masala ... listan kan göras lång. I princip samma som går bra ihop med fläsk.
Sen skulle jag använda kyckling på benet hemma det blir MYCKET godare. LÅren tex är dubbelt så saftiga som filen som är väldigt trist i sig! Den e bara MÖR. Kyckling på benet är klart när den lossnar lätt från benet! Busenkel regel. Temp? Jag försöker undvika stormkokning och temp över 175 om jag inte gör pizza eller bakar.
Precis som kycklingen är fläskfilén tycker jag- man måste kryddmarinera den för att få smak. Eller sjuda i "högsmakande" sås. Den känns ibland som det BARA är vi svenskar som äter fläskfilé. :) Meningslöst kött tycker JAG :)...men billigt. Om du måste ha köp små, gärna innerfiléer.
Oxfile av bra kvAlitet är bättre :) man kan göra welligton av smördeg penslad invändigt med dijon, mixad (hackad med maskin alltså) färsk svamp och parmaskinka. Förbryn en hel file, salta peppar. Rulla in den tätt i degen och stoppa in i stektemometer i mitten så SER du när den nått ca 55graders inner (den går efter). LÅt svalna halva tiden mot vad den tog i ugnen. ÄT!!!!!
det där med saftigt med ben gäller allt kött, även fisk. HEl fisk är saftigare än filead.
Hur mycket kött med ben kan du hitta på ica/willys som inte är kyckl.klubb eller fryst lammlägg ;) Gå till "invadrarbutikerna".
Men benfrittkött kan man göra andra saker med som tex grilla, rullader, shnitzlar osv. Man kan göra såna dära italienska ?? schnitzlar - piccata. http://www.google.se/#hl=sv&source=hp&biw=847&bih=503&q=piccata&oq=piccata&aq=f&aqi=g10&aql=&gs_sm=e&gs_upl=1352l2645l0l7l6l0l1l1l0l219l731l2.1.2&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.&fp=ab909b4d3cbf7b5a
Jag bankar ut kycklingfile´(lägg i påsen och boxa med näven), som du sen doppar i mjölk blandad med riven ost (å kanske ägg) och sist vänder i ströbröd. salta peppra. stek.
...eller gör kyckling-saltimboca (betyder "Hoppar in i munnen" på it)- Ta filén som den är, lägg på ett blad färsk salvia och linda runt tunn skinka TYP parma (eller baoynne eller bacon eller vad du får tag i/gillar). stek tills den e klar. Mot slutet kan man bräsera i lite buljong...blir lite saftigare så, å fettet i skinkan hindrar lite att filen torkar ut. kycklingfile kan faktiskt vara LÄTT rosa! Resten av kycklingens delar bör vara genomstekt (om den inte e nyslaktad a la Rigor Mortis då kan man laga den medium-RARE!!)
kommer uppdatera bloggen med mer förskolemat - det e bara att följa...å tipsa gärna andra ;) tanken var för mest för stressade föräldrar med idétorka...t ex
här e andra tips för mellis/lätt lunch/brunch som går fort :)
BLT: http://callesmat.bloggplatsen.se/2009/01/28/1333084-studentmat2-lantsoppa-ala-student-osv/
Quesedilla: http://callesmat.bloggplatsen.se/sok/text-quesedilla/
Klassiker är ofta bra beprövade recept mot fatasilöshet
Lotta igen
25 maj 2011 10:19
Jo, skulle ju skriva om bullarna också :) Skrev svar på min egen blogg också, men nu är jag ju ändå här. Tror det kan funka att tillsätta mosad banan i chokladbullarna, det kan bli en bra kombo. Vill man inte ha choklad så tror jag att vaniljkräm+banan är ett bra alternativ. Tror det finns en risk att bullarna blir lite torra om man bara har banan. Men är inte säker, det kanske kan funka det med... Hör av dig med hur du gjorde och hur det blev! :)
http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se
admin.
25 maj 2011 20:21
Får testa